Közélet

A Stabilitás módosítaná a tagok adatait

A Stabilitás módosítaná a tagok adatait

2011. augusztus 12., péntek
A Stabilitás módosítaná a tagok adatait

A Stabilitás Pénztárszövetség egyetért a felügyelet azon álláspontjával, amely szerint eleget kell tenni a tagok adatmódosítási kérelmeinek, ennek teljesítéséhez azonban jogszabály-módosításra volna szükség a szervezet pénteki közleménye szerint.

A közelmúltban számos jelzés érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) amiatt, hogy az állami társadalombiztosítási (tb) rendszerbe visszalépett volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak a tagi kifizetéssel kapcsolatos lakcím vagy bankszámlaszám változási bejelentését egyes magánnyugdíjpénztárak elutasították. Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta jelezte, hogy több esetben téves vagy pontatlan címzéssel érkeztek a postahelyekre a kifizetési utalványok, így azokat nem lehetett kézbesíteni. A PSZÁF csütörtöki közleményében leszögezte: a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag adatpontosítási, módosítási kérelmének és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül. A Stabilitás Pénztárszövetség üdvözli a PSZÁF azon álláspontját, miszerint a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül - közölte a szervezet pénteki közleményében. A Stabilitás a legteljesebb mértékben egyetért a PSZÁF javaslataival, azonban a jogszabályi előírások miatt ezek egy része bizonyos esetekben nem teljesíthető, ugyanis a tb-rendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet előírása alapján 2011. május 31-ig volt lehetőség a kifizetési adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre. A Stabilitás Pénztárszövetség azt tapasztalta, hogy sokan vannak, akik most adnák meg a számlaszámukat, vagy a helyes lakcímüket, de a jogszabály szerint újrautalásra, vagy címmódosításra nincs lehetősége a pénztáraknak. A pénztárak ezt a problémát már jelezték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a PSZÁF-nak, és arra kérik az illetékeseket, hogy jogszabály-módosítással is tegyék még egyértelműbbé az utalások újraindításának lehetőségét ezekben az esetekben, hogy a nyugdíjpénztárak hatékonyabban tudjanak eljárni pénztártagjaik érdekében - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.