Közélet

Rehn: lépéseket tett Magyarország a deficit csökkentésére

Rehn: lépéseket tett Magyarország a deficit csökkentésére

2011. december 12., hétfő
Rehn: lépéseket tett Magyarország a deficit csökkentésére

Lépéseket tettek azok az európai uniós tagállamok, köztük Magyarország az államháztartási hiány további csökkentésére, amelyektől az Európai Bizottság a múlt hónapban kért tájékoztatást ezzel kapcsolatos terveikről - jelentette be Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos hétfőn Brüsszelben.

Emlékeztetett, hogy Magyarországhoz, Belgiumhoz, Máltához, Lengyelországhoz és Ciprushoz novemberben intézett levelet a bizottság, arról érdeklődve, hogy milyen intézkedésekkel tervezik tovább csökkenteni a deficitet a következő időszakban. Olyan országokról van szó, amelyek esetében az idei vagy a jövő év a határidő a túlzott (a GDP-hez képest több mint 3 százalékos) deficit leszorítására. A bizottság kockázatot látott ezen tagállamok esetében arra, hogy nem tudják teljesíteni az idei deficitcélt - emlékeztetett a biztos. Rehn most bejelentette, hogy valamennyi említett ország tett további lépéseket. Úgy vélte azonban, hogy ezek pontos hatásáról még korai véleményt mondani, legkorábban január elején lehet értékelést adni róluk. "Mind az öt ország lépéseket tett azóta annak érdekében, hogy elejét vegye a túlzott deficitnek, és csökkentse adósságát" - fogalmazott. Hozzátette: az intézkedések még mind nagyon frissek vagy részletezés előtt állnak, nem lehet még végső következtetést levonni róluk, egyebek között arra vonatkozóan sem, hogy a bizottság nézőpontja szerint elégségesek lesznek-e. Erre legkorábban januárban kerülhet sor - emelte ki Rehn. Úgy ítélte meg azonban: mindez annak is bizonyítéka, hogy már van hatása annak az új rendszernek, amely az unión belüli pénzügyi fegyelmet erősítő hat jogszabállyal keddtől lép hatályba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.