Közélet

Négyszázezren tüntettek a fővárosban – helyszíni tudósítás + FOTÓK, VIDEÓ

Négyszázezren tüntettek a fővárosban – helyszíni tudósítás + FOTÓK, VIDEÓ

2012. január 21., szombat
Négyszázezren tüntettek a fővárosban – helyszíni tudósítás + FOTÓK, VIDEÓ

A Belügyminisztérium közlése szerint több mint négyszázezren vettek részt a Békemenet Magyarországért elnevezésű, kormány melletti szimpátiatüntetésen. A SZEGEDma.hu is a helyszínen járt, s online közvetítette az eseményt.

A békemenet 16 órakor indult, s közel két és fél órát hömpölygött a több százezres duzzadt tömeg végig a Hősök teréről a Parlamentig. A Kossuth tér már megtelt, mikor a menet vége még a Oktogonig ért. Az egész országból és a határokon túlról is érkeztek tüntetők, akik a kormány melletti szimpátiájukat fejezték ki szombat este. Több erkélyre is kitűzték a trikolór lobogót. A felvonulók népdalokat énekelve vonultak. Sötétedés után előkerültek a fáklyák és a gyertyák is. Komoly rendőri biztosítás kísérte az eseményt, de egy ellentüntetővel sem találkozhattunk út közben, békében, csendben vonultak az emberek. Egyedül az LMP "foglalt" el egy erkélyt Bajcsy-Zsilinszky út egyik bérházának második emeltén, ahol szelíden mosolygó fiatalok hirdettek demokráciát Orbán nélkül. Egy-egy beszólás és kisebb füttykoncert jött válaszként. A Kossuth téren a főszervezők részéről Bencsik András, Bayer Zsolt és Széles Gábor mondott beszédet. Alább olvashatják online tudósításunkat a békemenetről.

Beszámolónk az eseményről:

18.30

Tudósítóink kerülőúton értek vissza az Alkotmány utcára. A tömeg vége most érte el a Parlamentet, továbbra is a Magyarország!, Magyarország! rigmust skandálják.

18.16

Hivatalosan ugyan véget ért a menet, de még mindig érkeznek demonstrálók az Alkotmány utca felől. Találkoztunk szegediekkel is:

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) tanácsnok,

Mihálffy Béla

(Fidesz-KDNP) képviselő, valamint

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke is a felvonulók között volt. Tudósítóink visszafelé indultak a Hősök tere irányába, fotókkal az este folyamán jelentkezünk!

18.08 Véget ért a felvonulás, elkezdtek hazavonulni az emberek. Bayer Zsolt beszéde végén úgy fogalmazott: megmutattuk, hogy a gyűlöletnél sokkal nagyobb összefogásra képes a szeretet. Széles Gábor vállalkozó szerint az elmúlt évtized legnagyobb tüntetésén vett részt. Fotós kollégánkkal telefonon értekeztünk, hogy merre induljon el - mondtuk, hogy az út bal oldalán állunk nem messze tőle, mire egy mellettünk álló hölgy (Nóra) mosolyogva megjegyezte: itt mindenki a jobboldalon van. Befejezésképpen a Szózatot is elénekelték a demonstrálók. Jelenleg nyugodtan, rendezetten vonul el a tömeg. 18.00 A Kossuth tér teljesen megtelt, több ember már nem is fér be. Az egybegyűltek közösen szavalják majd el a Szózatot.

Nem leszünk többé gyarmat!

17.50 Miközben folyamatosan érkezik a tömeg az Alkotmány utca felől, Bayer Zsolt felolvasott egy angolul írt táblát, amire az volt felírva: az unió 55 éves, az IMF 67 éves, az Egyesült Államok 236 éves, Magyarország pedig több mint ezer éves. A tömeg zúgó tapssal fogadta szavait. 17.47Bayer Zsolt közíró is köszöntötte az ideérkező tömeget, és azt mondta: innen üzeni Európának, hogy soha többé nem leszünk gyarmat. Aztán külön köszöntötte a határon túlról érkezőket, valamint a békemeneten résztvevő lengyeleket is. 17.44Bencsik András, az egyik fő szervező a Kossuth téren köszöntötte az ideérkezőket, és bejelentette, hogy a tömeg vége még az Oktogonnál van. A televízió híradásai szerint közel egymillió ember van jelen a békemeneten (a levegőből egy helikopterről is készítenek felvételeket). 17.37 A menet eleje most érte el a Parlamentet, és felhangzott a Viktor!, Viktor! skandálás. Többezres tömeg fogadta a felvonulókat, akikkel kiegészülve feltöltötték az utcákat.

