Közélet

10-ből 9-en rokkantkártyával parkolnak a Marson + FOTÓK

10-ből 9-en rokkantkártyával parkolnak a Marson + FOTÓK

2011. július 19., kedd
10-ből 9-en rokkantkártyával parkolnak a Marson + FOTÓK
Az elmúlt években Szegeden folyamatosan emelkedett a mozgáskorlátozott-parkolási igazolványt igénybe vevők száma. A néhány évvel ezelőtt regisztrált tíz százalék helyett, ma hétköznapokon a város egész területén mért adatok alapján 25 százaléknál tartunk, a Mars tér környékén pedig az áprilisban-májusban végzett felmérés 50 százalékot, a legfrissebb adatok pedig már 90 százalékot mutatnak. Ez azt jelenti, hogy a piaci árusok és a vásárlók 90 százaléka súlyos látási zavarokkal küzd, mozgásszervi vagy értelmi fogyatékos, esetleg autista. Egyértelmű, hogy komoly csalás, hamisítás gyanúja forog fenn – ahogyan azt ékes bikkfanyelven a szakemberek megfogalmazzák –, az illetékesek ez idáig nem sokat tehettek. Forrai Gábortól, az SZKT Kft. parkolási üzletág vezetőjétől megtudtuk, a jogszabály betartatása a hatóságok feladata, nem az övéké. Az SZKT emberei legfeljebb szólhatnak a rendőröknek vagy felvételeket készíthetnek az ilyen parkolási igazolvánnyal visszaélő vezetők járműveiről. „Hiába látjuk, hogy hamisított az igazolvány, sokat nem tehetünk, kiállítjuk a felszólítást, és bíróságra kerül az eset. Évente 15-20 hamisított igazolványt találnak felügyelőink, nem is ez a jellemző, inkább a jogosulatlan használat terjedt el” – világosít fel Forrai.

A Mars téren parkolók 90 százaléka „fogyatékos”?

A Mars téren végzett legújabb felmérés előbb 87, majd 90 százalékos fertőzöttséget mutatott. „Ha nem a kollégák végezték volna, el sem hiszem az adatokat” – folytatja az igazgató. Az SZKT jó kapcsolatokat ápol a városi és megyei rendőrséggel, meg is állapodtak, hogy közösen lépnek fel a jelenség ellen. Hetente kétszer-háromszor közös ellenőrzést végeznek, de a zsaruk is csak a tetten érés esetében intézkedhetnek. Az igazgató elmondta, hiába tapasztalták sok esetben, hogy csalás, visszaélés, okirat-hamisítás történt az igazolványok ellenőrzésekor, az ügyészség folyamatosan visszadobta az ellenőrök által készített felvételeket, azzal az indoklással: ez bűnügy, és nem polgári peres eljárás. Az ügyészség csak rendőrségi felvételeket fogad el. Az ellenőrök fotói nem voltak bizonyító erejűek, csak a rendőrség által készített képek feleltek meg.

Száz milliókat veszít az SZKT

Amikor még csak 20-25 százalékos volt a fertőzöttség, az szerény becslések szerint is 100-150 millió veszteséget okozott az SZKT-nek évente. A 90 százalékkal pedig már elértek a vicc kategóriájába. Az igazgató szerint a jogalkotóknak és a politikusoknak is komolyabban kellene venniük az ügyet és szigorúbban intézkedniük. A közelmúltig érvényben lévő 2003-as jogszabály szerint ugyanis parkolási igazolványra jogosult volt az a személy, aki súlyos mozgáskorlátozott, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos, illetve autista, 2001. július 1-jét megelőzően vak vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szerint vaknak vagy gyengén látónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak vagy autistának minősül, és a minősítést szakvéleménnyel igazolja a háziorvos által kiállított szakvélemény, mely szerint az igénylő közlekedőképességének vizsgálata során pontjainak száma 7 vagy annál több.

Nem volt nehéz igazolványt szerezni

A régi szabály nagyban hozzájárult ahhoz, hogy gyakorlatilag mindenki szerezhetett parkolási igazolványt, aki akart, hivatkozva akár saját betegségére, akár hozzátartozójáéra. A megkérdezett orvosok közül többen is elismerték: valószínűleg az indokoltnál több igazolást állítottak ki. Azt mondták: nem tehettek mást, hiszen az autósok bármikor átmehettek egy másik orvoshoz, aki megadta a szükséges hét pontot. Olyan esetről is tudni, hogy valaki feljelentette a háziorvost, amiért az nem adott neki hétpontos igazolást. Az orvost végül ötezer forintos bírsággal sújtották. Nos, a június végén hozott és már hatályba is lépett új, szigorúbb kormányrendelet szerint nem adhatnak ki többé parkolási igazolványhoz szükséges igazolást a háziorvosok. Az erről szóló rendeletmódosítás állítólag csak az első lépése a rokkantkártyás csalások kiküszöbölésének, és már készül az új rendelet, amelynek alapján felelősségre is lehet vonni majd a trükközőket.

Készül az új rendelet

Az orvosi szakvéleményt a jövőben csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) orvosi bizottságai adhatnak ki. A már kiállított igazolványok ugyanakkor az érvényességi idejük lejártáig használhatók maradnak, és december 31-ig fel lehet használni. Úgy tudni: már készül az új rendelet, amely egyrészt rendezné a parkolási igazolványra jogosultak körét, másrészt lehetőséget adna a visszaélők elleni fellépésre is. A probléma nem új, a mozgáskorlátozottakat képviselő szervezetek évek óta sérelmezik, hogy sokan visszaélnek az igazolványokkal, kihasználva az ingyenes parkolás lehetőségét. Megkerestük a rendőrséget is. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, valóban jól együtt tudnak működni a SZKT-val. Nehéz felderíteni a parkolási visszaélésekkel kapcsolatos eseteket, figyelmeztetett a szóvivő, azt azonban tudatosítani kell az emberekben, hogy szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el az, aki más parkolási igazolványát használja – hiszen közokirat-hamisítást követ el - vagy hamis papírral próbálja megúszni a fizetést. Akit elkapnak, komoly büntetőjogi felelősségre vonásra számíthat. A jogszabály szigorítása után kérdés, megéri-e? Tekintse meg képeinket, melyeket egy óra leforgása alatt készítettünk a belvárosban, valamint a Mars tér környékén!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.