Közélet

Megkezdődött a parlamenti ülésszak - a SZEGEDma is a Házban (FRISSÜL) + FOTÓK

Megkezdődött a parlamenti ülésszak - a SZEGEDma is a Házban (FRISSÜL) + FOTÓK

2012. február 13., hétfő
Megkezdődött a parlamenti ülésszak - a SZEGEDma is a Házban (FRISSÜL) + FOTÓK

A mai nap a parlament is megkezdte tavaszi ülésszakát. A nyitóülésen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond majd, várhatóan az európai uniós csúcstalálkozókról, valamint a tavaszi feladatokról számol be a képviselőknek. A helyszínen tartózkodnak tudósítóink is, akik élő bejelentkezésekkel számolnak be az eseményekről.

Orbán Viktor

napirend előtti felszólalásával kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka, a miniszterelnök várhatóan az európai uniós csúcstalálkozókról, valamint a tavaszi feladatokról számol be a képviselőknek. A parlament ezt követően akár már ma határozhat a készülő új európai gazdasági együttműködéshez csatlakozásról, de emellett korlátozhatja a dohánytermékek kiskereskedelmét is. A határozathozatalok után az egyházügyi törvény módosításáról, vagyis vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról kezdődik vita, megemlékeznek továbbá a közelmúltban elhunyt

Csurka István

íróra, volt MDF-es, majd MIÉP-es országgyűlési képviselőre is, valamint sor kerülhet az LMP-s

Kaufer Virág

helyére lépő

Szél Bernadett

mandátumigazolására és képviselői eskütételére.

Jóváhagyta a parlament a horvát EU-csatlakozást

19.22:

A parlament 334 igen szavazattal, 5 jobbikos képviselő - Ferenczi Gábor, Gaudi-Nagy Tamás, Lenhardt Balázs, Pörzse Sándor és Z. Kárpát Dániel - tartózkodása mellett fogadta el Martonyi János külügyminiszter erről szóló előterjesztését, amely kihirdeti a Brüsszelben tavaly decemberben aláírt szerződést. A voksolás eredményét hosszan tartó taps fogadta a patkó minden oldaláról. A külügyi tárca vezetője expozéjában azt mondta, Magyarországnak és a térségnek is történelmű jelentőségű esemény a horvát csatlakozás, amely fontos állomás Európa újraegyesítésének útján, és pozitív üzenetet közvetít: a bővítés - amely Európa erősítését szolgálja - nem áll meg. A szerződés a horvát-magyar kétoldalú kapcsolatoknak is új lendületet ad minden területen - jelentette ki Martonyi János, aki szerint a csatlakozás a magyar nemzetpolitika szolgálatában is áll. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Szerbia is rövid időn belül elnyeri a tagjelölti státuszt. Az országgyűlési frakciók egyöntetűen támogatásukról biztosították a csatlakozást. A parlamenti ülésen a szavazáskor részt vett a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Az éhség menete az Alkotmány utcában tüntetett

16.00:

Tudósítóink elhagyták a Házat. A Kossuth téren javában tart az éhség menete demonstrációja. Délután egy óra előtt nem sokkal futottak be a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Societas zászlaja alatt és/vagy MSZP-láthatósági mellényben gyaloglók. Az Alkotmány utcában felállított színpadon szóltak a kormányt bíráló beszédek mintegy 100-150 ember előtt. A Kossuth téren egy tucatnyi szimpatizáns alkotott külön szekciót, s a Parlament felé fordították tábláikat. "Fényképezz minket, az emberek éheznek" - kiabált fotósunk felé egyikük. Egy másik hölgy az Alkotmány utca felé üzent a színpad előtt álló tömegnek: nem azért csináltátok, hogy most táncoljatok, meg lehet nézni a lábaikat, hogy néznek ki - mondta.

Minden felelősség az MSZP-n devizahitelügyben?

15.09:

A Jobbik szerint a lakossági devizaeladósodás megakadályozásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló határozati javaslat "nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen megpróbálja az MSZP felelősségét kizárólagossá tenni és eltüntetni a Fidesz felelősségét" - jelentette ki hétfőn újságírók előtt Gaudi-Nagy Tamás. Az ellenzéki politikus szerint bár valóban az MSZP a "főbűnös", de a Fidesz sem tesz meg mindent a károk enyhítésére. Z. Kárpát Dániel szintén jobbikos képviselő üdvözölte, hogy pártja képes volt irányítani a közvéleményt és a kormány gondolkodását is, hiszen az alkotmányügyi bizottság által később benyújtandó határozati javaslatban szerepel a magáncsőd intézményének bevezetésének és a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításának lehetősége is, amelyeket elsőként a Jobbik vetett fel.

