Közélet

Tiszta helyzetet teremthetnek az intézményvezetői pályázatok

Tiszta helyzetet teremthetnek az intézményvezetői pályázatok

2012. január 27., péntek
Tiszta helyzetet teremthetnek az intézményvezetői pályázatok

A fenntartóváltás indokolja és a megyék konszolidációjáról szóló törvény szabályozza a megyei intézményfenntartó központok által átvett iskolák esetén az intézményvezetői pályázatok kiírását. Csongrád megyében ez nyolc oktatási intézményt érint: hét középiskolát és egy alapfokú gyógypedagógiai intézményt. Az esetleges igazgatóváltás az iskolákban semmiféle fennakadást nem okozhat, hiszen a jelenlegi vezetők megbízottként augusztusig mindenképpen irányítják az intézményüket - olvasható Tápai Péternek, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjének közleményében.

Az az intézményvezetői pályázatok kiírásáról szóló közleményt alább olvashatják. Januártól a korábbi megyei önkormányzati intézményeknek új fenntartója lett. A megyei intézményfenntartó központ, mint közigazgatási szerv újfajta fenntartói megközelítést, szemléletet képvisel a korábbi önkormányzati döntéshozatalhoz képest. A pályázatokon a korábbi vezetők természetesen indulhatnak, s mint az intézményüket jól ismerő szakemberek esélyesként vállalhatják a versenyt. Önmagában a tény, miszerint az intézményvezetőknek újra meg kell mérettetniük magukat, nem tekinthető olyan jelenségnek, ami alkalmas arra, hogy megzavarja az intézmények napi működését vagy sértse az intézményrendszer hosszú távú érdekeit. A pályázatokat a jogszabályban megfogalmazott szempontok és elvek alapján írta ki a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ. A pályázatok elbírálásáról - a véleménynyilvánításra jogosultak álláspontjának ismeretében - az Intézményfenntartó Központ vezetőjének javaslata alapján az oktatásáért felelős miniszter március 31-ig dönt. Az iskolák zavartalan működése érdekében leghamarabb augusztus 1-től kerül új vezető az intézmények élére, amennyiben persze változás történik az igazgató személyét illetően. A pályázatok kiírásával a jogalkotó szándéka az volt, hogy tiszta helyzetet teremtsen - minden intézménynél megtörténik a pályáztatás. Szeged, 2012. január 27. Tápai Péter A Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.