Közélet

Ma van a bűncselekmények áldozatainak napja

Ma van a bűncselekmények áldozatainak napja

2012. február 22., szerda
Ma van a bűncselekmények áldozatainak napja

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. E nap azóta a bűncselekmények áldozatainak napja, melyet 1993-tól Magyarországon is megtartanak.

Természetesen valamennyi veszélyhelyzetre nem lehet felkészülni, kellő óvatossággal, odafigyeléssel, megfelelő vagyonvédelmi eszközök alkalmazásával azonban sok esetben elkerülhető lenne az áldozattá válás. Ezt támasztja alá a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén bekövetkezett bűncselekmények elemzése is. Az állampolgárok 2011-ben is főként vagyon elleni deliktumok sértettjei voltak. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére az emberek még mindig nem elég körültekintőek, nem fordítanak kellő figyelmet egymásra (a környezet közömbössége), saját értékeik megóvására, a szakemberek figyelmeztetéseire, tanácsaira. Különösen jellemző ez az alkalmi illetve zseblopások (kerékpár, telefon, készpénz, iratok, bankkártya…) esetében. Az alkalmi lopásoknál a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, iskolai vagy kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűntek el. Lakásbetörések tekintetében kiemelten veszélyeztetettek a gyenge mechanikai védelemmel ellátott ingatlanok, tárolók, valamint a hétvégi házak, zártkerti ingatlanok és tanyák. Jellemző áldozati magatartás, hogy az érintettek sokszor még az alapvető vagyonvédelmi intézkedéseket is elmulasztják (nem megfelelő zárszerkezetek, nyitott ajtók, ablakok…). Ez legszembetűnőbb a főként gazdálkodásra fenntartott, gyakran lakatlan tanyákon, földterületeken, telepeken ahol a termelőeszközöket, szivattyúkat, kábeleket, terményeket hagyják őrizetlenül tulajdonosaik. Még mindig sok esetben fordul elő trükkös lopás és a csalás. Az elkövetők főként az idősebb korosztályt veszik célba, gyakran valamilyen szolgáltató, polgármesteri hivatal, nyugdíjas klub munkatársának, különböző szervezetek képviselőjének adják ki magukat, és adatszolgáltatásra, túlfizetésre, visszajáró pénzösszegre, nyereményre, ajándékra hivatkozva jutnak be az ingatlanba. 2011-ben Csongrád megyében 12 087 fő (55 % férfi, 45 % nő) vált valamilyen bűncselekmény sértettjévé. Ki kell emelni az időskorú sértettek arányát, amely 19 % volt. Az áldozatok főként szintén vagyon elleni bűncselekmények (besurranásos illetve alkalmi lopás, trükkös lopás, csalás) szenvedő alanyai. Mivel általában kevésbé gyanakvóak, könnyű tévedésbe ejteni őket, könnyen válnak csalók áldozatává, emellett anyagi helyzetük, tájékozottságuk, hiányos technikai ismereteik behatárolják a maguk vagy ingatlanuk, értéktárgyaik védelmében alkalmazható eszközök körét. Megelőzéssel, vagy az áldozatok számára nyújtható segítséggel kapcsolatos információkért, tanácsokért személyesen, telefonon vagy e-mail-ben a rendőrség (megyei rendőr-főkapitányság, rendőrkapitányságok) áldozatvédelmi referenseihez is fordulhatnak - áll a rendőrség közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.