Közélet

Hatvan éve indult a Szabad Európa Rádió

Hatvan éve indult a Szabad Európa Rádió

2011. október 6., csütörtök
Hatvan éve indult a Szabad Európa Rádió

Hatvan esztendeje, 1951. október 6-án kezdte el sugározni Münchenből magyar nyelvű adását a Szabad Európa Rádió.

Az Egyesült Államok válaszul arra, hogy a Szovjetunió Közép-Európában is hatalomra segítette a polgári demokráciát tagadó kommunista pártokat, a térség lakossága számára a demokratikus értékek alapján álló rádióprogramot kezdett el sugározni. 1949-ben New York államban jegyezték be a Szabad Európa Bizottságot, amely néhány hónappal később megalapította a Szabad Európa Rádiót. A közép- és kelet-európai szerkesztőségek fokozatosan szerveződtek, elsősorban a nyugat-európai emigrációra támaszkodva. Kezdetben a rádióadások politikai tartalma fontosabb volt, mint a "forma", ezért a munkatársak verbuválásakor elsősorban a politikai nézetre figyeltek, és másodlagos szempont volt az újságírói kvalitás.

A magyar kormány zavartatta az adást

A müncheni magyar szerkesztőség 1951. október 6-án kezdte el sugározni egész napos műsorprogramját - bár a folyamatos adások között sok volt az ismétlés. A SZER több évtizeden keresztül hajnaltól éjfélig sugárzott, fennállásának csak utolsó éveiben csökkent a szolgáltatás ideje, amikor Magyarország már túl volt az 1990-es első szabad választásokon. Az adásokat rövidhullámon sugározták, és vételét megnehezítették a zavarások, amelyeket a magyar kormány "rendelt meg" a Szovjetuniótól - amelyekért egyébként Moszkva jelentős összegeket számolt fel. A SZER - és még néhány, magyarul sugárzó nyugati rádióállomás - évtizedeken át sokaknak az egyetlen megbízható hírforrás volt, ám a SZER annyiban egyedülálló volt, hogy vállaltan igyekezett betekintést adni a nyugati, politikán túli hétköznapokba is, ízelítőt adni az aktuális kulturális és egyéb szabadidős tevékenységről. Igaz, ezek már a "konszolidáció" évei voltak, a hatvanas évek második felétől ugyanis már nem csak a "megbízható elvtársak" utazhattak Nyugatra, így egyre többen a SZER-ből értesültek arról, hogy milyen filmet, színdarabot érdemes külföldi útjukon megnézni, s milyen "rendszerellenes" könyv becsempészését érdemes megkockáztatni. Addigra azonban a SZER is túljutott egy válságos korszakán. Az 1956-os forradalom leverése után visszatérő vád volt a Magyar Osztály ellen, hogy túlbuzgó munkatársai hamis reményeket keltettek a fegyveres felkelőkben és akkor is kitartásra ösztönözték őket, amikor az orosz túlerővel szemben semmi esélyük nem volt. A nyugati fegyveres beavatkozás állítólagos híresztelése azonban félreértésen alapult. Mint a későbbi vizsgálatok alátámasztották, a müncheni szerkesztőségből senki sem lelkesített a forradalom végnapjaiban, nem ígértek nyugati beavatkozást. Valószínűsíthető volt azonban, hogy a rádió sűrűn adott lapszemlét, ismertetett nyugati véleményeket, kommentárokat, amelyek között persze lehetett gyújtó hangú vélemény is, és a nyugati beavatkozás sürgetése vagy hiányának felemlegetése a hazai hallgatókban összekeveredhetett a rádió munkatársainak (vélt) véleményével.

A demokratikus mozgalmak szócsöve lett

A SZER hosszú évekig küzdött az "izgatás" vádjával, ami egyébként nemcsak a kommunista hatalom, de az áldozatok vagy hozzátartozóik oldaláról is megfogalmazódott. A másik, ezzel összefüggő vád az volt, hogy a SZER az amerikai titkosszolgálat, a CIA "meghosszabbított karja". Mivel ebben volt némi igazság - a CIA elemzői felhasználták a SZER szakértelmét és gazdag adattárát, sőt a SZER finanszírozása is a CIA-tól függött - ezen végül 1973-tól változtattak. A nyolcvanas évek ismét új korszakot hozott a rádió életében. A magyarországi demokratikus ellenzék nyilvánosságot kapott a SZER-ben, a szamizdatban publikált - elsősorban politikai-gazdasági tárgyú - cikkeket ismertették vagy teljes egészében felolvasták, és sok szerző a SZER-ben szólalt meg először. Így az évtized végére az alternatív mozgalmak, majd ezek nyomán a megalakult pártok már nem érték felkészületlenül a szerkesztőséget. Az évtized második felében a SZER hallgatottsága rekordokat ért el, és hozzájárult ahhoz is, hogy a hazai sajtó egyre kevésbé gyakorolt öncenzúrát. A SZER a létezése első napjától lényegében azért működött, hogy egy napon fölöslegessé váljon, vagyis a megszűnéséért dolgozott. Ez a nap 1993 őszén következett el: a rádió vezetése úgy ítélte meg, hogy a SZER teljesítette küldetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.