Közélet

Mesterek és tanítványok és a közeledés – teológiai konferencia

Mesterek és tanítványok és a közeledés – teológiai konferencia

2011. november 17., csütörtök
Mesterek és tanítványok és a közeledés – teológiai konferencia
Az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők a III. Kárpát-medencei Keresztény Tudományos Diákköri Konferenciára, ahol a teológia mellett számos társadalomtudományos kérdés is előkerült. A Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán megrendezett diákköri konferencia előadásai november 17-18. között folynak több helyszínen. A rendezvény célja, hogy a kiemelkedő teljesítményű, keresztény hallgatók tudományos eredményeinek nemzetközi bemutatási és értékelési fóruma legyen, tovább ösztönözve a diákokat a tudományok elmélyült tanulmányozására és a kutatásokban való részvételre. A konferencia ezzel kívánja szolgálni az egyetem, az universitas történetileg legfontosabb eszközének megtartását: az unum, a tudomány, az ész és a hit egységének megőrzését, törekvést a teljes igazság körbejárására.

A teológia a közeledés és a kibontakozás szolgálatában

„Eddig minden konferencia többletet is adott, az idei év tanácskozásának sajátossága, hogy a magyarországi diákok és tanárok mellet, a Kárpát-medence területéről is hívtunk résztvevőket” – mondta el portálunknak Kozma Gábor. A szegedi hittudományi főiskola rektora kiemelte, hogy külön szépsége az eseménynek, hogy egymás után hallhatjuk mesterek és tanítványaik előadásait, illetve, hogy a teológia mellett megjelenik többek között a történelem-, nyelv- és irodalomtudomány, a szociológia és a néprajz is. „Ez egy valódi ökumenikus konferencia, ahol a tanárok és diákok együtt adnak elő és ahol a teológia más tudományok segítségével hozzásegíti a nemzeteket az egymás iránti közeledéshez” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Anton Konecny, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem Teológiai Karának oktatója, aki kiemelte, hogy a konferencia irányvonala a teológia mentén halad, de nélkülözhetetlen az összekapcsolódása más tudományokkal. „A teológia önmagában fölösleges lenne” – tette hozzá, elmagyarázva azt, hogy bár ez a tudományág a világ legnagyobb személyével, Istennek foglalkozik, mindez az ember nélkül nem ér sokat. „E terület transzcendenciája az antropológiai ember nélkül nem létezik. A teológia a maga eszközeivel hozzásegíti a többi tudományterületet a szélesebb kibontakozáshoz, értékesebbé teheti az eredményeket” – fogalmazott.

Népek közötti megértés és a teológia

A Kárpát-medence mint földrajzi egység, mindig is sok együtt élő nép közös otthona volt, ennek az együttélésnek adhat új távlatot az Európai Unióhoz tartozás, mégpedig a saját kulturális identitások megőrzésével és mások kölcsönös megbecsülésével, másrészt pedig ennek a kárpát-medencei együttélésnek jelenti igazi alapját és legfőbb távlatát a közösség a keresztény hitben. A konferencia ezzel is segíti a magyar és a vele együtt élő népek kultúrájának, és ennek révén az európai kultúrának a fejlődését, az anyanyelv művelését segítő tudományos nyelvhasználatot a magyar, szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén és német nyelven. Mindez ösztönözze a részt vevő fiatalokat nemzetközi szakmai kapcsolataik építésére, és arra, hogy alakítói legyenek a népek közötti megértésnek és kölcsönös tiszteletnek, hozzájáruljanak a kereszténységnek a kultúra, a tudomány világában is megnyilvánuló társadalmi küldetése kiteljesítéséhez – foglalták össze a szervezők a konferencia jelentőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.