Közélet

Teret neveznének el Makovecz Imréről Makón

Teret neveznének el Makovecz Imréről Makón

2011. október 19., szerda
Teret neveznének el Makovecz Imréről Makón

A közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas építészről, Makovecz Imréről neveznének el egy teret Makón; a dél-alföldi városban számos épület viseli a keze nyomát - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Buzás Péter

(MSZP) kifejtette: a Corvin-lánccal kitüntetett építész kapcsolata élete végig élénk volt várossal, az ott élők sokat köszönhetnek neki. Halála után a városlakóktól sok ötlet érkezett, hogy emlékezhetnének meg méltón a művészről. A városvezetés úgy döntött, hogy a Makovecz-terv alapján most épülő fürdő melletti teret róla neveznék el. A javaslatot október 26-án a képviselő-testület elé terjeszti a polgármester. A tervek szerint a jelenlegi Marczibányi térből Makovecz tér lenne, míg a Hagymaház előtti névtelen közterületet Marczibányi térré neveznék át decemberben, a fürdő átadásakor. A művész irodája a Hagymaház mellett tucatnyi tervet készített a városnak. Feladatot vállalt a gimnáziumnak és tornacsarnokának a megépítésében, a főtér felújításában és a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri közhivatalok házának kialakításában. Ő tervezte a tanuszodát és a Marczibányi téren megvalósuló zenepavilont. Legjelentősebb makói munkája a városi fürdőkomplexum megtervezése volt, ennek átadását azonban már nem érhette meg. Két terve nem valósult meg, az egyik, a városi könyvtár a jövőben még létrejöhet - mondta Buzás Péter. A polgármester és a város főépítésze,

Novák István

azt javasolja, hogy a makói Makovecz-épületek kerüljenek helyi építészeti védelem alá. Erről is a jövő szerdai képviselő-testületi ülés dönt.

Makovecz Imre

életének 76. évében szeptember 27-én halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.