Közélet

Réthelyi: július közepén születhet döntés az operaház főigazgatójáról

Réthelyi: július közepén születhet döntés az operaház főigazgatójáról

2011. július 11., hétfő
Réthelyi: július közepén születhet döntés az operaház főigazgatójáról

Július közepén, vagyis napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszélt az MTI-nek hétfőn Budapesten.

A miniszter felidézte:

Horváth Ádám

pályázatát a bíráló bizottság és ő is alkalmasnak találta, ezért egy hónappal a kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén kinevezte az operaénekest főigazgatóvá. "A döntést meghoztam, de nem volt meg hozzá a kormány hozzájárulása" - mondta

Réthelyi Miklós

. Kiemelte: tisztában volt a következményekkel, mégis ragaszkodott a döntéséhez. A történtek után Horváth Ádám június 3-án visszaadta megbízatását. A miniszter, utalva a távozásáról szóló lapértesülésekre, az MTI-nek úgy fogalmazott: a főigazgatói pályázat szabályos volt és döntése miatt még nem vált alkalmatlanná a tárca irányítására. Mint fogalmazott, az operaház vezetőjéről

Orbán Viktor

miniszterelnök dönt majd várhatóan napokon belül. Réthelyi Miklós az európai uniós elnökséget értékelő beszélgetésen az MTI-nek arról is beszélt, hogy nem várható többletforrás a kultúra területén a jövőben, viszont az új önkormányzati törvény elősegítheti a hatékonyabb munkamegosztást az állam és az önkormányzatok között. A soros uniós elnökséggel összefüggésben Réthelyi Miklós a kulturális terület legfontosabb történései között említette az Európai Örökség cím létrehozásáról folytatott tárgyalásokat, valamint a kulturális szakemberek európai mobilitásának lehetőségeit. Utóbbiról a miniszter megjegyezte: a mobilitás kérdése a tárcához tartozó valamennyi ágazat szempontjából fontos téma volt. Az Európai Örökség címről úgy fogalmazott: a szellemi örökség megóvását célzó státussal kapcsolatban a tárca célja a politikai megállapodás elérése volt. A miniszter sok egyéb mellett arról is beszélt, hogy február végén A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia címmel konferenciát tartottak Budapesten, március végén a kulturális miniszterek informális találkozójára került sor, május közepén pedig az Oktatás, Ifjúság, Kultúra, Sport tanács ülésén megbeszélést tartottak a Kultúra program jövőjéről, 2014 utáni célkitűzéseiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.