Közélet

A magyar állampolgárságra biztatott Kolozsvárott Schmitt Pál

A magyar állampolgárságra biztatott Kolozsvárott Schmitt Pál

2011. augusztus 21., vasárnap
A magyar állampolgárságra biztatott Kolozsvárott Schmitt Pál

A magyar állampolgárság felvételére biztatta a kolozsvári főteret megtöltő, több ezer fős hallgatóságát Schmitt Pál köztársasági elnök.

A magyar államfő vasárnap este, a Kolozsvári Magyar Napok záró rendezvényén mindenkinek köszönetet mondott, akik már éltek ezzel a lehetőséggel, és az eddig lelkükben meglévő kapcsolódást az anyaországukkal jogilag is kifejezték. Mint mondta, minden egyes egyszerűsített honosítási kérelem erősíti a határon túliak hitét, a nemzetet, és a nemzeti összetartozást. A köztársasági elnök emellett kiemelte azt is, hogy Kolozsvár nem csak a magyarokról szól, hanem a térségben több száz éve együttműködő népekről, így például a románokról, és a szászokról is.

Schmitt Pál

azt mondta, bizakodással tölti el, amit a városban tapasztalt, és hiszi, "szeretni tudjuk, ami a miénk és becsülni, tiszteletben tartani, ami a másé". A magyar államfő úgy fogalmazott, bizakodással tölti el, amit Kolozsváron tapasztal, és boldog, hogy magyarul beszélhet Európa egyik legszebb terén. Ám fontosnak tartotta a román nyelvű tolmácsolást is, mivel szerinte a saját anyanyelv iránt érzett büszkeség mellett tiszteletben kell tartani minden egyes nép és ember hasonló érzését. Schmitt Pál vasárnap kora délután érkezett kétnapos kolozsvári látogatására. A köztársasági elnök találkozott

Florin Stamatiannal

, Kolozs megye prefektusával,

Alin Tisevel

, a Kolozs megyei Tanács elnökével,

Fekete Emőkével

, a testület alelnökével, és

László Attilával

, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterével. Ezt követően ünnepi szentmisén és orgonakoncerten vett részt a Szent Mihály templomban, majd megkoszorúzta

Márton Áronnak

a templom előtt álló szobrát, illetve a közeli Mátyás-szobrot. Az államfő hétfőn - az esemény fővédnökeként - megnyitja a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, felkeresi a magyarpalatkai református iskolát, valamint a válaszúti szórványkollégiumot és a Mezőségi Néprajzi Múzeumot, továbbá hat köztársasági érdemérmet, illetve további tizenhárom állami kitüntetést is átad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.