Közélet

Egy kanadai Rákóczi hozza Szegedre a határon túli fiatalokat

Egy kanadai Rákóczi hozza Szegedre a határon túli fiatalokat

2012. július 7., szombat
Egy kanadai Rákóczi hozza Szegedre a határon túli fiatalokat

A határon túlról 135 fiatal érkezik Szegedre július 10-én egy alapítvány által szervezett körút keretében, innen Ópusztaszerre mennek tovább. Az országismerkedésen túl a fiatalok komoly képzésben vesznek részt a tábor során. A program kanadai kezdeményezéssel indult 1994-ben.

A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány évente szervezi meg a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábort 135 tehetséges határon túli magyar fiatalnak, hogy történelmi, irodalmi, néprajzi ismereteiket az ország körbeutazásával mélyítsék el; Kárpát-medence szerte barátokra találjanak; megosszák egymással otthonról hozott kulturális kincseiket, illetve kisebbségi közösségben élve szerzett tapasztalataikat. A fiatalok három csoportban járják az országot, forgószínpadszerűen érkezve: Győrbe, Pécsre, Szegedre, Kecskemétre és Miskolcra. Nemcsak az adott városokat, de környéküket is megtekintik, ezáltal eljutva Magyarország legszebb történelmi, népművészeti kincseihez. A tábor végül négynapos budapesti programmal zárul. A fiatalok Szegedre július 10-én délelőtt érkeznek, s 13 órakor mennek tovább Ópusztaszerre.

Magyarok a magyarságról

Az észak-amerikai támogatás a kezdetek óta élő. A nemes célért a tengerentúli magyarok magánadományainak gyűjtését és hozzánk való eljuttatását a Kanadai Rákóczi Ferenc Alapítvány – legfontosabb partnerük és testvéralapítványuk – vállalta magára. Az országismerkedésen túl a résztvevők komoly képzésben vesznek részt a tábor során, mely megerősíti őket abban, hogy éljenek bármely országban is, nem másodrendű polgárok; s hogy jövőjük alakítását elsősorban ők tudják kézbe venni. Ehhez kell, hogy egészséges öntudattal táplálkozzanak gyökereikből, merjenek büszkének lenni kulturális, nemzeti örökségükre, de a múlt eseményeiben ne elvesszenek, hanem abból táplálkozva, s a jövőbe tekintve, összefogva a Kárpát-medence sorsát alakítani tudják. Ezt az üzenetet emberjogi, európai uniós, környezetvédelmi, történelmi előadások keretében közvetíti a tábor a fiatalokhoz. A 135 táborozó pályázat útján kerül be a programba, melyet a régiónként illetékes referensek bonyolítanak le. Pályázni lehet olyan 14-18 éves fiataloknak, akik 3-5 oldalas pályamunkát írnak az alapítvány által kijelölt témában; bemutatkozó levelükhöz egyházi ajánlást csatolnak, s nyilatkoznak arról, hogy korábban még nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban. A pályázatok témái történelmi, illetve aktuálpolitikai ihletésűek. (Mit jelent számomra a nemzethez, s mit az államhoz tartozás; Gondolataim II. Rákóczi Ferenc seregeket összefogó jelmondatáról; 20 éve omlott le a berlini fal – tudunk-e élni a kivívott szabadsággal; A határon túli magyarság megmaradásának bástyái stb.)

A „rákóczis” lét

A mozgótáborban ugyan csak egyszer lehet részt venni, a 17 napos program végeztével mégsem ér véget a fiatalok számára a „rákóczis” lét. Valamennyi egykori résztvevőnk – immár több mint 2200 fiatal – tagja a Rákóczi Családi Körnek. Ennek a Kárpát-medencei hálózatnak keretében szerveznek év közben találkozókat, tematikus szemináriumokat az önkéntesség szerepe illetve a közéletben való helytállás fontos témáiban. 2008-ban az alapítvány rangos nemzetközi kitüntetésben részesült. Az Európai Unió 27 tagállamából, 400 program közül a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány nyerte el az Ifjúsági Károly Díjat, melyre olyan meglévő projektek pályázhattak, amelyek előmozdítják az európai és nemzetközi megértést, elősegítik a közös európai azonosság- és integrációtudat fejlődését, valamint példaként szolgálnak az unió fiataljai számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.