Közélet

Felragyognak a „tudás fényei” – kivilágítják a Tudássétányt

Felragyognak a „tudás fényei” – kivilágítják a Tudássétányt

2011. december 18., vasárnap
Felragyognak a „tudás fényei” – kivilágítják a Tudássétányt

Csütörtök délelőtt elkezdték lerakni a Semmelweis utca megújulásának részeként azokat a napelemes világító köveket, amelyek az egyetemi Tudássétányt fogják jelezni a városban.

A Dugonics tér tervezése kapcsán merült föl, hogy az egyetem „Tudássétánya” épületeinek bejáratát „fénnyel” is jelezzék, valamint az egyetemi épületek összekötését egy burkolatba rejtett napelemes lámparendszerrel kössék össze – tudtuk meg

Zákányi Ildikó

ötletgazdától, a tér jövőre megvalósuló rehabilitációs tervét elkészítő Tér és Forma Kft. építész-tervezőjétől. Így az egyes, Tudássétányt képező egyetemi épületek vonalszerűen össze lesznek kötve egy bizonyos választott útvonalon, bejárataiknál pedig „szétszórt kavicsként” helyezkednek majd el a lámpák (egy ilyen napelemes "kocka" ára egyébként bruttó 33600 forint). A tér rekonstrukciója egy városi pályázatban van a Semmelweis utcával – ahol ugyan nem ők az építész-tervezők, de a kivitelezők átvették oda is a megvilágítást. Zákányi Ildikó azt is elmondta, miután az egyetemi épületek a belvárosba ágyazódnak és nagyon fontos a jelenlétük, ezért gondoltak ilyen fajta megjelenítésre, melynek több eleme is lesz. Egyelőre a Semmelweis utcában – a felújítás első ütemeként megvalósuló projektnél – a kollégiumok bejáratainál már el is helyezik a napelemes lámpákat, majd később szándék szerint kibővítenék ezt a többi egyetemi létesítménynek is, így a Dugonics téri, a mérnöki kari, a gyógyszerészkari és a Dóm téri épületnél. Zákányi Ildikótól azt is megtudtuk, a Dugonics téren lesznek információs „totemoszlopok” is, amelyek főképpen az egyetemi ifjúság számára szolgáltatnak elektronikus információt kültéri számítógépek segítségével. Az egyiket a tér kiskörút felőli bejáratánál, a másikat pedig az Árpád téren helyezik el. A Szegedi Tudományegyetem úgynevezett Tudássétány-programja felújításainak első eleme az egyetem Dugonics téri központi épületének rekonstrukciója volt, de ide tartozik a Mérnöki Kar Moszkvai körúti új épülete is. A harmadik komponens a Dóm tér 7-8-9. és a Rerrich Béla tér laboratóriumainak megújulása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.