15.01: Helyszíni tudósítónknak sikerült a Parlament folyosóján elcsípnie Csongrád megyei képviselőket is. Kalmár Ferenc KDNP-s honatya úgy értékelte a miniszterelnök beszédét, hogy Orbán Viktor világossá tette, az Európai Unión belül képzeli el az ország jövőjét, de a magyar érdekek határozott képviseletével. Bohács Zsolt fideszes képviselő szerint több külföldi gazdasági erő érdekét szolgálja az, hogy országunkat politikailag gyengítse, s hazánk válságból való kilábalását ne az értékeire támaszkodva, jelentős előnnyel kezdje. Sikerült Botka Lászlóval, az MSZP országgyűlési képviselőjével, városunk polgármesterével is szót váltanunk, aki a miniszterelnök beszéde kapcsán úgy fogalmazott ideje volt a Fidesz-kormánynak végre felismernie, hogy az Európával szembeni másfél éves szabadságharc csak rombolta az ország értékét, és a magyarok életminőségét. Reméli, hogy nem csak üres kommunikáció, hanem valódi, Európával együttműködő politikai változás kezdődik.

Miniszterelnöki viszontválasz

14.51: Egyelőre a miniszterelnökök egyeztetése zajlott le arról, hogy milyen legyen Európa pénzügyi paktuma, "eddig senki nem írt alá semmit" - reagált a napirend előtti felszólalása kapcsán elhangzott pártvélemények után a kormányfő Balczó Zoltán (Jobbik) szavaira. Orbán Viktor elmondta: az ez alapján létrejövő szerződést márciusban írják alá a miniszterelnökök, ám azt a magyar Országgyűlésnek is ratifikálnia kell. A kormányfő hozzátette: egyelőre értelmezni kell, hogy az új magyar alaptörvény szerint ehhez kétharmados vagy egyszerű többségű támogatásra lesz-e szükség, a kormány ennek tisztázására az Alkotmánybírósághoz fordult. Szólt arról, hogy az alaptörvénybe is azért került be az ország fizetőeszközének megnevezése, hogy ha Magyarország csatlakozna az eurózónához, akkor a parlamentnek legyen módja arról kétharmados többséggel dönteni. Az új nemzetközi elkötelezettségre vonatkozó döntések szempontjából tehát léteznek a kellő alkotmányos garanciák - mutatott rá. "Isten hozta az LMP-t a szabadságharcosok táborában" - kommentálta a miniszterelnök Jávor Benedek felszólalását. Az ellenzéki frakcióvezető azon megnyilvánulására, miszerint a fél százalékos strukturális hiánycél "gúzsba köti" a felzárkózó országokat, azt mondta: Magyarország 2012-es költségvetésében több mint 2 százalékos strukturális reform valósul meg, vagyis a fél százalék reális és teljesíthető. Magyarországnak nem kell támogatnia olyan külföldről érkező vállalkozásokat, amelyek hozzáadott értéket nem állítanak elő, legalábbis olyat nem, amelyet a magyar vállalkozások ne tudnának megtermelni. Támogatni kell azonban azokat, amely olyan termékeket hoz létre, amelyre az ország önerőből nem lenne képes - fogalmazott Orbán Viktor, Balczó Zoltán egy másik felvetésére reagálva. A kormányfő szerint 2002 és 2010 között a nagytőket a gazdasági súlya mellé a politikai hatalmat is megszerezte. "Ezzel én nem értettem egyet" - jelentette ki, azt javasolva, hogy Magyarország ne térjen vissza erre az útra. Szerinte a hatalmat a középosztály kezébe kell adni, amiben "nincs semmi elitellenesség, nagytőkére, gazdasági erőre szükség van", de nem mindegy, hogy az egyébként meglévő hatalom mellé a politikai közhatalmat is odaadja-e az ország ezeknek a csoportoknak. Hangsúlyozta: a kormány a teljes középosztályban gondolkodik, ide értve az alsó középosztályt is, és szövetségre törekszik a nyugdíjasok és a középosztály között. A miniszterelnök végül megköszönte Mesterházy Attila (MSZP) támogató szavait, és azt a segítséget kérte tőle, kérje meg az Európai Parlamentben dolgozó szocialista képviselőket: "időnként álljanak ki Magyarország nemzeti érdekei mellett". Mint mondta, "az ember úgy érzi, hogy hátba támadják", amikor egy magyar képviselő úgy fogalmaz: inkább képviselné Luxemburgot. Orbán Viktor szerint ki kellene iktatni azokat a "rossz gesztusokat", amelyek akadályozzák, hogy a kormány és az ellenzék között nemzetközi kérdésekben együttműködés jöhessen létre.

