Közélet

Rendkívüli időjárásra készül a megyei védelmi bizottság (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Rendkívüli időjárásra készül a megyei védelmi bizottság (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. január 31., kedd
Rendkívüli időjárásra készül a megyei védelmi bizottság (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Szegeden 20-30 centiméter hó, hideg idő és viharos szél várható a hétvégén a jelenlegi előrejelzések szerint. A rendkívüli időjárásra való felkészülés jegyében tartott rendkívüli ülést kedden délután a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság.

Az új törvény megjelenése óta először összeülő bizottság jóváhagyta a beszámolókat, s egyben felkérte a helyi védelmi bizottságok vezetőit, hogy február másodikán üljenek össze, és hozzák meg azokat a lépéseket, melyekkel az időjárás várható negatív hatásait el tudják hárítani a lakosság védelme érdekében – közölte a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke,

B. Nagy László

. A katasztrófavédelem megerősíti ügyeleti szolgálatát, s úgy kalkulálnak, elsősorban az úton rekedtek kimentése lesz a feladatuk. "Ez egy preventív jellegű bizottsági ülés volt, de fel kell készülnünk arra, hogy a lakosság ellátása, a lakosság ellátása érdekében intézkedések kerülhetnek kiadásra. Ennek ellenére leszögezhetjük, a lakosság ellátásában és a kritikus infrastruktúraelemek működésében súlyos és tömeges mértékű fennakadásokkal nem kell számolnunk" – jelentette ki

Szatmári Imre

. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hozzátette, helyi szintű szállítási nehézségek és üzemzavarok azonban előfordulhatnak. Megerősítik az ügyeleti szolgálatot, kijelölik ennek állományát, ami fél órán belül feláll szükség esetén. Minden településről ide fognak beérkezni az adatok, s itt határozzák meg a szükséges intézkedéseket is. A veszélyhelyzet-kezelési központot is fél órán belül fel tudják állítani. A katasztrófavédelem felmérte saját kapacitását is, Szatmári Imre elmondta, 27 tűzoltógépjárművel rendelkeznek, a bevethető létszámuk pedig 351 fő. Az ő riasztási idejük kettő perc. „Elsősorban az úton rekedtek kimentésében, forgalmi akadályt képező eszközök elvontatásában és egyéb műszaki jellegű beavatkozások elvégzésére tervezzük ezt az állományt” – közölte Szatmári. Önkéntes tűzoltó egyesületekkel is felvették a kapcsolatot, így további 15 gépjárműfecskendő is bevethető, és összesen 241 fő, 8 perces riasztási idővel. Települési szintig egyeztették az igénybe vehető további eszközök adatbázisát, illetve off-road klubokkal is felvették a kapcsolatot. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, az áram- és gázszolgáltatókkal regionális szinten egyeztetettek, a védelmi bizottságok végzik helyileg ezt a feladatot.

A melegedő helyekről, hajléktalanokról, a tanyán élő lakosság és a betegek ellátásáról, illetve a szülés előtt álló nőknek nyújtandó segítségnyújtásról is szó esett a védelmi bizottság ülésén. Szatmári úgy ítéli meg, kellő információkat adtak az illetékes szervek a védelmi központ számára e tekintetben is. „Úgy értékeljük, a koordináció és a lakosság védelme szempontjából minden adat rendelkezésünkre áll, minden eszköz ki van jelölve, hogy szükség esetén hatékonyan tudjunk fellépni” – hangsúlyozta az ezredes.

30 centiméter hó is eshet Szeged térségében

Észak-kelet Európa irányából tartós észak-keleti áramlással hideg, szibériai eredetű levegő érkezik. Ez összekeveredve a Földközi-tenger felett elhelyezkedett nedvesebb, páradús és enyhébb levegővel mediterrán ciklont alakít ki, s ez úgy tűnik, érinteni fogja Magyarország térségét is. "Elsősorban Békés és Csongrád megyében várható a legtöbb csapadék" – tájékoztatott Tóth Tamás meteorológus. Váltakozó intenzitású havazásra kell számítani a szakember szerint, aki hangsúlyozta, hogy mediterrán ciklonoknál a csapadék előrejelzések még ilyen rövidtávon is meglehetősen bizonytalanok. „A mostani forgatókönyvek alapján úgy tűnik, hogy a Dél-alföldön több helyen előfordulhat 20 centimétert meghaladó hó, sőt kisebb körzetekben akár 30 centiméter körüli hóréteg is kialakulhat hétfő reggelre” – mondta el portálunknak. A meteorológus azt javasolja, aki teheti, maradjon otthon, ugyanis a havazás mellett megélénkül, majd megerősödik szombaton napközben az északi, észak-keleti szél, ami a lehulló porhavat hordani fogja, így hótorlaszok is kialakulhatnak. Tóth Tamás elmondta, viszonylag ritka, hogy hideg időben esik hó, általában 0°C körüli hőmérsékleten hullik, a helyzet különlegessége az lesz, hogy jellemzően -7 és -11°C körül várható a havazás idején. Szegeden 10 mm csapadékra, 20-30 centi hóra lehet számítani a jelenlegi előrejelzések szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.