Közélet

Honosítási kézikönyv készült szlovákiai magyaroknak

Honosítási kézikönyv készült szlovákiai magyaroknak

2011. október 10., hétfő
Honosítási kézikönyv készült szlovákiai magyaroknak

Érdemes-e Szlovákiában szlovák állampolgárság nélkül élni? Mit veszthetnek az aktuális törvények értelmében a honosított szlovákiai magyarok? Egyebek között ezekre a kérdésekre szeretne választ adni az a kézikönyv, amelyet a Jogsegélyszolgálat munkatársai készítenek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának megbízásából - közölte az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Lancz Attila

, a Jogsegélyszolgálat munkatársa a lapnak kifejtette: a jogászok megvizsgálják a kettős állampolgársággal kapcsolatban felmerülő gyakorlati problémákat. Céljuk, hogy tanácsaikkal segítsenek azokon, akik fontolgatják a magyar állampolgárság felvételét, vagy már elveszítették szlovák állampolgárságukat. Gyakorlati útmutatót készítenek a külföldi állampolgárként Szlovákiában élő személyek számára, részletesen ismertetve azokat az élethelyzeteket, amelyekkel a mindennapi életben szembesülnek. A jogászok cáfolni szeretnék a tévhiteken alapuló, széles körben elterjedt információkat, és konkrét tanácsokkal látják el azokat, akik ugyan elveszítették szlovák állampolgárságukat, de továbbra is Szlovákiában élnek. „Kitérünk például arra, hogyan érinti az állampolgárság elvesztése az itteni munkavállalást, a vállalkozást vagy a társadalombiztosítást” – fejtette ki Lancz. Hozzátette, a Jogsegélyszolgálat egyben végső formába öntötte a kisebbségek jogállásának szabályozásáról szóló törvénytervezetét, amely hamarosan nyilvánosságra hoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.