Közélet

Orbán: rögzített árfolyam és ármegállapítás a rezsiköltségekre

Orbán: rögzített árfolyam és ármegállapítás a rezsiköltségekre

2011. szeptember 12., hétfő
Orbán: rögzített árfolyam és ármegállapítás a rezsiköltségekre

A kormányfő hétfői bejelentései közül a pénzügyi szektorra vonatkozó tervek váltották ki a legtöbb reakciót, s az érintettek részéről egyben a legnagyobb aggodalmat. Az osztrák külügyminiszter szerint Ausztria bankjait "létükben fenyegeti" a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott kormányzati program.

Orbán Viktor

miniszterelnök hat területre vonatkozó országvédelmi akciótervet hirdetett hétfőn a parlamentben. Megvalósíthatónak nevezte azt a pénteken ismertetett javaslatot, amely szerint a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthetik adósságukat. A kormány kezdeményezni fogja azt is, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok, 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató (THM) mellett ne lehessen hitelt nyújtani, s javaslatot tesz a kamatszámítás átláthatóbbá tételére is.

Megosztja a szakembereket az árfolyamrögzítés

A Magyar Bankszövetség a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségét elfogadhatatlannak tartja, de a többi, a bankokat érintő javaslatról közleménye szerint kész tárgyalni. A rögzített árfolyamú törlesztés bevezetése esetén "a bankoknak nincs más lehetőségük, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni" - közölte a szervezet.

Binder István

, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI azon kérdésére, hogy a felügyelet elnökével konzultált-e a kormány a PSZÁF által felügyelt szektort érintő intézkedéscsomagról, emlékeztetett arra: a PSZÁF tagja a Pénzügyi Stabilitási Tanácsnak (PST) és az Otthonvédelmi Monitoring Bizottságnak (OMB), ahol folyamatos egyeztetés zajlik, és a hétfőn bejelentett témák közül is már többet áttekintettek. Az MTI kereste a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is a kormányfő által bejelentett országvédelmi akciótervvel kapcsolatban, az MNB sajtóosztályát azonban nem sikerült elérni. A jegybank még pénteken közleményben szögezte le, hogy csak olyan megoldás lehet megfelelő a hitelesek terheinek csökkentésére, amely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét. A két tőzsdén jegyzett bank, az OTP és az FHB szerint a javasolt intézkedések eredményhatása még nem állapítható meg. Az FHB szerint a javasolt intézkedéseknek a későbbiekben lehetnek olyan következményei, amelyek befolyásolhatják a bankcsoport eredményességét. Az osztrák külügyminiszter az osztrák bankokat félti a tervezett magyar intézkedések miatt.

Michael Spindelegger

szerint az osztrák bankok mintegy hat milliárd euró erejéig érintettek a magyarországi devizahitel-állományban. Osztrák részről értesülések szerint felvetették, hogy szükség esetén lépnie kellene az Európai Bizottságnak, az Európai Bírósághoz lehetne fordulni. Az elemzők közül többen - így a GKI Gazdaságkutató Zrt. - a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy mivel a már nem fizető adósok nem tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, a bedőlt hitelek aránya nőni fog, a bankok tőkehelyzetével és likviditásával kapcsolatos kérdőjelek pedig a betétesek bizalmát teszik tönkre. Banki elemzők úgy vélekedtek, mivel a bankok számára nem lesz kötelező a devizahitel kiváltása forinthitellel, csak a devizahitelesek töredéke tud élni a végtörlesztéssel, az intézkedés azonban így is jelentősen rontja majd a bankok eredményét, felemésztheti egyes bankok tőkéjét is, ez pedig a hitelezési aktivitás további szűkítésével járhat.

Barcza György

, a K&H Bank vezető elemzője egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszabb távon bizonyára csökken az ország deviza kitettsége, amely csökkenti az országkockázatot is, tehát ez az irány helyes, rövid távon azonban nő a svájci frank, illetve az euró iránti kereslet, ami a forint árfolyamának gyengülését hozhatja magával.

Három százalékos hiány, fordított adózási rendszer a mezőgazdaságban

A miniszterelnök szólt arról is, nem szabad, hogy az államadósság újból felhalmozódjon, ezért javasolta: a 2012-es költségvetési hiányt 3 százalék alatt állapítsák meg.

Barta György

, a CIB Bank Zrt. vezető elemzője szerint abból, amit a miniszterelnök elmondott, még nem lehet látni, hogyan éri el a kormány jövőre a költségvetési célszámokat, bár a szavaiból kiderült, hogy a kormány mindenképpen tartja magát a 3 százalék alatti hiányhoz. Orbán Viktor bejelentette azt is: Magyarország fordított adózási rendszert vezet be a mezőgazdasági termékek körében. A fordított rendszerű áfafizetés bevezetése - ez Magyarországon az építőiparban már működik - a mezőgazdaságban csökkentheti a visszaélések lehetőségét - mondta az MTI-nek

Kemény Gábor

, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gazdaságelemzési igazgatója. A kormány azt is javasolja, hogy a magas rezsiköltségek miatt vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. A közműszolgáltató szakmai szövetségek egyelőre tájékozódnak a központi ármegmegállapítás részleteiről. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunálishulladék-begyűjtők és -kezelők régiónként eltérő adottságok mellett dolgoznak, aminek a központi árban is tükröződnie kell. A forint árfolyama először gyengült, majd erősödött a bankközi devizapiacon azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte beszédét az országvédelmi akciótervről. Az euró 283 forint környékéről, a beszéd kezdetére 284,30 forintig erősödött, majd a beszéd végére 283,10 forintra ment vissza. Az euró reggel 281,70 forint volt. Utoljára 2010 novemberében volt ilyen gyenge a forint a kereskedés zárásakor. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az OTP nélkül csaknem 3 százalékot esett 501,23 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, és 16.540,74 ponton zárt hétfőn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.