Közélet

Magdits Lajost köszöntötték tisztelői + FOTÓK

Magdits Lajost köszöntötték tisztelői + FOTÓK

2012. június 3., vasárnap
Magdits Lajost köszöntötték tisztelői + FOTÓK

Ezerötszáz betege van Magdits Lajosnak, de ő inkább úgy fogalmaz, van ezerötszáz ember, akinek ő lehet az orvosa. Fél évszázados háziorvosi munkáját hálaadó szentmisével és ünnepi műsorral köszönték meg neki az alsóvárosiak vasárnap délelőtt.

1954-ben kezdte egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen

Magdits Lajos,

aki először belgyógyászati és gyermekgyógyászati osztályon dolgozott, majd fél évszázada, 1962-ben Szeged-Alsóváros körzeti orvosi rendelőjében helyezkedett el. A tiszteletére rendezett hálaadó szentmisét követő ünnepségen egy, a Mátyás téri Havas Boldogasszony templomot ábrázoló rézkarccal díszített oklevelet vehetett át a doktor úr. Magdits Lajos elmondta, neki nem tűnt olyan hosszú időnek az elmúlt ötven év. „Többen kérdezték, hogy hány betegem van. Én nem így fogalmaznék, hanem úgy, hogy van 1500 ember, akinek én lehetek az orvosa” – fogalmazott az 1936-ban Csongrádon született orvos.

„Ötven év. Kimondva két rövid szó, mindösszesen hét betű. Ha a történelmi sodrást tekintjük, alig néhány pillanat, és a históriás könyvek is csak néhány fejezetet szentelnek ennyi időszaknak. Azonban, ha egy ember életében vizsgáljuk, teljesen más a helyzet. Azért gyűltünk össze, hogy köszönetet mondhassunk Magdits Lajos doktor úrnak, aki ötven éve tagja annak a nagycsaládnak, amit úgy hívunk: Alsóváros” – fogalmazott Hüvös László. A körzet fideszes önkormányzati képviselője hozzátette, amikor fiatal orvosként belépett rendelőjébe, nem sejtette, hogy az ő sorsa megírattatott. Ő innentől kezdve nemcsak elhivatottságot választott, hanem egy család tagja is lett. A humán közszolgáltatási tanácsnok elmondta, amikor arról kérdezte Magdits Lajost, mire a legbüszkébb, akkor azt válaszolta, hogy a családjára, és arra, hogy dolgozhatott. „Ötven év nagyon hosszú idő, akár egy ember, akár egy közösség, akár egy szakma mércéje szerint nézzük. Belefér egy teljes élet – a szó nemes értelmében. Külön elismerésre méltó, hogy háziorvosi munkája mellett 28 éven keresztül a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat üzemorvosi feladatait is ellátta. A hivatás azonban nem merül ki a szakmai felkészültségben, vagy a sok munkában, annak elengedhetetlen része az emberi nagyság is” – tolmácsolta az Emberi Erőforrás Minisztérium egészségügyekért felelős államtitkárának, Szócska Miklósnak a gondolatait az ünnepségen Nógrádi Zoltán. A körzet fideszes országgyűlési képviselője is köszönetet mondott Magdits Lajosnak munkájáért. Emlékeztetett, a beteg ember a legkiszolgáltatottabb, s aki ötven esztendőn keresztül a fizikai problémák feloldása mellett hűséggel, odaadással végezte munkáját orvosként, mindenképp elismerést és köszönetet érdemel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.