Közélet

Szócska: az onkológiai intézet fejlesztése is a strukturális átalakítások része

Szócska: az onkológiai intézet fejlesztése is a strukturális átalakítások része

2011. szeptember 6., kedd
Szócska: az onkológiai intézet fejlesztése is a strukturális átalakítások része

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fejlesztése is része az egészségügyi ellátás strukturális átalakításának, amelynek célja, hogy a beteg oda jusson el, ahol megfelelő ellátást kap - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden az OOI új belgyógyászati tömbjének átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Mint mondta, amikor egy épületet átadnak, az szimbolikus dolog, de mögé kell képzelni azt az ellátásszervezési koncepciót, hogy a daganatos betegek időben eljussanak a megfelelő helyre, egyértelmű betegút legyen, ne kallódjanak az ellátórendszerben. Ezért szervezett betegutakon dolgoznak, az ellátórendszer építményének összerakását pedig még ebben a félévben megkezdik - tette hozzá.

Szócska Miklós

megjegyezte: a hiedelmekkel ellentétben az onkológiai betegségek nem legyőzhetetlenek. "Korán kell őket felismerni, és szakszerűen kell őket gyógyítani" - tette hozzá.

Pokorni Zoltán

, a XII. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: "mi fővárosi polgárokként nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy integrálódik, egységessé válik a főváros egészségügye". Mint mondta, támogatja azt a programot, amely az önkormányzati és a központi kormányzat által fenntartott egészségügyi intézményeket egy ellátórendszer részeként kezeli. "Azt gondoljuk, ha valahol, akkor itt a fővárosban van tartalék az integrációban" - mondta, hozzátéve: várják, hogy minél hamarabb megkezdődjön a fővárosi egészségügy fejlesztése. Az onkológiai intézet fejlesztése kapcsán Pokorni Zoltán kiemelte: a cél, hogy mindenki, akinek szüksége van onkológiai kezelésre, a legrövidebb időn belül és a lehető legszakszerűbb ellátást kaphassa, ezért is fontos, hogy ebben a csúcsintézményben bővüljenek a kapacitások. Az Országos Onkológiai Intézet összesen 5,4 milliárd uniós forrást nyert el a fejlesztésre. Első lépcsőben az első nagy épület, a belgyógyászati tömb július közepén készült el. Kásler Miklós, az intézet főigazgatója elmondta, a beruházás további céljai egy új sebészeti tömb, egy új kemoterápiás ellátóhely és egy korszerűbb gyógyszertár kialakítása, illetve, hogy bővítsék az intézet diagnosztikai lehetőségeit. A főigazgató hozzátette: a sebészeti tömb tervezett átalakításának határideje jövő március volt, de az előzetes kalkuláció szerint akár már az az épület is elkészülhet idén decemberre. Az idén 75 éves onkológiai intézetben naponta mintegy kétezer beteget látnak el. Az intézet összeállította az első onkológiai tankönyvét, amely az előző nap készült el.

Molnár Ágnes

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai államtitkára a sajtótájékoztatón nem tudott részt venni, de MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "a daganatos betegség megelőzése és a betegek ellátása napjaink egyik központi egészségügyi kérdése". Így a most átadott új belgyógyászati tömb működtetésével növekszik a daganatos betegek gyógyulási esélye, mivel rövidebb várakozási idő mellett juthatnak gyógyszeres kezeléshez. Az államtitkár hozzáfűzte: a kormány különös hangsúlyt fektet az egészségügy támogatására. Csak az elmúlt hónapokban a pályázatokon több intézmény több milliárd forint támogatást kapott az ellátás fejlesztésére. Emellett az Új Széchenyi Tervben a kormány továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar fejlesztését is, amelyet a hazai gazdaság egyik kitörési pontjaként határozott meg, és folyamatosan jelennek meg új pályázati lehetőségek egészségügyi intézményeknek - tette hozzá Molnár Ágnes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.