Közélet

Megtalálták a lebombázott szegedi vasúti híd pillérjét + FOTÓK

Megtalálták a lebombázott szegedi vasúti híd pillérjét + FOTÓK

2011. november 18., péntek
Megtalálták a lebombázott szegedi vasúti híd pillérjét + FOTÓK

A Biopolisz-terv építkezéseihez kapcsolódóan a Korányi fasor végénél, a gyermekklinika mellett végeztek földmunkálatot, mikor a munkások megtalálták a lebombázott vasúti híd egyik szegedi pillérjét. A felfedezést a múzeum is megerősítette, de mint mondták: ez nem régészeti ügy, a városnak kell döntenie, alakít-e ki ott emlékhelyet.

A Biopolisz-projekt részeként a Semmelweis utcai

felújításokhoz kapcsolódóan

végeztek úgynevezett humuszolást az egyik járdaszigeten az árvízi töltés és a gyermekklinika mellett, mikor felfedezték az 1944-ben lebombázott szegedi vasúti híd egyik pillérjét. A SZEGEDma.hu értesülését a Móra Ferenc Múzeum sajtószóvivője,

Medgyesi Konstantin

is megerősítette. A helyszínt már megtekintették a régészek, de mivel csak a 1711 előtti leletek minősülnek régészeti ügynek, így itt nincs feladatuk. A terület nincs helyi védettség vagy más építészeti védelem alatt sem, ezért a városon múlik, hogyan kezeli történelmi jelentőségű építménymaradványát. A múzeum munkatársa elmondta, örülnének, ha az önkormányzat valamiféle emlékhelyet alakítani ki a területen, hiszen a szegedi vasúti híd a korabeli világépítészet csúcsteljesítménynek minősült, páratlan veszteség a lebombázása. Felkerestük a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesületet, akik szintén egy emlékhely kialakításában gondolkodnak, s hamarosan eljuttatják az illetékeseknek terveiket. Az ügy további fejleményéről folyamatosan beszámolunk majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.