Közélet

MAÉT: emlékezés a magyarországi kollektivizálásra

MAÉT: emlékezés a magyarországi kollektivizálásra

2012. május 21., hétfő
MAÉT: emlékezés a magyarországi kollektivizálásra

A magyarországi totális kollektivizálásra, a termelőszövetkezetek teljes körű megszervezésére - emlékezett a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség (MAÉT) hétfői budapesti közgyűlésén.

A résztvevők a termelőszövetkezetek teljes körű megszervezése elindításának 55. évfordulójáról, és kényszerlétrehozásuk, akkori szóhasználattal „a mezőgazdaság szocialista átalakítása befejezésnek” 50. évfordulójáról emlékeztek meg.

Tunyogi András

, a MAÉT főtitkára elmondta, a rendszerváltás óta eltelt több mint két évtized alatt sem készült reális és átfogó szakmai értékelés a Kádár-korszak agrárpolitikájáról, így a termelőszövetkezetek megszervezéséről, illetve a mezőgazdaságság és a tsz-ek pártirányításáról sem. Nem mutatta be senki az akkori rövid távú előnyök máig ható gazdasági és társadalmi kárát és árát, azt, hogy az akkori parasztságot bérmunkássá tették - fejtette ki. A főtitkár elmondta, az ellentmondások ellenére még ma is uralja a közvéleményt az a megközelítés, hogy a Kádár-korszak nagyüzemei működőképesek voltak. Ezzel szemben a tsz-ek mintegy 30 százaléka a rendszerváltás idejére már csődben volt a főtitkár szerint. Úgy vélte, a tsz-ek harmincéves története zsákutcának bizonyult, amely a rendszerváltással ért véget. A modern polgári alapokon nyugvó szövetkezés az egyén szabadságán, az összefogás önkéntességén alapul. Ennek jogi formába öntése most folyik az új Szövetkezeti Törvény és a Polgári Törvénykönyv megalkotásával - hangoztatta

Szeremley Béla

, a rendezvény házigazdája, a Hangya Szövetkezeti Együttműködés elnöke az MTI-nek. A MAÉT közgyűlésén lemondott elnöki megbízatásáról

Nagy Sándor László

. Így az elnöki funkcióval járó feladatokat ez év végéig megbízás alapján

Szabó Zoltán

, MAÉT alelnöke, a Hangya Szövetkezeti Együttműködés ügyvezető titkára látja el - mondta az MTI-nek Tunyogi András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.