Közélet

Rendkívüli hóhelyzetben jól vizsgázott az új védelmi igazgatás + FOTÓK

Rendkívüli hóhelyzetben jól vizsgázott az új védelmi igazgatás + FOTÓK

2012. február 23., csütörtök
Rendkívüli hóhelyzetben jól vizsgázott az új védelmi igazgatás + FOTÓK

Csongrád megyében az átlagosan leesett 32 centiméter hó ellenére sem váltak járhatatlanná utak, illetve megközelíthetetlenné települések.

2012. január elsejével a védelmi igazgatás működése megváltozott. Az új szabályozás a gyakorlatban már vizsgázott, hiszen a február eleji rendkívüli időjárási helyzetben már az új rendszer szerint látták el feladatukat a megyei és a helyi védelmi szervek. Az Alaptörvényen alapuló sarkalatos törvények közül a honvédelemről és a katasztrófavédelemről szólók, valamint a törvények végrehajtását szabályozó kormányrendeletek írják újra a védelmi rendszert. Az új feladatokról adott tájékoztatást a Csongrád megyei települések vezetőinek, polgármestereknek és jegyzőknek csütörtökön a megyei védelmi bizottság, illetve ehhez kapcsolódóan beszélt a tapasztalatokról a sajtó képviselőinek

B. Nagy László

kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A politikus úgy fogalmazott, komoly kihívást jelentett a szakembereknek, hogy annyi hó esett, amennyire az utóbbi tíz-tizenöt évben nem volt példa, valamint ilyen rendkívüli hideg éjszakákhoz sem szokhatott hozzá a lakosság. A rendőrség, a katasztrófavédelem és az önkormányzatok együttműködésében azonban szerencsére sikeresen mutatkozott be az új védelmi igazgatási rendszer, ehhez segítséget nyújtottak a meteorológiai szolgálat pontos és megbízható előrejelzései. Számos esetben sikerült elakadt embereket kimenteni vagy éppen tüzelőt, élelmet juttatni nehéz helyzetbe kerülteknek. A kormánymegbízott azt is elárulta, 2013. január 1-jétől a kormányhivatalokhoz tartozó járási hivatalokhoz kerülnek majd át a jegyzők állami feladatai, illetve a helyi védelmi igazgatásban is ők lesznek illetékesek. Csongrád megyében átlagban 32 centiméter hó esett az utóbbi hetek során, de akadt olyan terület, ahol félméteresnél is vastagabbra hízott a fehér takaró. Ennek ellenére egy pillanatra sem váltak járhatatlanná a közutak, nem voltak elzárt települések, folyamatosan és jól működtek a közművek, s a lakosság ellátását is sikerült biztosítani - erről már

Szatmári Imre

tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató számolt be. Mint mondta, hat településen - így Kisteleken és környékén - védekezést kellett elrendelni, a munkában csúcsidőben 800 fő vett részt 260 géppel. Melegedőket is biztosítottak a lakosság számára; akadt, hogy ezeket egy időben 84 fő vette igénybe. A következő napokban az Atikövizig szakembereivel közösen azt mérik föl, milyen következményekkel jár a hatalmas mennyiségű hó olvadása. Egyelőre nem készülnek bel- és árvízre, ám ahogy melegszik az időjárás, változhat a helyzet - tette hozzá. A csütörtöki megyeházi fórumon egyébként szóba került: a megyei védelem ellátása állami feladat, ezért a védelmi bizottság élén január elsejétől a mindenütt a kormánymegbízott áll. Csongrád megyében B. Nagy László munkáját szakmai szempontból két helyettes is segíti: rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet vagy váratlan támadás idején a Magyar Honvédség által kijelölt helyettes, míg katasztrófaveszély, illetve veszélyhelyzet idején a megyei katasztrófavédelmi igazgató végzi a szakmai munka irányítását. A települési szintű felelős döntéshozók védelmi helyzetben továbbra is a polgármesterek, de ők is a katasztrófavédelmi igazgató által kijelölt szaktiszttel együtt végzik feladatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.