Közélet

Téli üzemmódban a Magyar Közút

Téli üzemmódban a Magyar Közút

2011. november 22., kedd
Téli üzemmódban a Magyar Közút

A több mint 30 ezer kilométeres országos állami közúthálózat üzemeltetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10. óta téli üzemmódban működik - közölte a cég kedden az MTI-vel.

A téli üzemeltetési időszak kezdetéig országosan mintegy 90 ezer tonna aszfaltot használt fel idén a zrt. a több százezer úthiba és kátyú megszüntetéséhez. E munkálatok közel 7 milliárd forintba kerültek. A síkosságmentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 474 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 161 rakodógépet és 110 hómarót tud hadrendbe állítani a cég, valamint 153 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli. A gépek felkészítésén kívül a zrt. a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság közel 130 ezer tonna sót tárolt be. A közlemény szerint a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a sószórást, illetve ekézést végző járműveket megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. A tájékoztatás szerint az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság útinform osztályától (

www.kozut.hu

) lehet információkat szerezni. A cég közölte azt is, hogy az útüzemeltetési és fenntartási munkákra összesen bruttó 37 milliárd forintot tervez elkölteni 2011-ben. A tervekben szerepelnek mellékút felújítások, kis- és nagyfelületű burkolatjavítások, hídfelújítások és forgalomtechnikai beruházások. A közlemény szerint a Regionális Operatív Program 2011-2013 időszakra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium eddig 1.050 kilométer mellékút felújítására jelölte ki a társaságot, a rendelkezésre álló forrás mintegy 55 milliárd forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.