Közélet

FT-jegyzet a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásáról

FT-jegyzet a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásáról

2011. június 28., kedd
FT-jegyzet a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásáról

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök minapi budapesti látogatásáról közöl jegyzetet kedden internetes kiadásának beyondbrics nevű felzárkózó piaci blogrovatában a Financial Times.

A blogrovat címe utal a legnagyobb felzárkózó térségi gazdaságok - Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika - angol neveinek kezdőbetűiből alkotott, gyakran alkalmazott megjelölésre, és egyben arra is, hogy a rovat nemcsak ezekre az országokra, hanem a szélesebb értelemben vett feltörekvő térségre összpontosít. A liberális irányultságú londoni gazdasági napilap tudósítója,

Kester Eddy

szerint

Orbán Viktor

miniszterelnök és

Ven Csia-pao

régi jó barátokként viselkedett a kínai kormányfő hétvégi budapesti látogatásán, és Orbán Viktorról "sugárzott a büszkeség" a tucatnyi megállapodás aláírása során. A magyar kormányfőnek "a felszínen" erre meg is van az oka. Az egyezményekkel Magyarország válhat a Közép- és Kelet-Európába irányuló kínai termékek előnyben részesített kapujává, és ez munkahelyek ezreit teremtheti; a magyarok legalábbis ebben reménykednek. A Financial Times írása felidézi, hogy Orbán Viktor történelmi megállapodásnak nevezte a magyar kötvényvásárlásokra szóló kínai vállalást, Ven Csia-pao pedig ígéretet tett Kína, Magyarország és a térség "hagyományos barátságának" erősítésére. A blogjegyzet szerzője ugyanakkor idézi

Bíró Nagy Andrást

, a Policy Solutions politikai elemző és kommunikációs tanácsadó intézet igazgatóját, aki szerint mindez "hatalmas fordulat Orbán és a Fidesz részéről". Bíró Nagy András szerint Orbán Viktor és pártja tavaly nyárig még bírálta Kínát az emberi jogok miatt, és a magyar miniszterelnök csak tavaly ősszel kezdett beszélni az Ázsia és Kína felé mutató új külpolitikai irányvonalról. A Policy Solutions vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem támogatta az előző, szocialista magyar kormány által a kínai kapcsolatok kiépítésére tett kísérleteket sem. "Akkoriban (a Fidesz) a Kínai Kommunista Párt és Magyarország 'egykori kommunistái' közötti kapcsolatokat hangsúlyozta" - idézi a Financial Times blogjegyzetének szerzője Bíró Nagy Andrást. Mindazonáltal Bíró Nagy András is elismeri, hogy a látogatás gazdasági eredményei "figyelemre méltóaknak tűnnek", különösen az egymilliárd eurós hitelkeret teremthet lehetőségeket, a kötvényvásárlásra tett kínai ígéret pedig azt jelentheti, hogy "új játékos" tölti be az "Orbán által tavaly nyáron hazaküldött IMF" szerepét. Az írás szerint azonban az ördög a részletekben lakozik - és a gyakorlatban. Sok nyugati cég, amely megjelent Kínában, úgy találta, hogy nem olyan könnyű ott boldogulni. A kínai cégek a maguk részéről viszont könnyebbnek találják a letelepedést Magyarországon. Ami a kínai piacon történő letelepedést illeti, úgy tűnik, hogy Magyarországon nem sokan foglalkoznak egyes külföldi beruházók kedvezőtlen tapasztalataival. "Ide tartozik a média, amelynek jelentős része manapság kormánypárti, és amely jórészt átvette a Ven-látogatással kapcsolatos hivatalos irányvonalat" - áll a Financial Times jegyzetében. Bíró Nagy András szerint mindazonáltal ennek valószínűleg nem lesz jelentős hatása Orbán Viktor választói megítélésére. "A magyarok általában nem foglalkoznak olyan sokat a külpolitikával ... Orbánnak pedig saját embereivel kell majd elfogadtatnia, hogy ez az antikommunista miniszterelnök a kommunista Kínával köt üzletet". A Policy Solutions vezetője szerint "ez nem lesz könnyű feladat, de valószínűleg mindenki elfogadja, mivel ez sok pénzt vonz majd Magyarországra".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.