Az LMP-sek már az erkélyen vannak

17.20 Megkérdeztünk egy idős hölgyet a tömegben a békemenetről. A Sukoróról érkezett Eszenyiné a SZEGEDmának elmondta, hogy ő is azok közé tartozik, akik megmutatják: minél többen kiállnak a kormány mellett. Szerinte méltatlanul támadják - főként az országból irányítva - Orbánék intézkedéseit. Eközben egy erkély alatt haladtak el tudósítóink, ahol LMP-s zászlóval, "demokráciát" és "Without Orbán" feliratú táblákkal állnak fiatalok. Lentről néhányan bekiabálták, hogy "tartsatok velünk vagy menjetek haza". Az LMP-s toronyban rendületlenül lobog a zászló, füttyszóval és bekiabálással válaszol rá a tömeg. 17.10 A Bajcsy-Zsilinszky útra fordult be a menet. Útközben is rengetegen csatlakoztak a felvonulókhoz, információink szerint több ezren már a Kossuth téren várják a menetet. Egy szarvasi tüntető elmondta, hogy sokszor volt már demonstráción, de ennyi emberre ő sem számított. "Ez is azt bizonyítja, hogy a 2/3-os többséggel megválasztott kormány mellett még mindig kiállnak a választópolgárok" - tette hozzá. Buzási Péter, a Magyarországi Munkáspárt elnökségi tagja a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót, ahol a demonstrációt a "jobboldal határtalan képmutatásának" nevezte - tájékoztatott az MTI. A politikus szerint a Fidesz-kormány "kizárólagos politikai ambíciója a hatalom megtartása, és a nagytőke érdekeinek képviselete a dolgozók kárára". A párt elnöke ezután aprópénzt szórt a Kossuth téri parkolóba, ahová a békemenet felvonulóit várják. 17.00 Lassan az Andrássy út végéhez közeledünk. Tudósítónk a menet elejére sietett, ahol a Kossuth Lajos azt üzente című dalt éneklik. Állítólag a Kossuth téren a Munkáspárt aktivistái várják majd a felvonulókat. 16.50 A tömeg a Jókai teret elhagyva a Nagymező utca felé halad. Az egyik tüntető portálunknak elmondta: most példát mutattak abból, mi az összefogás. Örül, hogy ennyi embert lát, aki - hasonlóan hozzá - kitart amellett, hogy a kormány intézkedései a nemzet javát szolgálják. Tudósítónk körbenézve pár árpádsávos zászlót is észrevett, de a trikolór a jellemző. Az MTI információi szerint a Magyarok Szövetsége 50-60 szimpatizáns kíséretében petíciót adott át a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának a Sándor-palotában, amelyben arra kérik az államfőt, tegye világossá a külföld előtt a magyar nép nehéz helyzetét és azt, hogy Magyarország a "monetáris diktatúra, a bankárkaszt" ellen üzent hadat. A csoport "1956 the Tanks, 2012 the Banks" feliratú táblával érkezett. 16.40 A felvonulás elért az Oktogonhoz, különösebb atrocitás idáig nem történt. Útközben több civil ruhás rendőrbe is belefutottunk, intézkedésre azonban nem volt szükség: halkan beszélgetve, rendezetten vonulnak az emberek a Parlament felé. 16.30 Féltávon jár a tömeg, továbbra is békés a felvonulás. Tudósítónk egyetlen "szabadságot Magyarországnak" bekiáltást hallott, némi kirekesztő, uszító mondattal megspékelve - a többiek azonban csendre intették az "elkövetőt".

A tömeg fáklyákat gyújtott

16.25 A békemenet fáklyás felvonulássá változott - ezrével gyúltak meg a lángok, melyek bevilágítják az Andrássy utat. Tudósítónk egész jó felvételeket készített az orosz nagykövetség épületénél, a kerítésre felkapaszkodva: hamarosan közöljük! 16.15 Az Andrássy úton tömött sorokban vonul a békemenet. Az emberek népdalokat énekelve teszik meg a métereket a Kossuth tér felé. Egyes becslések szerint már 100 ezer főre duzzadt a tömeg. 16.05 A résztvevők a Himnuszt és a Székely himnuszt is elénekelték, majd elindult a menet. Innen nehéz megsaccolni, de 40 és 60 ezer körül biztosan van a demonstrálók száma. "Az ATV csak tízezret saccolt" - mondta az egyik tüntető nem kevés iróniával. 15.50 Eddig jóval több mint tízezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén. A demonstrálók között szinte minden korosztályt képviselnek, érkeztek családok kisgyerekkel is. Ellentüntetőket még nem láttunk, egyelőre minden békés és nyugodt - ehhez az erős rendőri jelenlét is hozzájárul. A szervezők hangosbemondón irányítják a tömeget, hamarosan kezdetét veszi a rendezvény. 15.30 A SZEGEDma stábja megérkezett a Hősök terére. A parkolóba folyamatosan érkeznek a buszok, már az autópályán több konvojt láthattunk a főváros felé haladva. Az emberek magyar zászlókkal és településnevekkel ellátott transzparensekkel érkeztek - Villánytól Siklóson át Karcagig az összes nagyobb város táblája megtalálható a téren. Már most sokezres a tömeg, feltehetőleg sokan érkeznek ezután is.
„Mi, magyar demokraták, akik hiszünk egy erkölcsös polgári demokráciában, hiszünk a nemzet függetlenségében, hiszünk hazánk jelenében és jövőjében, akik saját akaratunkból választottunk magunknak kormányt, amelytől hazánk felvirágoztatását várjuk, a kommunizmus és posztkommunizmus lélekölő évtizedei után egyre növekvő aggodalommal látjuk, hogy a nemzetközi nyilvánosságban megjelenő félrevezető és elfogult híradások miképpen erősítenek föl egy olyan közhangulatot, amely méltatlan és igazságtalan színben tünteti fel országunkat, s amely egyre nagyobb károkat okoz hazánk gazdaságának és a magyar embereknek” – olvashatóak a szimpátiatüntetésre szólító felhívás kezdő sorai egy közösségi oldalon, amit a kezdeményezők részéről aláírt többek között Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor vállalkozó is. A békemenet a Hősök teréről indul 16 órakor s az Országházig tart, és ahogy beszámoltunk róla, Szegedről is utaznak fel buszokkal és vonattal civilek, hogy részt vegyenek a megmozduláson (képeinket az indulásról alább megtekinthetik). A kormány melletti szimpátiafelvonulást két kisebb demonstráció is kíséri: a Magyar Köztársaság Barátai Facebook-csoport a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál ellen szervezett tüntetés a Dísz téren, különböző civil felszólalókkal. A Munkáspárt pedig kora délután a Kossuth térre vonul, hogy előre elhelyezzék a transzparenseket, amik a kormánypártiakat fogadják majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.