Közélet

MSZP: éhbérért dolgoztatná a kormány a közmunkásokat

MSZP: éhbérért dolgoztatná a kormány a közmunkásokat

2011. június 14., kedd
MSZP: éhbérért dolgoztatná a kormány a közmunkásokat

Az MSZP szerint a közfoglalkoztatás átalakításával a kormány célja az, hogy az állástalanok "közmunkatáborokban", éhbérért dolgozzanak.

Szűcs Erika

országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a Parlamentnek pénteken beterjesztett, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés igazolta a szocialisták aggodalmait, a szociális rendszer ellátottjait lustának, munkakerülőnek bélyegzi, akiket rendészeti eszközökkel kell megnevelni, "móresre tanítani". Ezt támasztja alá - tette hozzá -, hogy a közmunkaprogramok szervezéséért a gazdasági tárca helyett a Belügyminisztérium lesz a felelős. A volt szociális és munkaügyi miniszter szerint a törvényjavaslat azt mutatja, hogy a kormány "közmunkaszolgálatot" vár el az állástalanoktól, és egyes állami feladatok munkaerő-szükségletét szinte ingyen próbálja kielégíteni. Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatottakra nem vonatkozna a munka törvénykönyve, így ők a megszokottnál lényegesen alacsonyabb keresetért, "éhbérért" kellene, hogy dolgozzanak. Szűcs Erika kijelentette: ez a szemlélet ellentétes a szocialista kormányok közmunkaprogramjaival, amelyek 8 órányi munkáért tisztességet bért kínáltak, fontosnak tartották a közfoglalkoztatottak képzését és megkerülhetetlennek az önkormányzatokat. Arra a kérdésre, hogy a szociális segély közmunkához kötéséről mi az MSZP álláspontja, az ellenzéki képviselő kifejtette: ezt olyannyira nem tekintik ördögtől valónak, hogy a - mai nevén - bérpótló juttatás igénybevételének feltétele 2009 óta az, hogy az ellátott elfogadja a felajánlott munkát. Hangsúlyozta ugyanakkor, nem mindegy, hogy milyen munkát adnak az érintetteknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.