Friss és finom pikkelyesek a Mars téren + FOTÓK



Aki egész évben friss élő vagy netán sült halat szeretve venni, érdemes a Mars téri piacon válogatnia a kínálatból. A két sütödét egy gasztronómiai szaklap a Tisza régió legjobbjai közé sorolta, s az 1985 óta a piacon élő halat áruló Dér Lajos is kiváló minőségű áruval érkezik hetente három alkalommal a vásártérre.
A Mars téri piacon két helyen lehet élő halat vásárolni, az Irén csarnokban feldolgozott halat is kínálnak, és a hetente három nap a csarnok mellett
Dér Lajos
árul.
Erdei Péter
, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, a piachoz hozzátartozik a halárusítás, megszokták és szeretik is vásárlók. Megtudtuk, a halsütők kora délután bezárnak, de a piacon este nyolcig várják a vevőket.
A csarnokba csalogatnak
A Mars téri piac nagycsarnokába több módon is próbálják becsalogatni a vásárlókat, amellett, hogy este nyolcig tartanak nyitva. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a Művészetek Hídján szeptemberben a tápéi Hagyományőrzők kiállítása lesz megtekinthető, októberben pedig Barta András festőművész alkotásait mutatják be. Szeptember 21-én, pénteken délután véradást szerveznek, illetve egy különleges autóshow-ra is invitálják a lakosokat szeptember 29-én. A fagykár és az idei aszály miatti terméskiesés viszont megmutatkozik a Mars téri piacon is, a nagycsarnokban nincsenek teli a sorok, minden nap akadnak üres asztalok. Tavaly a nagycsarnok börtön felőli végében számtalan asztalon kínálták az őszibarackot, ám ebben az évben akadt olyan szatymazi barackos, akinek közel 100%-os volt a fagykára, nem volt mit eladnia. Erdei hozzátette, észrevehető az is, hogy sietnek az emberek, így sokan a sátrak alatt vásárolnak vagy a csarnok elején. Az árukínálat és nem utolsósorban az árak miatt azonban a csarnokban is érdemes végigmenni a sorokon.Idén nyáron a Tisza régióval foglalkozó Magyar Konyha szaklap besorolása szerint a Mars téren
Tibai Józsefné
, vagyis Cérna által kínált sült halat tartották a második legjobbnak, a harmadik helyezett a szintén az Irén csarnokban áruló Szabó-féle halsütő lett. Cérnától megtudtuk, tavaly októberben vette az át az üzletet, de már másfél évtizede foglalkozik halsütéssel. A legtöbben a pontyot keresik nála, de halászlevet is árusít. „Tiszasülyről hozzuk a halat, mi pucoljuk, így nálunk mindig friss ételt kap a vendég” – hangsúlyozta. Természetesen titkuk is van, azt, hogy pontosan miből is áll a panír, nem árulta el kérdésünkre. Tibainé hozzátette, természetesen a hal minősége a legfontosabb. Már reggel hattól várják a vásárlókat, mint megtudtuk, az új csarnok felépítése óta valamivel később, kilenc óra után keresik fel őket, többnyire szegediek. A filézett ponty mellett busát, afrikai harcsát és amurt kínálnak. Már 1985 óta jár a szegedi piacra
Dér Lajos
, aki szerdán, pénteken és szombaton árul élő halat, e napokon reggel fél hattól tizenegyig kínálja a Szarvas környéki halakat. „A nyári hónapokban kevesebb halat vesznek az emberek, illetve ilyenkor nem tudok válogatni, nincs olyan árukészlet, mint szeptember végétől, amikor megtörténnek a lehalászások” – magyarázta. Most kárászt és pontyot kínál, 650, illetve 1100 forintos kilónkénti áron. Tapasztalatai szerint a kárászt nagyon kedvelik a szegediek. Az orosházi halkereskedőtől megtudtuk, igazi forgalma már csak a szombaton van, s a vásárlók árérzékenyek is. Éveken keresztül nem drágult az élő hal ára, ám idén májusban igen. Ennek oka az aszály, hiszen búzával és kukoricával etetik a halakat, s a takarmányárak is növekedtek. „A kárászt és a busát egy áron kínálom, 1700-ért a folyami harcsát, a csuka 1100, a törpeharcsa átlagban 900 forint” – tájékoztatott. Minden héten esznek halat
Lehoczky Jánosnéék
, aki ott jártunkkor rántott halnak valót vásárolt. Halpaprikást is szoktak készíteni, és természetesen halászlevet is, az egész család szereti a halat. Egy másik vásárló,
Mártonné
azt javasolja mindenkinek, hogy élő halat vegyen, mert bár több vele a munka, szerinte az az igazi. Ők havonta két-három alkalommal készítenek valamilyen halételt, Dér Lajostól legutóbb sült halnak valót, vagyis kárászt vett.