Közélet

Igazságtalannak és szomorúnak tartják a pártok a Botka-büdzsét

Igazságtalannak és szomorúnak tartják a pártok a Botka-büdzsét

2012. február 7., kedd
Igazságtalannak és szomorúnak tartják a pártok a Botka-büdzsét

A közgyűlési erők egyike 4, másika 6 milliárd forintnyi újabb hitelkeret-lehívást olvas ki a polgármester hétfőn ismertetett tervezetéből, a szocialisták szerint ez csúsztatás.

50,5 milliárd forint bevétellel és kiadással tervezték

Szeged város 2012-es költségvetését

- jelentette be hétfőn

Botka László

polgármester. Elmondta: a források 62 százalékát működésre, 38 százalékát pedig fejlesztésekre fordítanák. Hiánnyal nem terveznek, de nem is tervezhetnek, ugyanakkor az MSZP-s politikus szerint a büdzsében alig van mozgástér. A városházi fórumot követően a közgyűlési erők delegáltjai a VTV Szeged TéMa című műsorában értékelték az elhangzottakat. A Fidesz-KDNP-t

Görög Tibor

, a pénzügyi bizottság külsős tagja, az MSZP-t

Szentgyörgyi Pál

, a Jobbikot

Keresztúri Farkas Csaba

városatya, míg az LMP-t

Málovics György

megyei szóvivő képviselte a stúdióban.

Botka ollózását támadták

Az LMP igazságtalannak tartja a költségvetés tervezetét. Málovics György megyei szóvivő nehezményezi, hogy a szociális kiadásokat a több mint 900 millió forintról 510 millió forintra tervezi csökkenteni az önkormányzat, miközben már tavaly is történtek nyirbálások: eltörölték az ápolási díjat. Úgy véli, bármilyen nehéz is tervezni, nem a leginkább rászorulóktól kellene ismét elvonni. "Igazságos költségvetés nincs" - reagált Szentgyörgyi Pál. Az MSZP képviselője elmondta: az önkormányzati cégek, intézmények és maga a hivatal 8 milliárddal több forrásigénnyel lépett föl a tavalyi évhez képest, a polgármesternek ezt kellett egyensúlyba hoznia. A tervezés folyamán a kötelezően ellátandó feladatokra, a már folyamatban lévő, uniós támogatású beruházásokra, valamint a büdzsé egyensúlyára koncentráltak. A jobbikos Keresztúri Farkas Csaba szerint viszont eljött az igazság pillanata. Hangsúlyozta: az indokolatlan látványberuházások rengeteg pénzt vittek el a várostól, Szeged adósságspirálba került. Ezzel együtt is felháborítónak tartja, hogy a polgármester "ollómozdulattal" a szakbizottságok megkérdezése nélkül hoz olyan intézkedéseket, melyek például tanárok elbocsátásával járnak. A pénzügyi bizottság Fidesz-KDNP által delegált külsős tagja "szomorú költségvetésről" beszélt. Görög Tibor kiemelte: míg Európa arra törekszik, hogy 3 százalék alá szorítsa a költségvetési hiányt (sőt, a német-francia paktum 0,5 százalékról szól), addig Szegeden 2011 után 2012-ben is 12 százalékos hiánnyal terveztek. Számításai szerint tavaly a 68 milliárdos költségvetésben 8 milliárd volt a hiány, idén pedig az 50,5 milliárdos tervezeten 6 milliárd mínusz mutatkozik, melyet hitelből pótol ki az önkormányzat.

Improduktív beruházások megkérdőjelezhető haszonnal

Botka László hétfőn arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy Szegeden minden egyes lakosra 136 ezer forint adósság jut. Keresztúri Farkas Csaba ezt úgy kommentálta, hogy a megyeszékhely kirakatvárossá lett, a cégek által befizetett adók öt éve nem emelkedtek, a hiteleket rossz célokra fordították, miközben a gazdaságélénkítést kellett volna szem előtt tartani. Görög Tibor is úgy vélekedett, hogy az utóbbi két ciklusban az indokoltnál komolyabb méretű költekezést folytatott a városháza. Szentgyörgyi Pál arról beszélt, hogy más, fideszes vezetésű nagyvárosok még jobban el vannak adósodva. 2008 óta folyamatos elvonások sújtják az önkormányzatokat, miközben a kötelezően ellátandó feladataik nem csökkentek. Az uniós fejlesztésekért folytatott versengés pedig - az önerő biztosításán át - oda vezetett, hogy a megyei jogú városok és a megyék is eladósodtak. Málovics György részben mindkét álláspontot osztja. Kiemelte, valóban sok a felesleges, improduktív beruházás Szegeden, melyek társadalmi hasznossága nem látható (így a Ligetfürdő-projekt), ugyanakkor az önkormányzatoknak valóban csökkenő forrásokkal kellett és kell tervezniük.

