Közélet

Kis szegedi körkép: Alábbadjuk, de akkor is nyaralunk

Kis szegedi körkép: Alábbadjuk, de akkor is nyaralunk

2012. június 30., szombat
Kis szegedi körkép: Alábbadjuk, de akkor is nyaralunk

Az olcsó, külföldi, buszos utak a legnépszerűbbek

Mint annyi minden mást, nyaralási szokásainkat is alaposan átírta, keresztülhúzta a gazdasági válság és a vele járó, egyre nagyobb pénztelenség. Akik még tavaly félpanziós repülős utakra fizettek be, azok az idén már megelégszenek az olcsó, buszos túrákkal és a jóval szerényebb apartmanos elszállásolással. A turistaidény beköszöntével körbenéztünk az utazási irodák háza táján.

Az érdeklődés megvan, effektíve a befizetőkből van kevesebb. Az igény továbbra is fennáll, az embereknek szükségük van a pihenésre, kikapcsolódásra, nyaralásra, csak éppen a pénz az, ami nem mindig adott, mondja

Szabó Elizabeth

, a Car Tour utazási iroda szegedi irodájának vezetője. Kisebb a forgalom, főleg a középkategóriás utak keresettek, azok is inkább külföldön.

Bátor a magyar…, meg szegény

A válság ellenére náluk Görögország a sláger, ott is a szárazföld. Bátor a magyar, de nincs is semmi probléma odalenn. Főleg a buszos utak kapósak, a repülősök egyre kevésbé – nyilván a járulékos költségek miatt. Egyre többen keresik újra Spanyolországot meg Bulgáriát. Ami talán meglepő, Horvátország kevésbé népszerű, amiért nyílván a viszonylag magas árak is okolhatóak. A Széchenyi Pihenőkártya és az Erzsébet-utalvány hatása nem érezhető igazán a hazai idegenforgalomban. Az irodavezető elmondta, tavaly és tavalyelőtt a belföldi forgalmuk nagyon szépen alakult. Az üdülési csekkeket beváltották, nem volt vele semmi gond. A Széchenyi Pihenőkártya egy kicsit bonyolultabb, az utazási szakember szerint nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A belföldi utak közül talán Visegrád a legnépszerűbb, a hegyvidék és Hévíz. A Balaton nem annyira keresett. Az 50-100 ezer forintig terjedő utak a legkapósabbak, ezt, még ha fogcsikorgatva is, de vállalni tudják a nyaralni vágyók. Az elmúlt évek 150 ezer forintos átlagához képest ez is jelentős visszaesést mutat. Akik tavaly elmentek félpanziós, repülős útra, azok az idén már megelégszenek az autóbuszos túrákkal, meg az apartmanokban történő elszállásolással. A méregdrága luxus utak iránt szinte teljesen megszűnt a kereslet. Lehet, hogy vannak ilyen utasok, csak éppen nem a Car Tour utazási iroda közvetítésével utaznak.

Visszaesett az utazási kedv

Tomatás Gabriella

, az Atlantic Travel vezetője szerint a görög válság miatt igencsak nehézkesen kezdődött a szezon. Most, hogy a helyükre kerültek a dolgok, Görögország továbbra is a legnépszerűbb úti célok egyikének számít. Náluk is a buszos utak a legnépszerűbbek. Viszonylag nagy érdeklődés nyilvánul meg Bulgária iránt is, ami árérték arányban nagyon jónak számít. Tunézia, Egyiptom következik a képzeletbeli toplistán, a török utak iránt – a drágaság miatt – mintha megcsappant volna az érdeklődés. Az elmúlt évek tapasztalata az idén is folytatódik, a magyar utasok leginkább a last minute utakat keresik. Ők is azt tapasztalják, hogy az utazási kedv kétségtelenül visszaesett az emberek pénztelensége miatt. Az irodavezető szerint náluk sem igazából kelendőek a hazai úti célok és a belföldi nyaralás, de az is lehet, hogy az emberek egyszerűen csak nem veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait. Mivel a SZÉP-kártyát nagyon sok helyen elfogadják, az utasok fogják magukat, és az irodákat kikerülve, felkerekednek, útra kelnek. Sok magyarországi szálloda és panzió interneten fél áron hirdeti szolgáltatásait, ami igazából nem éppen kedvez az irodák forgalmának, de hát, ez van, sajnos, a tendencia megállíthatatlan. Az utazási iroda forgalma közel 40 százalékkal esett vissza a 2010-es évhez viszonyítva, ekkor kezdődött az igazi mélyrepülés. Az emberek a legolcsóbb árakat próbálják megtalálni, ezért végigjárják az utazási irodákat, holott mindegyik nagyjából ugyanazokat az utakat kínálja, csak ezt sokan nem tudják.

