Közélet

Nemnövekedés: egy új gazdasági paradigma – szerethetőbbé tennék az EU-t

Nemnövekedés: egy új gazdasági paradigma – szerethetőbbé tennék az EU-t

2012. február 9., csütörtök
Nemnövekedés: egy új gazdasági paradigma – szerethetőbbé tennék az EU-t

A degrowth-mozgalom (jobb magyar elnevezés híján nemnövekedésnek fordították) egyik franciaországi szószólója, Vincent Liegey volt a vendége az LMP Zöld Fórumának, aki ismertette az új ökopolitikai irányzat legprovokatívabb követeléseit, kapitalista- és globalistaellenes elképzeléseit.

Egy új, a mostaninál lényegesen megváltozott világban nem a gazdasági növekedés, a GDP hajszolása jelenti a társadalom számára a fő elérendő célt, hanem a helyi közösségek megerősödése, a szolidaritás eszméjének előtérbe helyezése, a közgazdaságtan haszonelvűségén túl a valódi emberi értékek és szükségletek, az általános jólét megteremtése. A mozgalom tulajdonképpen a fenntartható fejlődés alternatívájaként keres magának létjogosultságot. A fejlett országok számára ajánlott új gazdasági paradigma hosszú távon bolygónk ökológiai fenntarthatóságát és az igazságosabb társadalmak kialakítását eredményezheti. A fogalom karrierje

Latouche

francia közgazdász 2006-os könyvével indult, amelyet több nemzetközi konferencia, négy latin nyelvű országban pedig politikai mozgalom is követett. A mozgalom ideológusai szerint egy véges rendszerben, amelyben jelenleg is élünk, nem lehetséges a végtelen növekedés, nincs ugyanis értelme. Ezzel a jelenlegi társadalmi modellek, a kapitalista rendszer, a fogyasztói társadalmak, amelyek mindig a többre, a nagyobbra, az újra épülnek, alapjukban is megkérdőjeleződnek. A különböző politikai szintek mentén szerveződő mozgalom békés és demokratikus átmenetet hirdet egy fenntartható és kívánatos társadalmi berendezés irányába. Az egyéni szint az önmegvalósítás boldogságát hirdeti, a közösségi az átalakuló helyi közösségek megtartó erejét.

Visszatérés a lokális gazdasági autonómiához

Alapvetőnek tartanák, hogy a lakhatás, a tiszta víz, a tiszta levegő, vagyis a természet által valaha korlátlan mennyiségben előállított közösségi javak legyenek ingyenesek egy bizonyos mértékig, majd e mérték meghaladása után progresszíven emelkedő tarifa szabassék ki rájuk. Magyarán, ha szerényen fogyasztod a vizet, a társadalom ingyen adja, ha pazarolsz, fizess extrán. A biogazdaságok által helyben megtermelt élelmiszerek fogyasztását preferálják, mert a modern mezőgazdaság egy igazi nehézbombázó energiafogyasztás területén, ráadásul jelen formájában fenntarthatatlan: egyre több területre lenne szüksége csak az adott termelési szint fenntartásához is a természet regenerációs képességét blokkoló módszertana miatt. A koncepció harmadik fontos jellemzője a visszatérés a lokális gazdasági autonómiához. Agrárgazdasági szempontból pedig különösen figyelemre méltó, hogy e tekintetben elsőként az élelmiszer-ellátásra gondol. A relokalizació programja mindenekelőtt az élelmiszer-ellátás területen valósítható meg, de a későbbiekben magában foglalhatja a gazdasági és pénzügyi önellátást is. Ebbe beleértendő az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrásokra való átállás is, ami a klímaváltozás fékezése miatt szükséges. Az új paradigma (negyedik sajátosságként) még azzal is kitűnik, hogy alulról jövő kezdeményezéssel (civil mozgalomként) indul, amely önkéntes és békés átmenetet tesz lehetővé a nemnövekedés társadalmára. Az áttérés, mint hallottuk, viszonylag hosszú folyamat.

Az EU is megirigyelhetné…

A korszerű zöld gondolatkörök egyik legprovokatívabb követelése arról szól, hogy újra kellene osztani a megtermelt javakat, megszüntetni azt a mostani gyakorlatot, miszerint a világ leggazdagabb 20 százaléka rendelkezik az energiaforrások 80 százaléka felett. Magyarországról szólva

Vincent Liegey

megdicsérte az ország új vidékfejlesztési stratégiáját, amely a Darányi Ignác-tervben öltött testet és az EU számára is példamutató lehet. Egyedülállónak és innovatívnak nevezte, amely helyi szolidaritást biztosít, munkát és reményt ad az embereknek. A kialakult beszélgetés során többen nem értették ezt a lelkesedést az előadó részéről, ők már láttak karón varjút, és majd akkor hiszik el a leírtakat, ha valami meg is valósul belőlük. A vendég szerint

Orbán Viktor

kormányfő is azért vonta magára a külföld haragját, mert hozzá mert nyúlni olyan tabukhoz, amelyeket korábban nem illett piszkálni: IMF, Európai Központi Bank, távközlési multi cégek. A támadások rendre akkor érkeztek, amikor a miniszterelnök valamilyen gazdasági intézkedésével az érdeküket sértette. Arra a kérdésre, hogy a degrowth-mozgalom hogyan egyeztethető össze az EU eszméjével, programjával, az előadó elmondta: az unióban nagyon sok mindent rosszul csináltak, az viszont kétségtelenül a javára írandó, hogy eltörölte a határokat, és megalakulása óta nem volt háború az ókontinensen, leszámítva a délszláv háborút. Az unió demokráciadeficittel jött létre, segítette a gazdasági növekedést, de most zsákutcába jutott. A pozitív dolgokat meg kell tartani, a régieket meg elvetni, az emberek érdekében pedig egy élhetőbb, szerethetőbb új Európai Uniót teremteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.