Közélet

Meteoreső a hétvégén + VIDEÓ

Meteoreső a hétvégén + VIDEÓ

2012. augusztus 10., péntek
Meteoreső a hétvégén + VIDEÓ

Szent Lőrinc könnyei

A Perseidák meteorrajt július 17. és augusztus 24. között figyelhetjük meg, a legtöbb meteort azonban augusztus 11-12-én láthatjuk, néhány nappal Lőrinc napja után. A népi elnevezés is sejteti, hogy az augusztusi hullócsillagok, vagyis a Perseida-rajtagok régóta magukra vonták figyelmet.

A Perseidák – a Perseus csillagkép irányából érkező meteorok – valójában a Swift-Tuttle-üstökösből származó porszemcsék, melyek bolygónk felső légkörébe ütközve hozzák létre a látványos meteorjelenséget. Ezen a két napon, éjfél után, egy kellően sötét helyről óránként akár 60 meteort is megfigyelhetünk az északkeleti égbolton – tudtuk meg

Illés Tibortól

, a

szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület

vezetőjétől. Szombatról vasárnapra virradó éjjel következik be a Perseida meteorraj maximuma, de a környező éjszakákon is sok hullócsillagot láthatunk. Természetesen nem csillagok hullanak az égből, hanem apró por-, jég- és kőszemcsék izzanak fel a Föld felső légkörében. 2012-ben kedvező körülmények között, hétvégi időpontban és sötét égen láthatjuk a meteorraj maximumát. A hajnalban felkelő holdsarló nem fogja zavarni a megfigyelést, ám különös hangulatot kölcsönöz majd a meteorok megfigyeléséhez.

Perseidák az ókorban

A Perseidák első megfigyelése i.sz. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek egy 130 éves keringési idejű üstökösből származnak, melyet szintén láttak az ókori Kínából. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-12-e környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is igen szép meteortevékenységet láthatunk.

Szent Lőrinc könnyei

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami az üstökös legutóbbi, 1992-es napközelségének volt köszönhető, mivel az üstökös környezetében sűrűbb a porfelhő, mint attól távolabb. Azóta mérsékeltebb, de még így is nagyon látványos maximumok vannak. További érdekesség, hogy a fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor augusztus 12-én jelentkezik. A meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak jönni, de nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatjuk a legszebb rajtagokat. A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra. Fred Bruenjes fantasztikus felvételén – mely a 2005-ös Perseida-maximum idején készült, és két éjszaka alatt felvett 3555 felvétel összegzéséből született – nagyjából 160 Perseida meteor látható, és az is megfigyelhető, amint ezek szinte egy pontból, a Perseus csillagképből „sugároznak” szét. A megfigyelésre a várostól távoli, fényszennyezéstől mentes, jó körkilátású helyszínek a legalkalmasabbak. Ha az időjárás is kedvezően alakul, az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 meteort is láthatunk egy óra alatt. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön 3-4 is. http://www.youtube.com/watch?v=BaS0tVQ7aCE

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.