Közélet

Penke Botond akadémikus: A világ végéről érkeztem + FOTÓK

Penke Botond akadémikus: A világ végéről érkeztem + FOTÓK

2012. március 14., szerda
Penke Botond akadémikus: A világ végéről érkeztem + FOTÓK

Penke Botond, a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont vezetője volt az Akadémikusok – Nyakkendő nélkül című portrésorozat kedd esti vendége. A professzor a Móra Ferenc Múzeumban kutatásai mellett gyerekkoráról és a magánéletéről is beszélt.

Az „Akadémikusok – Nyakkendő nélkül” című portrésorozat még az 1970-es években indult „Beszélgetés kortárs tudósokkal”, illetve „Beszélgetés kortárs művészekkel” címmel. A beszélgetések egyik első vendége

Bálint Sándor

néprajztudós, a „legszögedibb szögedi” volt. Hosszabb szünet után a 2000-es évek elején indult ismét útjára a program, mely közelebbről, más szemszögből mutatja be a neves tudósokat. Kedd este

Penke Botond

, a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont vezetője fogadta el a meghívást, aki több éve kutatja az időskori leépüléssel járó Alzheimer-kórt. Nemrég

portálunknak nyilatkozott először

a kutatások rendkívül biztató eredményeiről, ezúttal azonban inkább "nyakkendő nélkül", magánemberként mutatkozott be: erről az oldaláról is egy igen érdekes, színes embert ismerhettünk meg.

Boldog órák szép emlékeképen

A kutató nehéz időkben, 1942-ben látta meg a napvilágot Beregszászon, a mai Kárpátalján, ami akkor magyar terület volt. Nemsokára a határ menti Szatmárcsekére költöztek, ahol fiatal éveit töltötte - mint mondta, a világtól eldugottan, szinte középkori körülmények között. "Olyannyira elveszett, kicsiny falu volt, hogy még a víz és a villany sem volt bevezetve ide. Amíg Budapestre nem látogattam, nem is láttam élőben vonatot, hallottam ugyan róla, de fogalmam sem volt milyen lehet valójában. Itt még körtáncot jártak táncházban a lányok, és szövőszéken, évezredes módszerrel dolgoztak az asszonyok" - emlékezett vissza az akadémikus. Mint mondta, barátaival gyakran meglátogattak egy falu határában lévő öreg tölgyet, melynek tövében ülve a legenda szerint Petőfi Sándor megírta A Tisza című versét. "1962 környékén vezették csak be a faluba a villanyt, sokszor kirándultunk ezen az érintetlen, eldugott vidéken. Az ország határában, a világ végén éltünk" - idézte fel régi emlékeit Penke Botond. Már az általános iskolában vonzotta a fizika és a kémia, főként kiváló tanárai voltak rá jó hatással. A középiskolában is ezen a vonalon indult tovább, és bár jó nyelvérzéke volt, az orosz nem mindig ment neki. "Az orosztanárunk gyakran vitte el vadászatra a tanulókat - ilyenkor ő volt a vadász, a diákok pedig a hajtók" - mondta nevetve. Végül oroszból és latinból is érettségizett, utóbbi saját bevallása szerint jobban ment neki.

47 éve Szegedért

Pár évet a fővárosban töltött, majd Szegeden kapott egy állásajánlatot, amit el is fogadott. Ennek 47 éve már, azóta él itt, hogy kutatásaival öregbítse a város hírnevét. Először az aminosavakkal foglalkozott, majd az utóbbi húsz évben a fehérjekutatásra, valamint a gyógyszerészetre koncentrált inkább. Mint mondta, az évezredes betegség gyógyszeres kezelése már szinte karnyújtásnyira van. "Jól haladnak a kutatások, egy komoly tudományos áttörés határán vagyunk. Nem biztos hogy itt Szegeden vagy Magyarországon, de belátható időn belül megtalálják a gyógymódot az Alzheimer-kórra" - szögezte le a professzor. Saját kutatásai helyett munkatársainak érdemeit méltatta, akikkel tevékeny, hasznos és kellemes együtt dolgozni nap mint nap, és akikkel ezután is a kór megállításán fáradoznak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.