Közélet

Az adatvédelmi biztos töröltetné a vásárhelyi "szégyenlistát" (FRISSÍTVE)

Az adatvédelmi biztos töröltetné a vásárhelyi "szégyenlistát" (FRISSÍTVE)

2011. december 30., péntek
Az adatvédelmi biztos töröltetné a vásárhelyi "szégyenlistát" (FRISSÍTVE)

Az adatvédelmi biztos szerint törölni kell a hódmezővásárhelyi "szégyenlista" adatait, mivel az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által alkotott szabályokat.

Jóri András

az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében emlékeztetett arra, hogy a város a honlapján listát tett közzé azokról, akik "magukat rászorulónak vallva a várostól támogatást igényeltek", ám azt később nem vették át. Az ombudsman hozzátette: a közzétett adatok között elhunyt személy adatai is voltak. Az adatvédelmi biztos korábban határozatban rendelte el az adatok törlését, a határozatot azonban Hódmezővásárhely bíróságon támadta meg. A keresetet a Fővárosi Bíróság elutasította. Tavaly a város közgyűlése úgy módosított egy önkormányzati rendeletet, hogy az - az álláspontja szerint - jogalapot teremtett a lista közzétételére. Az adatvédelmi biztos szerint a rendelet alkotmányellenes, így annak megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. Az Ab december 28-án alkotmányellenesnek mondta ki és megsemmisítette a hódmezővásárhelyi közgyűlés által alkotott szabályokat. A közlemény szerint ezzel az Alkotmánybíróság az adatvédelmi biztosnak adott igazat, és így végleg pont került a hódmezővásárhelyi "szégyenlistaügy" végére. Mivel a lista közzétételének nincs jogalapja, az adatokat törölni kell - szögezte le az adatvédelmi biztos.

A hódmezővásárhelyi városvezetés reakciója

Az alábbi közleményt a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal juttatta el szerkesztőségünkhöz, válaszul az MTI által korábban kiadottakra.

Az élet bizonyította: a felelősségi lista nem a rászorulók ellen, hanem értük jött létre!

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. nyarán azok nevét és adatait hozta nyilvánosságra a város honlapján, akik magukat rászorulónak vallva segélyt, támogatást kértek, de azt mégsem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították, és ezzel több, ténylegesen rászoruló polgárt kiszorítottak a város támogatási rendszeréből. Önkormányzatunk megköszöni az Alkotmánybíróság ítéletét, és tiszteletben tartja Jóri András adatvédelmi biztos véleményét is. A felelősségi lista már eltávolításra került a város honlapjáról, a sajtó megtisztelő érdeklődését kihasználva azonban szeretnénk kiemelni, hogy a felelősségi listán szereplő eredetileg több mint 300 név néhány hónap alatt kevesebb mint egy tucat névre szűkült, ami azt jelenti, hogy a nyilvánosság erejével sikerült több, mint 280 visszaélőt kiszűrni és ugyanennyi ténylegesen rászoruló polgárt bevonni a város támogatási rendszerébe. Értük megérte vállalni a Jóri András által kezdeményezett vizsgálatokat, eljárásokat. Az élet végül bizonyította: a felelősségi lista nem a rászorulók ellen, hanem értük jött létre, városunk pedig nem tett mást, mint a jogkövető polgárok érdekeit védte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.