Közélet

Soltész Miklós: Maradjon a gyerek családban

Soltész Miklós: Maradjon a gyerek családban

2012. május 11., péntek
Soltész Miklós: Maradjon a gyerek családban

Hamarosan a parlament elé kerül az a javaslat, ami a legfontosabb gyermekvédelmi kérdésekben hozhat újdonságot, szemléletváltást. Soltész Miklós államtitkár portálunknak elmondta, elsődleges cél, hogy a családból kiemelt gyerekek ne otthonokba, hanem egyből nevelőszülőkhöz kerüljenek.

Az elmúlt évtizedek tekintélyrombolása miatt a család megerősítése az egyik elsődleges feladata a kormánynak – jelentette ki a

II. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián

Soltész Miklós

. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a parlament elé kerülő javaslatból kiemelte, amennyiben lehetséges, a 12 év alatti gyermek maradjon a családnál vagy nevelőszülőknél a gyermek, és csak a legsúlyosabb, legnehezebb esetben kerüljön valamilyen otthonba.

Kapaszkodó lehet a gyermekvédelmi lakásalap

„Fontosnak tartom a gyermekvédelmi lakásalapnak a bevezetését is. Ennek célja és üzenete, hogy a gondoskodásból kikerülő 18 év fölötti fiatalok egy olyan állami bérlakásrendszerbe kerülhetnek be, ahol a rezsit kell csak fizetniük, míg azt a díjat, amit albérletre kellene költeniük, félreteszik. Ebből a megtakarításból megteremthetik az abszolút saját életüknek az alapját” – magyarázta az államtitkár.

Soltész Miklós hozzátette, ezen program keretében tíz év alatt körülbelül 4000 darab, 1-1,5 szobás lakást vásárolnak. Ezeknek az állami lakásoknak a bérlői természetesen cserélődni fognak. „A törvényt most beterjesztjük, s ha fel tud állni az a rendszer, amit elképzeltünk, akkor nagyon remélem, hogy akár még ebben az évben, de legkésőbb jövő év januárjától elindulhat az első lakások megvásárlása. A jelenlegi javaslat szerint maximum tíz évig maradhatnak majd ezekben a lakásokban a fiatalok, melyekre pályázniuk kell majd, amire harminc éves korukig lesz lehetőségük” – közölte. A szakemberek és a minisztérium felé egyaránt sok visszajelzés érkezett, hogy azok az állami gondoskodásból kikerült gyerekek, akik félre tudtak tenni, s emellé otthonteremtési támogatást is kaptak, 1-3 éven belül nem tudtak hol lakni. „Magyarán kiforgatták onnan őket, és ezt nem engedheti meg a társadalom! Egyrészt rengeteg adóforintot fordítottunk rájuk, másrészt pedig az érintett fiataloknak sem segítettünk azzal, ha a néhány év múlva nincs hol lakniuk. Remélem, ez gyermekvédelmi lakásalap megoldást fog jelenteni erre a problémára” – fogalmazott Soltész Miklós. Mint megtudtuk, az igények ismeretében határozták meg a 4000 lakás vásárlását, s az államtitkár megjegyezte, a mostani lakáspiaci árak még segítik is a szaktárca elképzeléseit.

Már a családoknál megelőzhető a baj

A társadalom elszegényedése ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban nem került több gyerek a rendszerbe, legalábbis állami gondoskodásba. „Ez annak is köszönhető, hogy az alapellátás jól teljesíti feladatát. Bár úgy gondolom, hogy az alapellátásban a különböző szakterületen dolgozók együttműködését sokkal jobban erősíteni kell a jövőben, hogy már a családoknál megelőzzük a bajt és a gondot. S amennyiben lehetséges, a gyermek első lépésben maradjon a családban. Mindenki tudja, milyen nagy a különbség az otthoni és a mások által nevelt gyerekeknek a sorsa között” – mondta a Nefmi államtitkára. Hozzátette, természetesen ezzel nem a gyermekvédelem területén dolgozók munkáját, érdemeit és áldozatkészségét akarja kisebbíteni. Az egyház szerepvállalását ezen a területen fontosnak tartja Soltész Miklós, hiszen mint mondta, az a legfontosabb, hogy értéket közvetítsenek a gyermekvédelemben élők felé. „Olyan lehetőségeket kell adnunk az ő kezükbe, amivel egyrészt kizökkennek abból a bűnből vagy abból a helyzetből, amiből jöttek. Lehet szó komolyabb bűncselekményről vagy arról, hogy a családjuk sajnos nem látta el azt a feladatot, amit kellett volna.”

A konferencián megrázó példaként elmesélte, hogy lánynevelő intézetben tett látogatást karácsony előtt, ahol szép műsorral készültek az ünnepre. Látszólag minden rendben volt a gyerekekkel, ám amikor beszélgetett velük kiderült, hogy az egyik kislányt 13 évesen prostituálttá tették, s találkozott már olyan gondozottal is, aki gyilkosságot követett el. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy ezek a sérült gyerekek milyen élményeket kapnak, milyen törődéssel veszik őket körül, mert ez meghatározza, hogy felnőttkorukban milyenek lesznek. Az egyházak által nyújtott közösségi élmények és lelki támasz mindenképp segíti ezeket a gyerekeket.

Kedvezményekkel ösztönöznék a gyermekvállalást

A kormány célkitűzése, hogy minél többen vállaljanak gyermeket, mellyel kapcsolatban Soltész Miklós portálunknak elmondta, az első lépést már a kormányváltáskor megtették a családi adókedvezmény bevezetésével. A tapasztalatokkal kapcsolatban közölte, azoknak a fiataloknak, akik a gyermekvállalás mellett dolgoznak, nagy lehetőséget jelent ez. „Ugyanezért hoztuk vissza a hároméves gyest, mert van olyan édesanya, aki tudja ezt vállalni. Fontos az a döntéssorozat is, ami a családi napközik vagy a bölcsődéknek a támogatását, illetve újak építését is szorgalmazta. Az édesanyák részmunkaidős elhelyezkedésének elősegítése is ezt a célt szolgálja. A gazdasági minisztérium ez most próbálja továbbfejleszteni” – sorolta az intézkedéseket. Azokra is gondol a törvényalkotó, akiknek nem lehet saját gyermekük. Bevezették az úgynevezett örökbefogadói gyest, ami a gyermek tízéves koráig igényelhető. Ezenkívül könnyebbé tették az örökbefogadást is. Soltész Miklós hangsúlyozta, ez utóbbit természetesen egy bizonyos tűréshatáron belül könnyítették, ha ugyanis „túlegyszerűsítik” a szabályokat, akkor veszélybe is sodorhatják a gyerekeket, gondoljunk a szervkereskedelemre vagy a gyermekek kizsákmányolására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.