Közélet

Közkegyelemben részesülhetnek az LMP-s tüntetők

Közkegyelemben részesülhetnek az LMP-s tüntetők

2012. február 20., hétfő
Közkegyelemben részesülhetnek az LMP-s tüntetők

Általános vitára alkalmasnak találta hétfőn az alkotmányügyi bizottság azt a Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot, amelynek elfogadásával a parlament közkegyelmet adna mindazoknak, akik ellen büntetőeljárás indult az LMP tavaly december 23-i, az Országház épületénél tartott demonstrációján való részvétel miatt.

A tárgysorozatba vételt és az általános vitára alkalmasságot csak a kormánypárti bizottsági tagok támogatták, ellene szavaztak a szocialisták és a jobbikos képviselők,

Salamon László

, a testület KDNP-s elnöke pedig tartózkodott. Az MSZP-s

Bárándy Gergely

kijelentette: "politikai utasításra" állítottak elő tüntetőket és országgyűlési képviselőket, a mostani javaslat célja pedig az, hogy megmeneküljenek a felelősség elől azok, akik az utasítást adták. Mint mondta, "saját fülével hallotta" a rendőrök rádióforgalmazását, amely szerint "képviselőket elő lehet állítani, őrizetbe lehet venni, ez az utasítás a legfelsőbb helyről jött".

Vas Imre

fideszes képviselő visszautasította, hogy a rendőrség politikai utasításra cselekedett volna. Szerinte

Bárándy Gergely

a képviselői jogállásról szóló törvényt hallotta, amely szerint tettenérés esetén, személyi szabadságot korlátozó intézkedés hozható, akármilyen bűncselekményről van szó. A jobbikos

Gaudi-Nagy Tamás

úgy vélte, sem szabálysértést sem bűncselekményt nem követtek el, akik a demonstráción részt vettek, ezért a közkegyelemről szóló javaslat jogilag problematikus.

Salamon László

, a testület KDNP-s elnöke saját véleményeként azt fogalmazta meg, hogy "nem a gesztus ellen van", de egy-két tucat ember miatt ő nem alkotna törvényt, hiszen egyéni kérelemre a köztársasági elnök adhat kegyelmet. LMP-s képviselő nem volt jelen a bizottsági ülésen, ugyanakkor korábban azt közölték, hogy az LMP nem kér a közkegyelemből, mert úgy látja, a párt politikusai és aktivistái nem követtek el bűncselekményt, amikor tavaly december 23-án a Parlament bejárataihoz láncolták magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.