Közélet

Autómentes Nap Szegeden + FOTÓK

Autómentes Nap Szegeden + FOTÓK

2011. szeptember 22., csütörtök
Autómentes Nap Szegeden + FOTÓK

Se autós, se kerékpáros nem volt kevesebb

Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat. Ezen a napon Szegeden, a Széchenyi téri fák alatt számtalan stand várta kicsiket és nagyokat egyaránt.

A megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémák, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztása, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyei, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségessége voltak a szempontok, melyekre ez a nap próbált rávilágítani. A nemzetközi rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járókat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.

Se autós, se kerékpáros nem volt kevesebb

A nyárias időnek köszönhetően ezen a reggelen a kerékpárral közlekedők száma nem csökkent, így sokan a drótszamarakra pattanva igyekeztek a belváros irányába. Azonban az autósok sem hagyták otthon a kocsijukat, így az Autómentes Nap látszólag csak abban különbözött, hogy az érdeklődők a Széchenyi tér árnyas fái alatt felállított standoknál a fenntartható tömegközlekedéssel, a biztonságos kerékpározással ismerkedhettek meg, ügyességi játékokkal, tesztekkel, véradó kamionnal találkozhattak, különleges, egyedi építésű kerékpárokat próbálhattak ki. Az ovisokat és kisiskolásokat a téren kiállított retró-troli, és egy korszerű autóbusz látogatása, valamint a

Grimm-Busz Színház meseelőadása

szórakoztatta. A rendezvénysorozathoz 2004-ben csatlakozott Szeged is. Ezen a napon a tömegközlekedési eszközöket ingyen használhatták azok, akik érvényes forgalmi engedélyüket a felszálláskor bemutatták. A Szegedi Városkép Kft. által szervezett eseménysorozat részeként a Huszár Mátyás rakparton a középiskolások számára baleseti szimulációt is tartottak.

Az európai autómentes nap

Az 1990-es években több nyugat-európai országban mozgalmak jöttek létre, amelyek a motorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet, majd 1997-ben La Rochelle-ben, egy franciaországi városban rendeztek először autómentes napot. 1998-ban egész Franciaországban megtartották a rendezvényt, amelyhez 1999-ben Olaszország 40 városa is csatlakozott. 2000 februárjában az Európai Unió 13 tagországa közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben a tagjelölt Magyarország is aláírt. 2002-ben a több mint 1000 európai városra kiterjedő esemény legkevesebb 100 millió lakost érintett.

Autómentes nap Magyarországon

2002-ben már több mint 40 magyar városban tartották meg az autómentes napot, majd 2007-ben Magyarország 64 önkormányzata csatlakozott a szeptember 22-én megrendezett eseménysorozathoz. Ekkor Budapesten a mindennapos és biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtéséért, valamint a belvárosi légszennyezés csökkentéséért rendezett demonstráción 30 ezer kerékpáros vett részt. A Critical Mass felvonulásait ezek után több városban, így Szegeden is megrendezték, ahol a bringázók a máskor nem használt útvonalakon mutatják be a közlekedés alternatív és teljesen környezetkímélő, családokat, barátokat, munkatársakat is összehozó formáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.