Közélet

Komondor, a "kutyák királya" – magyar kutyafajták 7. rész + FOTÓK

Komondor, a "kutyák királya"  – magyar kutyafajták 7. rész + FOTÓK

2012. augusztus 7., kedd
Komondor, a "kutyák királya"  – magyar kutyafajták 7. rész + FOTÓK

Hatalmas termete és impozáns megjelenése tette az egyik legismertebb hazai kutyafajtává a komondort. Évszázadok óta a nyáj és a porta őrzése volt elsődleges feladata, egész testét fedő, súlyos szőrköntöse még a medve harapását is felfogja. Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk hetedik epizódjában vele foglalkozunk.

A néphagyomány úgy tartja: a komondor beengedi a betörőt a házba, ki viszont már nem fog onnan jönni. A hatalmas termetű, tekintélyt parancsoló kutya évszázadok óta a Kárpát-medence pásztorainak segítője, a tanyák éber őre. Jellegzetes szőrköntösével egy óriási pulinak tűnik, jelleme viszont sokkal visszafogottabb, nyugodtabb annál - ritkán ugat, akkor azonban érdemes rá figyelni, mert mondani is akar valamit. Bár nemzeti kincseink egyik legfényesebb darabja, sajnos a hazai fajták legtöbbjéhez hasonlóan a komondor sem túl népszerű itthon, évente alig háromszáz születik belőle. Számos tévhit él vele kapcsolatban, cikkünk célja, hogy a rasztás tincseket félresöpörve megmutathassuk ennek a különleges fajtának a valódi arcát.

A világ harmadik legfurcsább állata

Több elképzelés is létezik a komondor történetéről, évszázados múlta azonban vitathatatlan: valószínűleg a népvándorlás során csatlakozott, és került a Kárpát-medencébe őseinkkel, de az is elképzelhető, hogy a 13. században betelepülő kunokkal érkezett. A komondor szó, mint magyar pásztorkutyafajtát jelölő leírt nyelvemlék, először 1544-ben Kákonyi Péter Astiagis király történetében fordul elő. Comenius Ámos a 17. század derekán már foglalkozását is megjelöli: "Komondoroc oerzic a csordát". Pethe Ferenc Természethistória és mesterségtudomány című könyvében az állatot a kutyák közt "Vezérnek" teszi meg, amelyet megjelenésével érdemli ki, sok tenyésztő a "kutyák királya" megtisztelő címet is neki ítélte. Legutóbb egy amerikai szavazás a világ 25 legfurcsább állata közé sorolta: a komondor a maláj medve és az angóra nyúl mögött a harmadik helyen végzett. A legnagyobb tévhitek a fajtával kapcsolatban a testsúlyhoz arányos, hatalmas étvágy, a szőrzet bonyolult tisztán tartása és a domináns, önfejű viselkedés. Bár termete sokakban félelmet kelt, a komondor igazából rendkívül családcentrikus, gyerekszerető fajta. Pásztorkutya révén ráadásul rendkívül intelligens is, a gazda mozdulataiból is tud olvasni. Különös módon több tenyésztő is kiemelte a fajtára jellemző "emberismeretet", a komondor állítólag megérzi, hogy jó vagy ellenséges szándékkal közelítenek hozzá. "A porta és a család védelme a génjeikben van, erre tanítani sem kell. A többi kutyához hasonlóan kölyökként még vehemensebb, körülbelül 2-2,5 éves korára nő be a feje lágya, innentől válik szófogadó, megvesztegethetetlen társsá" - mutatta be a fajtát Udvariné Lukács Ilona, a Hungária Komondor Klub elnöke.

Cirmos cica dorombol, hallgatja a komondor de ha jön a betörő, a nyakába beül ő

Három fajta szőrzettípust különböztetünk meg náluk: a zsinóros a legkönnyebben tisztán tartható, nincs vele gond, ezért az ilyen kutyák a legnépszerűbbek. Ha azonban vattához hasonló a kölyök szőre, akkor az később nemezessé, vagy széles szalagossá válik - ez utóbbi adja a kutya legősibb, hagyományos küllemét, a lapokba öszeálló szőrzet azonban több törődést igényel. 7-8 hónaposan kell először szétszedni, de utána sem szükséges a napi szintű gondozása. "A hiedelemmel ellentétben ez sem nagy munka, évente egyszer-kétszer kell rendesen megcsinálni: az összeálló csomókat bőrig húzva szét kell választani, esti beszélgetés közben mellékcselekvésként is végezhető, néha észre sem veszem, hogy ezt csinálom" - mesélte a komondor klub elnöke. A meleg nyári napokon sajnálkozva figyeljük a hatalmas szőrköntösű állatot, bundája azonban kiválóan szigetel, nyáron a meleget, télen pedig a hideget is távol tartja tőle. Nagy előnye az ilyen szőrnek, hogy nincs vedlési időszak, így tavasszal és ősszel sem kell az udvarról kilószámra kiseperni a levetett bundát. Emellett "energiatakarékos" is, jóval kevesebbet eszik hasonló méretű társainál. "A csahos, örökmozgó pulikhoz képest a komondor napközben jóval kevesebbet mozog, egy árnyékos sarokból tartja szemmel a portát. Bár súlyban többszöröse, enni nem eszik sokkal többet kis méretű munkatársánál" - tudtuk meg a tenyésztéssel is foglalkozó Udvariné Lukács Ilonától. A komondor éjjel aktív, ha betörőt lát megfogja, de nem marcangolja szét. Igaz, erős állkapcsa a csontot is szét tudja roppantani, az állat inkább lefogja, és testsúlyával tartja vissza a neki nem tetsző személyt - elég hatásosan, nem túl fürge az ember, ha egy hetven kilónál is nehezebb állat csüng rajta. A kutyusok ára változó: az üzletszerűen szaporítók 40-50 ezer forintért is adnak egy be nem vizsgált ebet, egy jó minősítésű, egészséges génállományú szülőktől származó kölyök 100-120 ezer forintot ér. Nálunk sajnos nem divat a komondor, külföldön viszont annál inkább: Németországban, Hollandiában és Oroszországban is egyre nagyobb a kereslet iránta. "Megbízható, lojális és rendkívül egészséges fajta a komondor, emellett egy csodálatos szépségű, különleges állat is. Rendben tartva és jól nevelve nem csak a ház megvesztegethetetlen védelmezője, de a kert dísze is lehet" - emelte ki a komondor klub elnöke.

A sorozat eddigi részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. rész A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. részPumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részDrótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.