Össztűz a polgármesteri hivatalra

A polgármester szerint a büdzsé tervezetében nincs sok mozgástér. Görög Tibor viszont kifogásolja, hogy a polgármester csak 100 millió forint tartalékkal kalkulált, szerinte a várható árfolyamveszteségekre és a vészhelyzetekre több tartalékkal kellene készülni. Ha a cégeknek a 2011-es bázisszinten jut támogatás, akkor a polgármesteri hivatal se kapjon a tavalyi 3 milliárd helyett idén 3,457 milliárdot még akkor sem, ha újabb szociális feladatok kerültek ide. Egyetértett vele Keresztúri Farkas Csaba. "Drasztikusan vissza kell vágni a polgármesteri hivatalt" - zárta rövidre. Szentgyörgyi Pál viszont úgy érvelt, bizonyos kormányrendeleti módosítások miatt csak átrendeződött bizonyos költségvetési sorok tartalma, így valójában nem növekedne a hivatal támogatása. Málovics György úgy értékelt: a polgármesternek elemi érdeke, hogy azt mondja, nincs mozgástér a büdzsében, viszont várhatóan a 24-i közgyűlésig még éles küzdelem lesz a két legnagyobb frakció között azért, hogy "kinek lesz dugipénze". Az LMP egyébként a legszegényebbek érdekében módosítana a költségvetési tervezeten: szerintük a polgármesteri hivatal költségvetését is lehetne csökkenteni, például a Szegedi Tükör című lap megszüntetésével, a városi cégektől pedig több osztalékot lehetne beszedni. Málovics egyébként Görög Tiborral szemben nem 6, csak 4 milliárdnyi hitelkeret-lehívást olvas ki Botka László anyagából. Szentgyörgyi Pál ezeket az állításokat csúsztatásnak minősítette.

Az egész lakosság vesztes lesz?

Hogy kik lesznek a 2012-es költségvetés legfőbb vesztesei? Szentgyörgyi Pál szerint a szociális szféra, Keresztúri Farkas Csaba szerint az iskolák (pedig a Szegedi Tükör évi 30 milliójából számos óvónőt, tanárt lehetne fizetni), Görög Tibor szerint pedig az iskolák és a szegedi lakosság. Ezt azzal indokolta, hogy a meghosszabbított villamosvonalak drágább üzemeltetése az SZKT-nak legalább 400 milliós lyukat üt az SZKT-nál, amit "az önkormányzat az új beruházásokkal varrt leányvállalata nyakába". Ha az önkormányzat nem tudja vagy akarja ezt a pluszforrást biztosítani, akkor csak az a megoldás marad, hogy nem járnak majd olyan sűrűn a tömegközlekedési eszközök...

A polgármester bizonyíthatja együttműködési készségét

Arra a kérdésre, lesz-e konszenzus a február 24-i közgyűlésig, Málovics György úgy felelt: szerintük a két nagy frakció meg fog egyezni, mint tavaly. Szentgyörgyi Pál szerint kényszerhelyzet van, költségvetés pedig lesz, mert a városnak működnie kell, ugyanakkor "nem működik, hogy a Fidesz és a Jobbik megmondja, hová kell több pénz, közben a hitelállomány nem nőhet, a bevételnövelési tételeket lehúzzák, a városi cégektől nem engedik elvenni az osztalékot, növelik a városi cégek támogatását, közben meg 1,3 milliárddal csökkennek állami forrásaink". Keresztúri Farkas Csaba viszont úgy látja, Botka László a következő napokban bizonyíthatja sokat emlegetett együttműködési készségét. Így például a polgármesternek le kellene mondania PR-újságjáról, a Szegedi Tükörről, illetve az egyéb, őt népszerűsítő kampányfogásokról, ellenben megengedhetetlen a tanárok elbocsátása. Görög Tibor úgy összegzett: egyelőre nem tudni, lesz-e megállapodás az MSZP, illetve a Fidesz-KDNP között, ellenben az a jó irány, ha a polgármester hajlandó olyan értelemben módosítani költségvetési tervezetét, mely a város biztonságát, a hitelállomány csökkentését szolgálja. Nézze meg

a VTV Szeged videó-összeállítását

a témáról!  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.