Közélet

Szegeden is veszélyes a levegő

Szegeden is veszélyes a levegő

2011. november 3., csütörtök
Szegeden is veszélyes a levegő

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt hét városban veszélyesnek, tizennégy településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt csütörtökön az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Az OKI honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros jelölést kapott: Pécs, Szeged, Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tököl és Nyíregyháza. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van, azaz a levegő minősége veszélyesnek számít. A térképen narancssárga jelöléssel szerepel Győr, Veszprém, Tatabánya, Esztergom, Vác, Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Oszlár község és Debrecen. Ezeken a településeken a levegő egészségtelennek számít, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van. Egerben, Putnokon és Hernádszalókon jelenleg "kifogásolt" a levegő minősége. A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI - a honlapján közzétett tájékoztatás alapján - ezen belül a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az elfogadható szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyező anyagok mennyisége köbméterenként 100 mikrogramm felett van. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni. Az elmúlt napokban több nagyvárosban tovább romlott a levegő minősége. Szerdáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, a tájékoztatási szint van érvényben Budapesten kívül Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.