Közélet

Hangsúlyosabb szerepet kap a sport a felsőoktatásban

Hangsúlyosabb szerepet kap a sport a felsőoktatásban

2012. február 2., csütörtök
Hangsúlyosabb szerepet kap a sport a felsőoktatásban

Stratégiai feladat a felsőoktatás sportjának és a főiskolai-egyetemi sport feltételrendszerének megújítása - jelentette ki Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Rektori Konferencia plénum ülésén tartott előadásában.

A NEFMI csütörtöki tájékoztatása szerint az államtitkár a jelen lévő egyetemi és főiskolai vezetők előtt tartott beszédében elmondta: "A rendszerváltás óta eltelt időszakban, a kialakult új felsőoktatási rendszerben a szervezett, intézményi keretek között zajló sport fokozatosan kikerült a hazai egyetemek és főiskolák oktatási, nevelési és felkészítő programjából. A felsőoktatásban évekkel ezelőtt megszűnt a kötelező testnevelés, beszűkültek a felsőoktatási sportszervezetek, sportlétesítmények által kínált lehetőségek, állandósultak a fenntartási nehézségek, csökkent a sportoló hallgatók száma, és elhalt a főiskolai-egyetemi versenyrendszer is." A sportpolitikáért felelős államtitkár úgy látja: paradox helyzet alakult ki, mert a felsőoktatásban egyre kevesebben sportolnak, de ha többen akarnának sportolni, akkor viszont a meglévő infrastruktúra nem tudná kellően kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A sporttörvény újraszabályozása kapcsán a NEFMI államtitkára kitért arra is: "A magyar sport szervezeti, irányítási, finanszírozási rendszerének újjászervezésével a Magyar Olimpiai Bizottságon belül működő szakmai tagozatok között a felsőoktatás sportjának képviselete törvényi szinten garantált, a főiskolai-egyetemi sportért is felelős szakmai tagozat automatikusan – alelnöki szinten – képviselteti magát a MOB elnökségében. Ez a sportra fordított állami források elosztási rendszerében is új, az eddigieknél lényegesen kedvezőbb helyzetet teremt a felsőoktatási sportnak, hiszen a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség MOB-tagsága biztosíthatja a forráselosztás tervezése és az arról való döntés során a felsőoktatási intézmények és az ezek mellett működő sportszervezetek szervezett érdekképviseletét a döntéshozatalban."

Czene Attila

közölte: egy sajnálatosan leépült rendszert kell a mai társadalmi követelményekhez igazított szolgáltatási szerkezettel, szakmai (kiemelten testnevelői, szakedzői, sportmenedzseri) erőforrásokkal és az igények kiszolgálásra alkalmas létesítményparkkal újjáépíteni. A felsőoktatás sportlétesítményi hátterének fejlesztéséről szólva az államtitkár azt mondta: "A nagyobb felsőoktatási központoknál sportcentrum-jellegű – integrált szolgáltatásokkal bíró, a hallgatói testnevelés, az amatőr sporttevékenység és a felsőoktatás versenysportjának igényeit is kiszolgáló – létesítmény-fejlesztésekre lenne szükség. A kisebb főiskolák esetében ugyanakkor olyan létesítmények kialakítása és fenntartása indokolt, amelyek képesek a körzet több oktatási intézményének, például az általános- és középiskolai testnevelési és sportprogramok kiszolgálására is." Az úszásban olimpiai bajnok államtitkár emlékeztette a jelenlévőket arra is, hogy a látvány-csapatsportokat támogató források között támogatható területként megjelent a felsőoktatás sportja, ami a sportfelszerelés- és sporteszközbeszerzések támogatása mellett adókedvezményekkel ösztönzi az infrastruktúra-fejlesztést is. A felsőoktatási intézmények vezetőinek ezért a velük stratégiai együttműködési megállapodásban álló és az intézmény sportéletének szervezésében is aktív szerepet vállaló felsőoktatási sportszervezeteken keresztül a költségvetési közvetlen források mellett érdemes élnie az adókedvezményekkel ösztönzött, közvetett állami támogatási lehetőségekkel is - javasolta. Czene Attila végezetül kiemelte: "A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség közelgő tisztújító közgyűlésén várhatóan elfogadásra kerülő alapszabály-módosítás éppen a fenti stratégiai céloknak való megfelelés lehetőségét teremti meg a magyar felsőoktatási sport számára."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.