További ellenzéki reakciók

14.29: Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője üdvözölte, hogy Orbán Viktor "végre felismerte, hogy az utóbbi másfél év politikája zsákutca és olyan helyzetbe sodorta az országot, amilyenben rendszerváltás óta nem volt: a szövetségeseink kihátráltak mellőlünk". Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök a "felesleges és értelmetlen árnyékbokszolással" olyan konfliktusmezőkbe sodorta az országot, amely megszüntette az érdekérvényesítés lehetőségét. Az uniós pénzügyi paktum szerinte sok ponton nem szolgálja Magyarország érdekét, mivel szükségtelen korlátozást jelent gazdaságilag az unióhoz újonnan csatlakozott tagországoknak, a fél százalékos strukturális hiánycél pedig "gúzsba köti" a felzárkózó országokat. Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a kormány egy olyan szerződés aláírását tervezi, amely nagyon szoros gazdasági és egyre szorosabb politikai unióba irányítja Magyarországot. Szerinte az eljárás is nagyon furcsa, hiszen a képviselők egy háttéranyagot kaptak, nem a szerződés teljes szövegét, mert a magyar fordításról még vitáznak, így azt sem lehet pontosan tudni, hogy mihez kéri a kormány az Országgyűlés támogatását. A Jobbik szerint népszavazással kellene dönteni a kérdésben - erősítette meg a jobbikos politikus, aki hangsúlyozta: a miniszterelnök szólhatott volna a felső középosztály megerősítésén kívül az alsó középosztály státuszának megőrzéséről és a szegényebb rétegek megsegítéséről is.

Mesterházy: a magyar emberek éheznek

14.03Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke nagyrészt egyetértett a miniszterelnök szavaival, szerinte a kompromisszumkeresés a helyes irány. Kiemelte továbbá, hogy az eddigi harca Európával aláásta az ország tekintélyét, ami senkinek sem érdeke. Hangsúlyozta emellett, hogy a fiskális egyensúly fenntartása mellett a szociális támogatások ügye is is kiemelt fontossággal bír. "Magyarországon szociális válság van, éheznek a magyar emberek" - hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Orbán: Európában történelmi átrendeződés megy végbe

13.47 Napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor ismertette a Ház utolsó, 2011-es ülése óta eltelt időszakot. Mint elmondta, január hónapban komoly tárgyalások folytak az EU-val. „Az európai pénzügyi paktum decemberi meghatározásakor nem mondtunk azonnal igent az elképzelésre, hanem megfontoltuk a döntést. Majd közösen sikerült elérni, hogy az euróövezet országaira lesznek kötelezőek a paktum irányvonalai, a másik kulcskérdés az adóharmonizáció, ami az egységes európai adórendszer kidolgozása felé tereli ezen országokat. Magyarországnak ellentétes hátrányba került volna, ha ez a terület bekerül az EU-paktumba, csökkentette volna az ország versenyképességét. Arra kérem a parlamentet, hogy fogadja el így az európai paktumot” – emelte ki. „2012-ben is komoly esélyünk van, hogy gyarapodjunk. Európában történelmi átrendeződés megy végbe. Már most késhegyre menő érdekérvényesítési verseny folyik, ez ütközésekkel, vitákkal jár, határozott lépéseket, okos döntéseket kíván” – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy vannak, akik megriadnak mikor támadás éri az országot, menekülnek a külföldi üzlettársaik szoknyái mögé. Vannak, akik fejjel mennek a falnak, nem törekednek megegyezésre. Orbán szerint egyik sem helyes. Az Országgyűlés dolga az, hogy megküzdjön a magyar emberekért, akkor is, ha az más országokkal vitát is szül. Azonban törekedni kell a megegyezésre - így van az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban is.

Ujhelyi István a békemenettel tartott, Lázár János beteg

13.40 Az ülés kezdetén a Csongrád megyei képviselők közül megjelent B. Nagy László, Nógrádi Zoltán, Mágori Józsefné, Magyar Anna, Farkas Sándor, Bohács Zsolt, Vincze László és Bodó Ime a Fidesz frakcióból, Kalmár Ferenc a KDNP soraiban, Botka László az MSZP-s helyek között hallgatta a beszédeket. Ujhelyi István az éhség menetében vesz részt (most érkezhetnek a parlament elé), A Jobbik-frakcióban Zagyva György Gyula később érkezett, Varga Gézát nem fedeztük fel, ahogy a legnagyobb frakcióban Lázár Jánost sem. Mint megtudtuk, Lázár János betegség miatt nem vesz részt az ülésen.

Orbán: az EU-s paktum minden pontja elfogadható

13.32 Az új, európai uniós fiskális paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapján azt mondta: minden akadály elhárult az elől, hogy Magyarország csatlakozzon az EU-s szerződéshez. Ezért azt javasolta a parlamentnek, fogadja el a paktumot. Magyarországnak a jövőben sem kell olyan szabályt alkalmaznia, amely csökkentené az ország versenyképességét - jelentette ki a kormányfő. 13.00 Délután egy órakor vette kezdetét az ülés. Az esemény előtt a szegedi sajtó képviselői tárlatvezetésen vettek részt, közben több politikust is lencsevégre kaptak: találkoztak többek között Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel, Nógrádi Zoltán Fidesz- KDNP-s képviselővel, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal és a volt honvédelmi miniszterrel, Szekeres Imrével. Villáminterjúra elcsípték B. Nagy László képviselőt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjét, aki bejelentette, hogy eddig 26 milliárd forint érkezett az Új Széchenyi Terv kapcsán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.