Közélet

Az államfőnél Geréb Ágnes kegyelmi kérelme

Az államfőnél Geréb Ágnes kegyelmi kérelme

2012. szeptember 12., szerda
Az államfőnél Geréb Ágnes kegyelmi kérelme

Megérkezett Áder János államfőhöz Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében - erősítette meg az MTI információját szerdán Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Az államfő megfontolt mérlegelést követően hozza meg döntését - mondta

Altorjai Anita

. A kegyelmi döntésről szóló határozatot - a büntetőeljárásról szóló törvény alapján - az ügyben első fokon eljárt bíróság kézbesíti majd az érintettnek. A köztársasági elnököt nem kötelezi határidő döntése meghozatalára.

Geréb Ágnest

február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes a leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől. Mindeközben azonban a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász ellen további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van. Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére ne kelljen megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. A KIM azt közölte, hogy a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a kegyelmi kérelemről. Már a februári ítélethirdetés után többen - politikusok, civilek, szakmai szervezetek - kegyelmet sürgettek Geréb Ágnesnek. A köztársasági elnök a kegyelemmel kapcsolatos döntése során nincs kötve semmilyen feltételhez vagy körülményhez, közvetlenül azonban nem járhat el kegyelmi ügyekben. Az elnöki határozathozatalnak minden esetben feltétele, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztést tegyen az államfőnek, aki a kegyelmi határozatához - akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad - nem fűz indokolást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.