Közélet

Még nem érettek a feltételek a KFOR erejének csökkentésére

Még nem érettek a feltételek a KFOR erejének csökkentésére

2011. október 5., szerda
Még nem érettek a feltételek a KFOR erejének csökkentésére

Koszovóban a legutóbbi események fényében törékenynek tekinthető a biztonsági helyzet, és még nem érettek a feltételek az ottani, NATO vezette nemzetközi erő, a KFOR létszámának további csökkentésére - tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter Brüsszelben az MTI-t a NATO-erők európai parancsnokának helyzetértékeléséről.

Az atlanti szövetség védelmi minisztereinek többsége egyetértett

James Stavridis

amerikai tengernagy ezen álláspontjával - közölte

Hende Csaba

a szerdán kezdődött kétnapos miniszteri tanácskozás első szünetében. A KFOR létszáma korábban hosszú ideig 17 ezer fő volt. A biztonsági helyzet fokozatos javulásával párhuzamosan, a Gate-1-nek és Gate-2-nek nevezett két szakaszban mintegy 5500-ra csökkentették a létszámot. Idén ősszel tervezték a Gate-3-as fázis bejelentését, amelynek nyomán 2500 alá csökkenne a KFOR-létszám. Ezt azonban most elhalasztják, és az MTI diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a NATO katonai vezetése a jövő év elejéig semmiképpen nem kívánja kezdeményezni a Gate-3 végrehajtását. Hende Csaba azt mondta az MTI-nek: Magyarország szerint a KFOR esetleges későbbi további létszámcsökkentése ügyében óvatosan kell eljárni, és minden lépés megtétele előtt meg kell vizsgálni, hogy adottak-e a feltételek. Jelenleg mintegy 250 magyar katona teljesít szolgálatot Koszovóban a KFOR kötelékében. A koszovói helyzet megvitatása annak nyomán került fel a napirendre, hogy szeptember 27-én fegyveres incidens robbant ki a KFOR-erők és az észak-koszovói szerb lakosok között a szerb-koszovói határvidéken. Szerda hajnalban, tehát mindössze néhány órával a brüsszeli NATO-ülés megkezdése előtt Kosovska Mitrovicában robbantás történt. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár újságíróknak azt mondta, hogy a koszovói feszültség enyhítésére Szerbiának és Koszovónak a tárgyalóasztalnál kellene kísérletet tennie. A többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban nyilvánította ki Szerbiától való elszakadását, de ezt sem Belgrádban, sem a Koszovó északi csücskében többséget alkotó szerbek körében nem hajlandóak tudomásul venni. A mostani, fokozott feszültség voltaképpen júliusban kezdődött, amikor Koszovó kísérletet tett arra, hogy megteremtse saját vámszerveinek tényleges jelenlétét a szerb-koszovói átkelőknél. A NATO-országok védelmi minisztereinek mostani brüsszeli tanácskozásán nem kevesebb mint hat tagországot képvisel új miniszter. A legnagyobb érdeklődés az amerikai

Leon Panettát

övezi, de új ember áll a dán, a görög, a lengyel, a portugál és a török védelmi tárca élén is. A szerda délutáni ülés témája volt Koszovó mellett a líbiai művelet. Itt egyetértés alakult ki abban, hogy a NATO-nak mindaddig folytatnia kell a polgári lakosokat oltalmazó küldetést, amíg az szükséges, vagyis amíg a harcok veszélyeztetik a líbiai civileket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.