A biztosításon nem szabad spórolni

Olyan eset is elég gyakorinak mondható, hogy az utasok a biztosításon próbálnak meg spórolni, pedig ez többszörösen is megbosszulhatja magát. Egyesek azzal áltatják magukat, hogy hitelkártyájukhoz biztosítás is jár, majd azt veszik igénybe külföldön baj esetén. Pedig rosszul gondolják, nem néznek utána, és sokszor a helyszínen döbbennek rá, bizony, mélyen a zsebükbe kell nyúlni. A luxus utak iránt csak elvétve van igény, főleg nászutasok, esküdni vágyók körében nyilvánul meg minimális érdeklődés. Tavaly még ennyire nem éreztette hatását a gazdasági válság, mint az idén, állítja

Uzon Ágnes

, az Adria Tours Kft. ügyvezető igazgatója. Nem azt mondja, hogy sokkal kevesebben utaznak, inkább az összeg csökkent, amit az emberek nyaralásra szánnak. Sokan a last minute utakat lesik, amelyekből van is bőven, de ez nem jelenti azt, hogy ezek nagyon olcsók is. Az emberek belátták, ha el akarnak menni nyaralni, a megszokott igények egy részéről is le kell mondaniuk, egyszerűen alább kell adniuk. Az utazási iroda elsősorban Montenegrót és Horvátországot kínálja. Crna Gora jó árfekvésű ország, az árak nagyjából megegyeznek az itthoniakkal, míg Horvátország már magasabb árkategóriába tartozik. Ott inkább az apartmanokat keresik a nyaralók. Előnye viszont, hogy közel van, autópályán viszonylag gyorsan le lehet érni. Görögország iránt óriási volt az érdeklődés már januártól. Sokan utaznak, de ott is érződik visszaesés. Az utasok 90 százaléka a Chalkidiki-félszigeten nyaral, vagy a szigetekre utazik, ahol a válság ellenére nem igazán volt, s most sincs probléma.

Megszűnt a középosztály, s a középkategóriás utak is

A SZÉP-kártya miatt egyre többen fordulnak a belföldi úti célok felé. Az emberek viszont döbbenten tapasztalják, hogy az itthoni árak sokszor a duplája annak, mint amennyi egy tengerparti nyaralásra elmenne. Nézőpont kérdése, hogy ez kinek jó. Két véglet maradt: a nagyon olcsó utak és a nagyon drágák. Megszűnt a középosztály és ezzel együtt – sajnos – a középkategóriájú utak is, vélekedik Uzon Ágnes. Ő is felhívja az utasok figyelmét arra, hogy nagyon sok helyen nem fogadják el a hitelkártyás biztosítást, a görögök például ragaszkodnak a kötvényes biztosításhoz. Montenegróban is az egyik biztosító szerződéses viszonyban áll orvosokkal, klinikával, ami azt jelenti, baj esetén nem kell fizetni, bármilyen problémája adódik az utasnak, a fizetőeszköznek minősülő kötvényt fogadják el. Az irodában javasolni szokták a gépkocsi asszisztenciát is, mert ennek megléte külföldön azt jelenti, ha szükséges, haza is vontatják az autót. A tavalyi évhez képest az árak Montenegróban nem emelkedtek jelentősebb mértékben, ezért nem is szokták ajánlani sem az élelmiszerek, sem a sör vagy az üdítők kivitelét. Horvátország változatlanul drágább, mint ahogyan a görögök, az olaszok is. Sokan becsapódnak Görögországban azzal, hogy olcsó apartmanban szálnak meg, és úgy tervezik, majd főznek. Nos, csalódniuk kell, mert az étkezésre sokkal többet fognak fizetni, mint amennyire számítottak. A last minute utak vadászainak egy jó tanács: csak akkor éljenek ezzel a lehetőséggel, ha teljesen mindegy számukra, mikor és hova utaznak, mert igen gyakran előfordulhat, hogy egy bizonyos helyre készülő 4 tagú család tagjai közül mondjuk 2 fő számára lesz szállás, a többinek már nem, mert értékesítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.