Közélet

Újabb ACTA-ellenes tüntetés Szegeden + FOTÓK

Újabb ACTA-ellenes tüntetés Szegeden + FOTÓK

2012. február 25., szombat
Újabb ACTA-ellenes tüntetés Szegeden + FOTÓK

„Szeretnél börtönbe kerülni azért, mert felolvasol egy mesét nyilvánosság előtt? Szeretnél pénzbírságot, mert letöltesz egy filmet vagy zenét?” – kérdezik az ACTA-ellenes demonstrálók, akik szombaton Szeged belvárosában vonultak fel.

Az internet szabadságáért a nemzetközi ACTA-ellenes akciónapon

Szegeden is tüntettek.

Szombaton ismét az utcára vonultak, a jogi kar előtt gyülekeztek, s mintegy negyvenen vonultak át a polgármesteri hivatalhoz. „Tudod, hogy az ACTA, vagyis a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás feljogosít másokat arra, hogy nézzék az üzeneteid, chatbeszélgetéseidet, letöltéseid, egyszóval mindent?” – volt olvasható azon a szórólapon, amit a demonstráció résztvevői osztogattak Szegeden.

Sisák Tamás

szervező portálunknak elmondta, február 27-én kezdi meg az Európai Parlament az ACTA tárgyalását, ezért demonstrációjukkal jelzik még egyszer, nem kérnek az egyezményből, vagyis annak következményeiből. Hazánk január 26-án az Európai Unió huszonegy uniós tagállammal együtt írta alá a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást. Az ACTA a hamisítás és kalózkodás elleni fellépés területén a nemzetközi együttműködés megerősítése, a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés hatékonyságának növelése. A megállapodást ellenzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti az internetszolgáltatókat a megállapodás. „Hazánk nem lépett vissza az aláírástól, de már hat ország, köztük Németország, Lengyelország, Csehország és Románia is megtette már ezt” – közülte Sisák Tamás, aki a megállapodáson belül az opcionális rendelkezéseket tartja a legveszélyesebbnek. „Ezek adnak ugyanis teret azoknak a feltételezéseknek, hogy megfigyelik az internetezőket, illetve aránytalanul nagy pénzbírságot vagy börtönbüntetést lehet majd kiszabni a fájlcserélő programokat használók, illetve a le- és feltöltő internetezők ellen” – magyarázta. Sisák szerint az internet fejlődése, mint természetes folyamat épp ellenkező irányba halad, mint amit ezek a megállapodások és tervezetek mutatnak. „Egyre szigorúbb rendelkezéseket szeretnének hozni, ennek ellenére az internet egyre szabadabb világ felé hajt” – fejtette ki véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.