Közélet

Orbán: szűkre szabottak a kormány lehetőségei ügynökügyben

Orbán: szűkre szabottak a kormány lehetőségei ügynökügyben

2012. május 7., hétfő
Orbán: szűkre szabottak a kormány lehetőségei ügynökügyben

Orbán Viktor szerint a jelenlegi jogi szabályozás szűkre szabja a kabinet és a kormányfő betekintési és cselekvési lehetőségeit ügynökügyekben. "Ha szélesebb jogokat adnának, ha szélesebb lehetőséget kapnék, el is tudnék járni" - mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Orbán Viktor

a jobbikos

Novák Előd

azonnali kérdésére reagált így. Az ellenzéki politikus azt állította: "kiszivárgott dokumentumok szerint"

Böröcz István,

a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a politikai rendőrség Nádasdy fedőnevű ügynöke volt, és nem ő az egyetlen az állami vezetők közül, aki együttműködött a Kádár-rendszerben az állambiztonsági szervekkel.

Ungváry Krisztián

történészt idézve azt mondta, a kormányváltás után nevezték ki a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesévé a III/III-as csoportfőnökség egyik tartótisztjét, Horváth Józsefet, az UD Zrt. korábbi vezetőjét.

Martonyi János

külügyminiszterről pedig azt mondta: 1968. január 5-én adta első jelentését a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségének, Magasdi fedőnéven. Novák Előd besúgónak nevezte

Németh Zsolt

külügyi államtitkár apját, Németh Géza néhai református lelkészt is. A miniszterelnök úgy válaszolt: nem feladata, hogy a megnevezettek helyett "bármifajta védekezést" adjon elő. Böröcz Istvánnal kapcsolatban annyit mondott, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőit (amelynek elnöke a Médiatanács elnökeként az MTVA vezérigazgatóját kinevezi) - a képviselő állításával ellentétben - nem a kormány nevezi ki. "Következésképpen azt javaslom, hogy a Böröcz István úr személyére vonatkozó kérdést nekik tegyék föl" - fogalmazott. Viszonválaszában Novák Előd mellébeszélésnek nevezte a kormányfő feleletét. "Attól fél, hogy nyilvánosságra kerülnek olyan további, ön által is eltitkolt állambiztonsági iratok (...), miszerint az ügynökök társadalmi rendszerükhöz hű fiatalként jellemezték önt, apjáról pedig ugyebár ezt írták: következetes kommunista, ami érezhető gyermekei tudati nevelésében is" - tette fel a kérdést, arra kérve a kormányfőt, "ne maszatoljon" tovább ügynökügyben, és ne panaszkodjon arra, hogy nincs elég széles hatásköre, mert van. Orbán Viktor erre azt mondta: helyes lenne megkövetelni a parlamentben is azt, amit otthon meg szoktak követelni, hogy mindenki adja meg a kellő tiszteletet, ha valakinek a jelen nem lévő hozzátartozóiról, szüleiről beszél, és visszautasította a jobbikos képviselői szavait. "Megismétlem: ha kapunk szélesebb cselekvési lehetőséget, szélesebben, mélyebben és hatékonyabban fogunk eljárni, mint ahogy ez ma történik" - zárta szavait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.