Közélet

Martonyi nemzeti összefogást sürget

Martonyi nemzeti összefogást sürget

2012. január 14., szombat
Martonyi nemzeti összefogást sürget

Nemzeti összefogásra lenne szükség, mert a Magyarországot érő alaptalan bírálatok a szélsőjobb malmára hajtják a vizet - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Martonyi János külügyminiszter.

A szombati lapszámban a Nem vagyunk Nyugat-ellenesek című interjúban a külügyminiszter úgy fogalmazott: "azoknak a megalapozatlan, túlzó és fájdalmas megállapításoknak, amelyek például a nyugati sajtóban szerepelnek Magyarországgal kapcsolatban, egyetlen kedvezményezettje lehet, a magyar szélsőjobb". Arra a felvetésre, hogy "mintha ritkultak volna a magas szintű kormányfői látogatások", a magyar kormánnyal szemben komoly fenntartások vannak Európában, a külügyminiszter azt válaszolta: "nem vitatom, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben". Lehetne vitatkozni, hogy mi ennek az oka, "milyen szerepet játszanak ebben gazdasági megfontolások, érdeksérelmek. De most inkább arra koncentrálok, hogy ezt a nehéz helyzetet enyhítsük." "A magyar ellenzéktől is azt kérem, lássa be, hogy egyes megállapítások már az országra nézve sértőek" - fogalmazott a külügyminiszter a Népszabadságnak adott interjúban. Az IMF-fel való megállapodást nagyon fontosnak nevezte

Martonyi János

. "Akkor is fontos, ha emellett részben a pénzpiacokról akarjuk magunkat finanszírozni. A pénzpiacokról egyébként lehetőség szerint nem kell eljönni, mert utána nagyon nehéz a visszatérés." A külügyminiszter szerint az IMF-fel a hivatalos tárgyalások a megkezdésük után egy-három hónapon belül befejeződhetnek. A gazdaságpolitikai fordulat szükségességét firtató kérdésre Martonyi János a figyelemre méltónak nevezte

Járai Zsigmondnak

a gazdaságpolitikai fordulatról szóló nyilatkozatát. Ebben a jegybank felügyelőbizottságának elnöke önálló pénzügyminisztérium létrehozásának szükségességéről is szólt, amivel a külügyminiszter is egyetért. Az újságíró felvetette, hogy a Fidesz és a párthoz közelálló sajtó olyan erőteljes IMF- és Nyugat-ellenes retorikát fogalmazott meg, hogy ezen sokkal nehezebb lesz változtatni. Martonyi János erre azt mondta: "Én soha nem osztottam sem az IMF-, sem a Nyugat-ellenességet. Én nem vagyok sem tőkeellenes, sem Európa-ellenes." A Népszabadság újságírója által feltett a kérdésre, hogy eljött-e már az a pont, amikor nem tudja a Fideszt képviselni, Martonyi János azt válaszolta: "minél nagyobb szükség van rám, annál nagyobb erőfeszítéssel fogom képviselni az ország érdekeit".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.