Közélet

Itthon is megemlékeztek szeptember 11-ről

Itthon is megemlékeztek szeptember 11-ről

2011. szeptember 11., vasárnap
Itthon is megemlékeztek szeptember 11-ről

A világ más országaihoz hasonlóan Magyarországon is több megemlékezést tartottak az Amerikai Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulóján, vasárnap; az évfordulóról pártok is megemlékeztek. A terrortámadások magyar idő szerinti kezdetét jelezve, 14 óra 46 perckor a tűzoltóságok szolgálatban lévő tagjai védőruhában, a szertárak kapuiba kiállított járműveik előtt tisztelegtek a mentésben hősi halált halt amerikai kollégáik emlékének adózva.

Az áldozatok emlékére rendezett budapesti koncerten, a Deák téri evangélikus templomban

Schmitt Pál

köztársasági elnök arról beszélt, hogy az együttműködés a leghatásosabb fegyver a demokratikus értékek védelme érdekében. Az államfő szavai szerint a terrorizmus okozta fájdalmakra csak akkor kapunk valódi békét, ha tudunk bölcsen, józanul, elővigyázatosan, mégis félelem nélkül élni, s ha megismerjük az okokat. A köztársasági elnök szólt arról, hogy hamarosan személyesen is lerója kegyeletét New Yorkban az áldozatokra emlékezve. Schmitt Pál kiemelte, hogy Magyarország minden NATO-kötelezettségének eleget tesz. "A közös felelősség átérzése miatt növeltük uniós elnökként az összefogást, küldtünk katonákat a különféle missziókba, s hozta létre a kormány egy esztendeje a nemzetközi kapcsolattartást végző Terrorelhárítási Központot" - mondta az államfő. A NATO-szövetség összefogást ad a biztonságért, cserébe elvárja, hogy a béke kiharcolásának és megtartásának tevékeny szereplői legyünk. A terrorizmus ugyanakkor csak látszólag fegyverkezik konkrét célokért, "valójában az emberiség ellen visel háborút, az élet ellen" - tette hozzá.

Orbán Viktor

miniszterelnök

Barack Obama

amerikai elnöknek írt levelében fejezte ki együttérzését az áldozatok családjainak és az amerikai népnek. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben.

Jeszenszky Géza

akkori washingtoni nagykövet szerint az Amerikát ért támadás tanulsága, hogy a terroristák a merényleteikkel nem juthatnak közelebb céljukhoz, nem sikerülhet szembefordítaniuk egymással az embereket és meggyengíteni a kormányokat. A diplomata a Nemzetközi Mensch Alapítvány és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapi megemlékezésén kiemelte: a terrorizmus hatására csak elszántabbak lesznek az országok, a társadalmak és a kormányok nem rettennek meg, ahogyan Amerika is erősebb, egységesebb lett szeptember 11. után, és erőt merített a történtekből. A belvárosi Szabadság téren rendezett eseményen felolvasták

George W. Bush

ez alkalomra írt levelét. A korábbi amerikai elnök hangsúlyozta, 2001. szeptember 11-ét sosem lehet elfelejteni, és ez a nap a remény és a hősiesség napja is, mert azzá tették azok, akik életüket áldozták másokért. 2001. szeptember 11-én a legsúlyosabb támadást követték el az Egyesült Államok ellen Pearl Harbor óta - emlékeztetett üzenetében George W. Bush.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis

, az Egyesült Államok budapesti nagykövete - aki a hétvégén hivatalában fogadta

Ágh Pétert

, a Fidelitas elnökét és

Mauer Szemerét

, a Fidelitas külügyi kabinetvezetőjét - a Fidelitas.hu beszámolója szerint a beszélgetés során kiemelte: a terrortámadások óta eltelt időt hatalmas munka jellemezte, amelynek során az Egyesült Államok és szövetségesei - Magyarországot is beleértve - tanúbizonyságát tették annak, hogy "nem ijedtek meg, hanem együttesen néztek szembe és küzdöttek az előttük álló fenyegetésekkel". Magyarországnak a terrorizmus elleni küzdelemben vállalt szerepéről azt mondta: "nagyot üt a súlyához képest". Magyarázata szerint Magyarország munkája és erőfeszítése, amelyet a NATO és szövetségesei oldalán végez a radikális erőszak elleni küzdelemben, nagyon sikeres és nagyon pozitív. Valamennyi magyar ember büszke lehet arra a hozzájárulásra, amelyet Magyarország vitt véghez erőfeszítéseivel - tette hozzá az amerikai nagykövet.

Stágel Bence

az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök arról írtak közleményükben, hogy szervezetük elutasítja a terror minden formáját, és felhívják az európai és amerikai döntéshozók figyelmét, hogy a mostani és a következő nemzedékek jövője érdekében tegyenek meg mindent a nyugati, keresztény gyökerű civilizáció értékeinek megvédéséért, a biztonság megőrzéséért.

Mesterházy Attila

, az MSZP elnöke-frakcióvezetője közleményében úgy fogalmazott, hogy a tíz évvel ezelőtti összehangolt terrorakció nemcsak egyéni tragédiákról szólt, az al-Kaida ezen a napon az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást az Egyesült Államok területén. A politikus hangsúlyozta, hogy szeptember 11-e nem a muzulmán világ és Amerika csatája volt, hanem egy szélsőséges terrorszervezet támadása a nyugati kultúra ellen. Mint leszögezte: az erőszak ellenszere a tolerancia, a másik és mások elfogadása.

Szabó Tímea

LMP-s országgyűlési képviselő arról írt, hogy tíz évvel ezelőtt ép erkölcsi érzékkel igazolhatatlan tömeggyilkosság, aljas terrortámadás érte New York és Washington városát. Aki terrorcselekményekben részt vállal, támogatja, vagy akár csak igazolni próbálja, az kiiratkozik az emberiség ép erkölcsű részéből - bőrszíntől, vallástól, politikai meggyőződéstől függetlenül - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményében. 2001. szeptember 11-én New Yorkban két eltérített repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, amelyek nem sokkal később leomlottak, egy harmadik gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumra zuhant, egy negyedik pedig Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletek csaknem háromezer emberéletet követeltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.