Közélet

Három területen indul startmunka Csanyteleken + FOTÓK

Három területen indul startmunka Csanyteleken + FOTÓK

2012. április 18., szerda
Három területen indul startmunka Csanyteleken + FOTÓK

Csanyteleken 33 főt foglalkoztatnak a Kistérségi Startmunka Mintaprogram keretében, míg megyei szinten 1700 embernek adnak idén munkát. A teljes közfoglalkoztatás keretében pedig mintegy hétezer ember dolgozhat megyénkben – tájékoztatott B. Nagy László kormánymegbízott.

Az idén a Belügyminisztérium által útjára indított Kistérségi Startmunka Mintaprogram országosan is kiemelkedő példájának nevezte

B. Nagy László

kormánymegbízott a csanytelekit. A faluban összesen három mintaprogram indul, a mezőgazdaságban két hektáron termelnek zöldséget 16-an, zajlik a belvíz elvezetési projekt, mely területen hatan dolgoznak, májustól pedig elindul a földúthálózat javítása is, 11 fő közreműködésével. E három területen 33 csanyteleki lakosnak biztosítanak munkát, melyre összesen 32 millió forint támogatást kaptak. „Országos szinten idén 132 milliárd forint van ezekre a képzéssel egybekötött mintaprogramokra, mely révén 200 ezer ember tud dolgozni, s várhatóan nem 4 vagy 6 órában, hanem 8-ban” – tájékoztatott B. Nagy. A sokak által kritizált 47 ezer forintos bérrel kapcsolatban megjegyezte, ez valóban nem sok, ám a segély összegénél jelentősebb, illetve erkölcsi és társadalmi haszna is van egyben. „Csanyteleken példaértékű a lakosok munkakultúrája, azért is van előrehaladott állapotban ez a program, hiszen a polgármester mindent megtesz azért, hogy az itt élőket munkához juttassa” – fogalmazott B. Nagy. A fideszes országgyűlési képviselő szerint Csanyteleken valósulhat meg az országban elsőként egy olyan program, mely keretében önfenntartó rendszerré alakul át a most zajló projekt.

Forgó Henrik

polgármestertől megtudtuk, a háromezres lélekszámú településen 110-120 munkanélküli él, így a mintaprogram csak enyhíti a foglalkoztatási problémákat. „Ma még mintegy ötven embernél nem látom, hogyan lesz meg a kötelező munkaviszonya ahhoz, hogy jogosult legyen bármiféle támogatásra” – mondta el.

A mintaprogrammal kapcsolatban arról tájékoztatott, aszerint döntötték el, hogy ki melyik munkában vesz részt, hogy mivel foglalkozott korábban. A mezőgazdasági dolgozók mellett a többi közmunkás is kap majd a megtermelt terményekből, amennyiben megfelelő mennyiséget takarítanak be. Az esetlegesen fennmaradó részt pedig a szociálisan rászorultak között osztják szét a tervek szerint. A polgármester hozzátette, lenne igény arra is, hogy a közétkeztetést biztosító önkormányzati tulajdonú cég kapjon a termésből, ám ez a versenyjogi és adójogszabályok miatt nem oldható meg. „Jó ez a program, megtalált bennünket itt vidéken. Mindig kérdezik tőlem a falubéliek, hogy lehet-e még jelentkezni, a csanyiak dolgozni akarnak. Nem is veszik munkának, hiszen otthon is ezt csinálják, van gyakorlatuk” – nyilatkozta portálunknak Szeri László, akitől megtudtuk, vetettek többek között burgonyát és kukoricát is.

Megyei szinten 1700 ember vesz részt a mintaprogramban

A belügyminiszter javaslatára tavaly első körben a 35 leghátrányosabb kistérségben indították el ezt a programot. Akkor megyénkből csak a makói kistérség tudott részt venni ebben. Idén azonban már 94 hátrányos helyzetű kistérségre vonatkozóan indították el, így Csongrád megyén belül egyedül a szegedi kistérség nem csatlakozhat hozzá. Juhász Károlytól, a Munkaügyi Központ közmukaprogramért felelős igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy már tavaly novemberben kezdődött el a tervezési munka, az érintett polgármesterek tettek javaslatokat az elindítandó projektekre. „A miniszteri döntés értelmében 119 projektelem működik vagy indul el az év folyamán, s ebbe 1700-1800 munkanélkülit vonnak be 1,8 milliárd forint támogatási összeggel Csongrád megyében” – közölte. Az Munkaügyi Központ közmukaprogramért felelős igazgatóhelyettese hozzátette, a közfoglalkoztatás rendszerének a Startmunka csak egyik eleme. Az országos közfoglalkoztatási programba például a vízgazdálkodási társaságok és erdészetek vannak bevonva. Csongrád megye tekintetében mintegy 2500 fő lesz ebben a körben a foglalkoztatottak száma, míg a hagyományos közfoglalkoztatásban várhatóan további kétezer főnek adnak munkát 2012-ben. „Az összes programot egybevéve idén 7000 Csongrád megyei lakost tudunk bevonni a közfoglalkoztatásba” – összegezte Juhász Károly. Megyénkben a legfrissebb adatok szerint 22 ezer regisztrált álláskereső van, ami az előző évhez viszonyítva több mint kétezerrel kevesebb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.