Közélet

Disznóságok a Széchenyi téren - kint jártunk + FOTÓK

Disznóságok a Széchenyi téren - kint jártunk + FOTÓK

2012. március 3., szombat
Disznóságok a Széchenyi téren - kint jártunk + FOTÓK

Szerkesztőségünk is kitelepült a III. Toros Pálinkafesztiválra. Az íncsiklandozó gasztronómiai különlegességek forgatagában a SZEGEDma munkatársai zsíros kenyérrel kínálták meg a résztvevőket

Szerkesztőségünk is részt vett a III. Toros Pálinkafesztiválon. A négynapos rendezvényen tradicionális disznótoros ételeket és különleges pálinkákat lehet kóstolgatni, a SZEGEDma zsíros kenyérrel (illetve a Déli Szó havilap friss számával) kedveskedett az éhes kilátogatóknak. A természet kegyes volt hozzánk, így napsütéses, kellemes tavaszi időben fogadhattuk a kilátogatókat. A termelők mellett többek között kint van a rendezvényen a Csongrád Megyei kormányhivatal, a Szegedi Polgármesteri Hivatal, valamint a Fidesz és a Jobbik külön standon kínálja "disznóságait".

B. Nagy László

kormánymegbízott a kolbásztöltelék ízesítéséből, előkészítéséből is kivette a részét.

Botka véresen szereti

A polgármester konyhájánál a képviselők és a polgármesteri hivatal dolgozói sürgölődtek, sütöttek véres hurkát is, amit

Botka László

osztogatott a jelenlévőknek. Botka legszebb gyermekkori élményének nevezte, amikor karácsony körül a nagyszüleinél családi disznóvágásokat rendeztek. Az MSZP-s polgármester portálunknak elmondta, mindenkinek megvolt a feladata, neki általában a kolbászhúst kellett darálnia. „A sült vért nagyon szeretem, de hogyha egyet kellene megneveznem a sok finomságból, akkor a véres hurkát választanám” – árulta el. Természetesen a pálinkafogyasztás is hozzátartozik a disznóvágásokhoz, s a polgármester örül, hogy a borkultúra mellett a minőségi pálinkakészítés is fejlődik hazánkban. „Ez a fesztivál a legjobb levezetése az elmúlt heteknek, amikor a költségvetéssel voltunk elfoglalva” – tette hozzá. A Tápéi Hagyományőrzők csapata nevéhez híven ragaszkodik a régi ízekhez és zamatokhoz, tradicionális feldolgozáshoz. A csapatvezető

Palonkai Sándor

elmondta, orjalevest, sült vért, hagymás májat, pörköltet készítettek, illetve sült húst, töltött káposztát is a hurka kolbász mellé. Röszkei házi paprikát használnak, de természetesen vannak olyan titkaik, melyeket nem árultak el. Tápén nagy hagyományai vannak a disznóvágásnak, s Palonkai szerint egy-egy ilyen fesztivál alkalmas arra, hogy az igazi házias ízeket népszerűsítsék.

Gyimesiék sütögetik a pecsenyéjüket

Ahogy továbbhaladtunk, a Police-Hisz-Tor és az Ízfaragó Böllérektől nem messze a Fidesz csapatát is megtaláltuk.

Gyimesi Lászlótól

megtudtuk, a hurka és kolbász mellett abált szalonnát kínálnak. „Sütögetjük a pecsenyénket is, illetve gyálaréti pálinkánk is van

Barna Jánostól

” – tette hozzá. A Jobbik is indult a böllérversenyen. Disznópörköltet készítettek, és sütöttek húst is, amivel folyamatosan kínálták az embereket.

Barta Sándor

elárult, a versenyre alaposan felkészültek, a szakácsuk Vass Krisztián eddig mindig nyert a fesztiválokon főztjével.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.