Közélet

A kisgazdaságok felé nyit a kormányzat: 300 milliárd agrár- és vidékfejlesztésre

A kisgazdaságok felé nyit a kormányzat: 300 milliárd agrár- és vidékfejlesztésre

2012. február 8., szerda
A kisgazdaságok felé nyit a kormányzat: 300 milliárd agrár- és vidékfejlesztésre

Magyarország mindig akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága. A vidék jövője Magyarország jövője, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) széles körű társadalmi vita után véglegesítette a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiát.

Január közepén

Orbán Viktor

és a tárca vezetői elindították a stratégia végrehajtásának keretprogramját, a mezőgazdaság és vidékfejlesztés minden területére kiterjedő Darányi Ignác-tervet, amelynek a végrehajtásához szükséges forrást a nemzeti költségvetés és döntően az Európai Unió támogatásai biztosítják 2013 végéig, mintegy 300 milliárd forintból. A Darányi Ignác-terv a nemzeti vidékstratégia végrehajtására szolgáló keretterv, amelynek célja többek között az egészséges élelmiszer előállításának segítése, a piac jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása. A 300 milliárd forintos keretből különböző célokat támogatnak, köztük az élelmiszerek magasabb feldolgozottsági szintjét, az élelmiszer-ipari fejlesztéseket, az őshonos állatfajtákat, növényfajtákat, az erdőtelepítést, a mikrovállalkozásokat, a fiatal gazdaságok indítását, a fiatal gazdákat. A 2 évre terjedő program az európai uniós költségvetéssel van összhangban, és a következő költségvetési ciklusban is folytatódik.

A családi gazdaságok elsőbbséget élveznek

Szakáll Sándor

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője elmondta, a Darányi Ignác-terv tulajdonképpen egy hosszú távú koncepciót és egy rövidebb távú fejlesztési programot tartalmaz. Ebből az uniós ciklusból hátra van még 2 év, annak az összes agrár- és vidékfejlesztését magában foglalja ez a 300 milliárd forint, ami még nincs lekötve. A tervben elsőbbséget élvez a családi gazdaság, a kisárutermelők piacra jutásának segítése, a vidékfejlesztés, s bekerült a tanyaprogram is. A 300 milliárd időarányosan ugyanannyi, mint amennyit az elmúlt években felhasználtak az agrárium fejlődésére, tulajdonképpen az unió által elfogadott agrár- és vidékfejlesztési koncepciónak a pénzügyi hátterét képezi ez az összeg. Szakáll Sándortól megtudtuk, hamarosan meghirdetnek több pályázatot, elsősorban a kisgazdaságok felé nyit a kormányzat. Mivel nem zárt rendszerű pályázatról van szó, bármely mezőgazdasági termelő pályázhat. Nagy állattartó telepek már valószínűleg nem jelentkezhetnek, mert a számukra meghirdetett program éppen kifutóban van. Kisebb gépek vásárlására lehet majd pályázni, a kertészetfejlesztés is helyet kap, de hogy mekkora összeggel, az még nem dőlt el. Folyamatosan dolgozzák ki a pályázati kiírásokat, és a megpályázandó keret, az összeg nagysága is utólag derül majd ki. A kertészetfejlesztést például nemrég hirdették meg 50 milliós felső támogatási szinttel, tehát kimondottan kisgazdaságok számára. Ahogyan a vidékfejlesztési miniszter is fogalmazott, odafigyeléssel, tervszerű beruházásokkal a vidék megadhat mindent: a nagyvárosi életformával összemérhető kényelmet, tisztes megélhetést, biztonságot, tiszta levegőt, egészséges ivóvizet, jó minőségű, ízletes hazai élelmiszereket, háborítatlan környezetet a kikapcsolódáshoz. A nemzeti önrendelkezés alapja a 21. században egyre inkább a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés, az ivóvíz- és energiaellátás biztonságától, a környezetbiztonságtól függ. A bevált európai agrármodellnek és a saját hagyományainknak is megfelelően a Nemzeti Vidékstratégia a családi gazdaságok fejlesztésének ad elsőbbséget. Jelentős foglalkoztatás-növelés a családi-gazdasági üzemszerkezet mellett valósulhat meg.

Lesz-e elegendő pénz?

A tanyaprogram 1,5 milliárd forintos kerettel indult, ennek segítségével vissza akarják állítani a tanyasi gazdálkodást. A helyben termelt egészséges élelmiszereket szeretnék közvetlenül a közétkeztetésbe bevinni - a társtárcákkal együttműködve -, ehhez a vágópontok támogatása éppúgy eszköz, mint a gazdapiacok megnyitása egyszerűsített szabályok mellett. A faluházak megújítása is tartalmaz gazdasági funkciót, például az internet-hozzáférést. A különböző hivatali szolgáltató pontok is segítik, hogy a gazdálkodók olyan szolgáltatáshoz jussanak, amelyek a városokban természetesek. Ha országosan is megnyitják a pályázatokat, Szakáll úr szerint nagy valószínűséggel 5-6 ezren biztos jelentkezni fognak, megyénkből legalább 500-an. Egyedüli kérdés, lesz-e elegendő pénz. Legutóbb, amikor a fiatal agrárvállalkozók kezdő támogatását meghirdették, az igazgatóság vezetője úgy tudja, a végén csak a jelentkezők 20 százaléka kapott segítséget. A helyben lakó, kis- és közepes méretű birtokkal rendelkező gazdákat földhaszonbérlethez segíti a kormányzat. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) októberben kezdte el közzétenni a pályázatokat, és eddig 33 ezer hektár állami tulajdonú termőföld haszonbérletét hirdette meg. Egy hónapon belül további 1500 eredményes pályázóval köt szerződést az NFA, átlag 15-20 hektárnyi területekre. A szerződéskötéssel a Kormány Birtokpolitikai Irányelvei válnak valóra. A sikeres haszonbérleti pályáztatás döntő lépés ahhoz, hogy a vidék életében alapvető és gyökeres fordulatot érjen el a tárca. A Darányi Ignác-tervnek fontos eleme még a jogszabályi környezet megújítása, egyszerűsítése, a szemléletformálás, illetve az ügyfélbarát támogatási- és intézményrendszer kialakítása. A vidékstratégiai célok megvalósításához elengedhetetlen a helyi fejlesztéseket, az életképes agrár- és élelmiszer-termelést, a helyi gazdaság és a vidéki közösségek fejlődését gátló szabályok felszámolása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.