Közélet

Az ország egyik legnagyobb lovaspályája épült Mórahalmon

Az ország egyik legnagyobb lovaspályája épült Mórahalmon

2012. július 19., csütörtök
Az ország egyik legnagyobb lovaspályája épült Mórahalmon

A lovassportok régiós központjává válhat Mórahalom a Futó Dobó Lovaspark kiépítésével. Felavatásaként hétvégén az ország legnívósabb lovasai tesztelhetik le a pályát a Nemzeti Vágta előfutamán.

Évszázados nemzeti lovas hagyományainkat kívánják ápolni és tovább öregbíteni Mórahalmon. A homokháti térségben az ország legkiválóbb lovasai mérhetik össze tudásukat, itt rendezik meg ugyanis a Nemzeti Vágta dél-alföldi előfutamát. Az ország legnagyobb lovas rendezvényének elődöntőjét a rendezők tartósan szeretnék meghonosítani Mórahalmon, melynek a frissen elkészült Futó Dobó Lovaspark adhat majd otthont. A pálya névadója az egykor mórahalmi nagybirtokos,

Dobó István

, aki versenylovaival bejárta az ország minden városát.

Családi, kulturális programok helyszínéül szolgálhat

A versenyre készül el a lovaspark területén lévő nagyméretű fedett rendezvénycsarnok is, melyre a Thermálgyűrű Turisztikai és Vendéglátó Kft. 44 millió 844 ezer Ft európai uniós támogatást nyert. A projekt elsődleges célja volt, hogy időjárástól függetlenül, egész évben működő rendezvényteret hozzanak létre. "2500 négyzetméteres alapterületével a legnagyobb fedett létesítmény épült fel Mórahalmon, melyet családi programoktól a kulturális rendezvényen át a sport- és gasztronómiai rendezvényekig számos módon hasznosíthatunk majd" - mondta

Nógrádi Zoltán

polgármester, aki egy sajtótájékoztatón beszélt a hétvégi rendezvényről csütörtök délelőtt. Mint mondta, a fedett létesítményre nagy szükség volt, hiszen a város rendezvényei sokszor tízezer embert is megmozgatnak. A versenyen tíz település (közöttük Mórahalom testvérvárosa, Temerin) is képviselteti magát összesen 12 lóval.

Miksi István

, az M és Társa Szabadidő és Sportegyesület elnöke szerint az európai színvonalon épült pálya kiváló alapot jelent a lovassportok virágzásának a térségben. "Az ország harmadik legnagyobb lovaspályája épült meg itt Mórahalmon, kiváló talajjal és elrendezéssel. Mindenképpen előrelépést hozhat a sportágban ez a beruházás" - mondta az egyesület elnöke.

Díjugratás és gyermekműsorok

Az elővágtából két ló kerül majd fel Budapestre, egyet Mórahalom delegálhat még a fővárosi döntőre. Onnan a középfutamokon legjobban teljesítő öt ló jut tovább, melyek a Nemzeti Vágta helyszínéül szolgáló Hősök terén mérhetik majd össze tudásukat. "A homokháti térség igen jól teljesít ezeken a versenyeken, eddig mindig eljuttattunk egy lovast a döntőig. Most egy kicsit nehezebb lesz a helyzetünk, hiszen félvér lovakkal lehet indulni, melyekből jóval több van a telivéreknél, így nem is tudjuk, milyen erős lesz a felhozatal" - árulta el portálunknak Miksi István, kiemelve: Csongrád megye eddig is nagyon jelentős volt a lovassportokban, a mórahalmi beruházás pedig tovább erősítheti pozícióját. A vágta mellett díjugratás, kulturális rendezvények és gyerekprogramok és várják a hétvégén az érdeklődőket. Péntek este hat órától Country Kocsmával indul a rendezvény, majd szombat reggel fél nyolckor a Mórahalmi Fúvószenekar kelti a várost. Tíz órától állnak a rajtvonalhoz a lovak, este fél hétkor pedig a döntőt tekinthetjük meg. A nap folyamán díjugratáson is megmérkőznek az állatok, lesz bábszínház és nemzetközi néptáncbemutató is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.