Közélet

Megyei közgyűlés: elfogadták a főjegyző lemondását + FOTÓK

Megyei közgyűlés: elfogadták a főjegyző lemondását + FOTÓK

2011. december 15., csütörtök
Megyei közgyűlés: elfogadták a főjegyző lemondását + FOTÓK

Személyeskedésektől sem volt mentes a csütörtöki rendkívüli megyei közgyűlés, ezúttal a szentesi kórház és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kapcsán vitáztak a képviselők, akik tudomásul vették Kovalcsik Andrea főjegyző lemondását is.

Tizenegy napirendi pontot tárgyaltak a megyei közgyűlés

csütörtöki rendkívüli ülésén

, ezek között sürgősségiként

Kovalcsik Andrea

főjegyző lemondását is.

Ahogy azt már megírtuk

, a szakember a megyei önkormányzatok hatás- és feladatkörének változására hivatkozva nyújtotta be szerdán lemondását. „A megyei önkormányzatok feladat- és hatásköre lényegesen meg fog változni. jómagam úgy gondolom, hogy ehhez az új feladattípushoz, a területfejlesztéshez, más típusú tudásra van szükség, mint amivel én rendelkezem. Majdnem három éve, hogy választottak engem megyei főjegyzőnek. Úgy kerültem ide, hogy intézményfenntartás lesz a feladat” – fogalmazott Kovalcsik Andrea. Reményét fejezte ki, hogy a testület tagjai elégedettek voltak munkájával. Hangsúlyozta, természetesen végigviszi a jelenlegi feladatok, vagyis a december 29-ei közgyűlésen is részt fog venni.

„Remélem megértik ezt a döntésemet, amit nem hirtelen ötletből hoztam meg a tegnapi napon” – tette hozzá. Magyar Anna megyei elnök két és fél hónapnyi jutalmat javasolt a főjegyzőnek, később Piri József (MSZP) fél évre tett javaslatot. A végső döntést a december végi közgyűlésen hozzák meg a képviselők. Piri sajnálatosan nevezte a főjegyző döntését, és hangsúlyozta, bármikor tudtak hozzá fordulni, mindig segítséget kaptak munkájukhoz. A szocialista politikus úgy látja, Kovalcsik Andrea munkája sokat lendített a közgyűlés munkáján. Képviselőtársa, Simicz József is a főjegyző munkáját méltatta hozzászólásában, s az egész MSZP frakció nevében megköszönte munkáját. A fideszes Dobák Lászlóné sok sikert kívánt jövőbeni munkájához, s megjegyezte, picit szárnyaszegett lesz jövőre a megyei önkormányzat, de reméli, kap a megye „új tollakat”. Gémes László (Fidesz) pedig úgy fogalmazott, azért is tudott így működni a főjegyzői hivatal, mert egy olyan vezetője volt, mint Kovalcsik Andrea.

A szentesi kórház és az ÓNTE generált vitákat

A megyei önkormányzat idei költségvetéséről és a költségvetést érintő egyéb rendeletek módosításáról szóló rendelet hozott vitákat a közgyűlési ülésen. Az MSZP-s Szirbik Imre, Szentes polgármestere azt kérte képviselőtársaitól, ne csoportosítsák át a kórház pénzeit, amivel egyetértett Magyar Anna is. A jobbikos Tóth Péter felelőtlen döntésnek nevezte az ÓNTE pénzeinek átcsoportosítását, úgy látja, az előző igazgató kevesebbért lett elbocsátva. „186 millió elköltéséhez nem kell nagy tehetség” – tette hozzá. Tóth szerint nem látszanak a fejlesztések az emlékparkon. A megyei elnök szerint viszont a jobbikos képviselő nem jár eleget az emlékparkba, akkor ugyanis látná a fejlesztéseket. Ráadásul a látogatószám is növekedett, ami nem mondható el a többi hasonló profilú intézményről hazánkban. Gémes László is azt hangsúlyozta, hogy a megyének fontos az emlékpark, s a jobbikos képviselőnek tudnia kellene, hogy a nemzeti ünnepeken például ingyenes látogatható. Tóth Péter az Azori-szigeteken zajlott konferenciára lett volna kíváncsi inkább, amire fel is készültek, ugyanis minden jelenlévőnek kiosztották az Összeurópai Roma Stratégia című tanulmányt. A viták után rendelettervezetet elfogadták, illetve az átcsoportosítást nem hajtották végre a szentesi kórháznál. Erről a következő ülésen dönthet a testület. A további napirendi pontokat különösebb vita nélkül tárgyalták meg a képviselők, így fél tíz körül vége lett a közgyűlésnek.

A Demokratikus Koalíció ismét kérdez

A Demokratikus Koalíció szegedi csoportja nevében ismét Szabó Bálint tett fel kérdéseket a közgyűlés után a sajtón keresztül. Magyar Anna elnök magatartását botrányosnak tartja Szabó, s kijelentette, úgy tudja a megyei elnök nem egyedül utazott az Azori-szigetekre. Hozzátette, arról is hallott, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője tudott a megyei elnökök útjáról előzetesen is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.