Közélet

A Frankfurter Allgemeine Zeitung írása a kettős nemzetfogalomról

A Frankfurter Allgemeine Zeitung írása a kettős nemzetfogalomról

2012. május 6., vasárnap
A Frankfurter Allgemeine Zeitung írása a kettős nemzetfogalomról

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyar nemzetfogalomról közölt elemzést szombati számában.

Georg Paul Hefty

, a FAZ Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője A kettős nemzetfogalom című írásában egyebek között úgy vélte, hogy Magyarország még meg nem birkózott az 1920-as trianoni és az 1947-es párizsi békeszerződés következményeivel. Ez mutatkozik meg a kettős nemzetfogalomban. Az új magyar alkotmány is kettős értelemben használja a nemzet kifejezést; egyszer az államnemzet, másszor a kultúrnemzet jelentést tulajdonítja neki - fejtette ki. Hozzátette: "Magyarország nem tud lemondani a nemzetfogalom tág meghatározásáról, és nem tudja beérni azzal, hogy a fogalmat korlátozottan, az országhatáron belül élő lakosságra vonatkozóan használja. Ehhez egyrészt túl nagy a szomszédos államokban élő magyar kisebbségek aránya, másrészt az évtizedes, helyenként évszázados szembenállás miatt nem elég nagy a fogadókészség az ottani többségi lakosság részéről". Ugyanakkor az EU "világosan elhatárolt állami hatáskörökre épül", a "nemzetek és a nemzeti kérdések visszaszorítását" célzó törekvésbe pedig nem illik bele a "határokon átívelő aggodalom a szomszédos országokban élő lakosságrészek iránt", vagy éppen "a saját állampolgárság megadása" más országok lakosainak. Kifejtette: mindenekelőtt baloldali és liberális politikusoknak nehéz megértést tanúsítani a számukra "nacionalistának" tűnő erőfeszítések iránt. Számukra a "'nacionalisták' rendbontók vagy hamisan éneklők az európai hangversenyben". Orbánnak "és 'nemzeti konzervatívnak' minősített kormányának ezért eleve kevés barátja van az EU-ban", ebben a helyzetben pedig a kormányzás "részleteit érintő kritikák némelyike csupán akadékoskodás".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.